Intervju Alex & Sigge: Om dödsångest, barndomsminnen & framtiden

alexochsiggespodcast tid stressaav

Vad betyder TID för dig?

För mig är TID det mest värdefulla som finns. Efter min hjärnblödning värdesätter jag tid på ett helt annat sätt. Känner mig oerhört tacksam. Varje dag faktiskt. Förr kunde tiden bara springa iväg, och det kan den vissa dagar till viss del nu också; men varje timme är numera något fantastiskt. Något att vara tacksam för.

Alex & Sigge, som just släppt sin första gemensamma bok; TID : Livet är inte kronologiskt ( Bookmark Förlag) träffade jag förra veckan. Då på supersnabbtåg MTRExpress där man skulle kunna säga att tiden varken var rak eller böjd; snarare i en märklig loop. En tio minuters intervju kändes som två, emedan några minuters guidad meditation gav återhämtning som efter en kvart. Nej – tiden är inget vi kan kontrollera; även om vi gärna ibland vill tro på det.

 

Alex och Sigge vad är ert förhållande till tid? När får ni egentid för återhämtning?

Sigge:  Det vi märker vi inte minst nu när vi skrivit boken om TID är det är något många plågas av. Att hitta egentid. För min del, jag har börjat samla på vinylskivor och Alex hånar det där. Men för mig är det lugnande att sortera skivor…och…

Alex varför hånar du det?

Alex: Jag tycker bara det är fånigt…

Sigge: …det har en meditativ och terapeutisk effekt att gå i vinylaffärerna och gå och prata äldre männen om olika utgåvor och sortera skivor och lyssna på dem..

Alex du somnar direkt?

Alex: Nej jag menar det är en sak om han hållit det där för sig själv, men nu sprider han det där som gospel…

Sigge: ….Men blir man lycklig av någonting så vill man ju berätta det, eller hu? Så som du också gör Tanja för det dina saker?…och…

Alex: Till slut orkar man inte höra mer om hans vinyl….

Sigge:….framförallt när man ser någon som mår så himla dåligt …så man försöker hjälpa

Alex & Sigge: bryter ihop och skrattar.

Du då Alex vad gör du för att få egentid?

Alex:Jag försöker ha tid att vara ensam, för mig själv, några timmar varje kväll, när min familj sover. Då tar jag alltid en bastu. Den bastun är ju nästan avgörande för min hälsa, mitt välmående. Att sitta där och bara landa i nuet och med mig själv. Den tiden är jätteviktig för att få balans.

Om du kunde stoppa tiden, när hade ni velat gör det?

Sigge: När man är lycklig vill man så klart stoppa tiden. Det som händer när man är lycklig är ju att tiden inte finns. Jag badar nästan varje kväll någon timme för mig själv och när jag ligger där i badet är det som att hela tiden står stilla. Det är som tiden inte finns. Jag känner mig noll stressad och känner att jag int heller har någon ålder, för jag har badat så sedan jag var typ 13-14 år. Det är för mig ett ”kryphål” i tiden, då jag inte känner att tiden gör överhuvudtaget.

Alex: Det finns självklart saker man tänker oj nu vill jag stoppa tiden. Men framförallt är det saker jag varit med om som jag vet inte kommer tillbaka. Där och då hade jag velat stannat tiden. Det är oftast saker från barndomen. Det finns ett tillfälle bland annat när jag är vid torpet, vid mitt gamla barndomstorp. Jag och pappa står vid båthuset och tagit upp ett fisknät. Jag håller i en röd hink och så säger pappa; Pass Opp! när abborrar och fisken ska trilla ned i hinken från nätet. Det är ett exempel på en sådan scen, som egentligen inte är någonting, men som jag tänker att jag skulle kunna göra allt för att få återvända till. Jag tror att ögonblick och tid med människor som inte finns kvar här blir extra betydelsefulla. När man inte längre har kvar sina föräldrar så blir den här typen av ögonblick något man önskar få uppleva igen. De här stunderna, scenerna, är något man skulle göra allt för att få tillbaka.

Man pratar om tid som dåtid, just nu och framtiden. I er bok blickar ni gärna bakåt i tiden, men hur är ert förhållande till framtiden?

Alex: Ja jag tänker på framtiden och bara att jag inte vill vara död. Jag är så dödsfokuserad tyvärr. Jag tänker hur länge kommer jag att vara kvar här. Men sedan ser jag också direkta katastrof-scener. Som nu när vi var framme längst fram i tåget och då tänker jag ju direkt att det kommer en älg, och då dör vi. Sen tänker jag; vad var det sista jag sa till Charlie, min dotter, vad olämpligt att jag var lite jäktad imorse nu när vi inte kommer att ses igen.

Men har du något knep för det här – är detta varje dag?

Alex: Ja jag tänker på detta varje dag, nästan konstant. Nej jag har ju lärt mig att leva med det, det är inte så att jag går under. Samtidigt så tar det ju ner mig på jorden på ett sätt som jag inte tycker om.

Sigge: Jag har själv någon hjärnskada  – jag kan inte tänka på framtiden. Jag har alltid ogillat att prata om framtiden. Jag menar alltså att det är ett problem. Som när min fru säger; vi borde ha gäster nästa helg, då vill inte jag prata om det. Jag gillar inte att se framåt. Det är nog därför jag varit så fokuserad bakåt i tiden. Ibland har det ju varit lite ostrategiskt, på ett sätt skulle det kanske vara bra för ens karriär att kunna planera framåt, men jag har aldrig gjort det överhuvudtaget. Jag vet inte vad det beror på. Jag kan inte greppa alls om framtiden, jag kan bara se bakåt.

Hur är det, är ni bra på att vara i nuet, mediterar ni? Kör mindfulness?

Alex: Nej jag kör inte mindfulness eller meditation alls.

Sigge: Ja, jag gör det. Verkligen. Jag har en medittionstape, en meditationsslinga som jag lyssnar på. Sedan finns det många bra appar nu för tiden, med röster som helt enkelt guidar en in i meditationstillståndet. Nu tycker jag att jag har blivit ganska bra. För mig är det väldigt tydligt när jag hamnar i det meditativa hypnotiska tillståndet.

Jag föreslår en kort andningsövning så att vi alla får lite avstress inför bokmässan i Göteborg. 

Alex kanske kan stilla sin dödsångest tänker jag, Sigge får hitta sitt happyplace som han är van vid från sin meditationsslinga.

När PR-ansvarig bankar ivrigt på tågkupén där intervjun görs,  är det nog bara jag som reagerar. Då har vi bara andats i dryga 3 minuter. Alex och Sigge har redan vandrat iväg långt bort.

När vi sagt hejdå och hoppat av tåget tänker jag att ALLA borde ta den här typen av Time-Outs – kryphål i tiden. Jag och min filmare/fotograf Åsa Wallenrud sitter länge och bara funderar på tiden efteråt. Tid som är så dyrbart. Som kan gå så fort eller smyga sig fram i sakta mak.

Om du som ännu inte har köpt/läst boken (Bookmark Förlag) iväg med dig och gör det. En bra bok med mycket personliga reflektioner och som filosofiskt också bjuder in läsaren att  fundera över sin egen tid. Min TID. Din TID. Vår TID.

Namasté

Tanja

Tack Wonderland Event, MTR Express och Bookmark Förlag och så klart bästa Alex & Sigge. Har ni inte lyssnat på deras fenomenala podcasts gör det här>

 

tanja dyredand alex schulman sigge eklund

tanja alex schulman sigge eklund

Supersnabba MTRExpress tog oss till Göteborg supersmidigt & snabbt. Den lilla förseningen som var körde de in under färden så himla bra!alex och sigge mtrexpress wonderlandevent

Här fina Åsa Wallenrud aka Miss Geek (tv4 & Prylorama Expressen) som var min fotograf/filmare för dagen. åsa wallenrud alex schulman sigge eklund

Aicha Gaye från Blogozine var också med…

aicha gaye tanja dyredand mtrexpress alexochsiggespodcast

DSC_0022 DSC_0025 DSC_0026 DSC_0023

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *