Örter,  Plantbased Vegetarisk Mat,  Tillbehör

20 anledningar att äta lite granatäpple varje dag

granatapple stressaav tanja dyredand

Skyddar hjärta, stärker muskler, minskar sötsug, motverkar cancer och boostar immunförsvaret – Här 20 anledningar att blanda i lit granatäpple i din mat varje dag. Recept nedan på godaste granatäppelsalladen med sting.

20 anledningar att äta lite granatäpple varje dag i din mat

  1. Innehåller vitamin A, B1, B2, B3 och B6, E, beta-karoten, folat, fosfor, kalium, kalcium, järn, magnesium, natrium, zink, omega-6.
  2. Rik på antioxidanter, ellaginsyra och flavonoider. Flavonoider är kraftfulla polyfenoler som också bland annat finns i rött vin, grönt te, kakao, superbär exempelvis acai mm.
  3. Stärker immunförsvaret.
  4. Studier visar att granatäpple verkar hämmande mot vissa cancerceller, bland annat bröstcancer och prostatacancer.
  5. Stärker cellförnyelse.
  6. Minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
  7. Balanserar blodsocker.
  8. Minskar sötsug.
  9. Stärker leder.
  10. Minskar risk för åderförkalkning.
  11. Minskar risk för blodpropp.
  12. Verkar inflammationshämmande.
  13. Motverkar  benskörhet.
  14. Verkar anti-aging för hy då den ökar cellförnyelse.
  15. Bekämpar cancerframkallande fria radikaler som bildas när vi rör oss i förorende storstäder, stressar eller solar för mycket.
  16. Motverkar bildning av den farliga blodkolestrolen.
  17. Antioxidanten ellaginsyra har visat sig bekämpa förkylningsceller innan de hinner utvecklas.
  18. Stärker muskler och nerver men också muskelkramper.
  19. Verkar bakteriedödande.
  20. Studier visar att den också motverkar exempelvis Candida albicans (jästsvampen)

Recept vintersallad med sting

stressaav jul

Detta är en av mina 4 goda julrecept jag just nu har i Elle Mat & Vin. Du sr den i vänstra hörnet 🙂

Ingredienser:

250 g grönkål
1 dl blötlagd bovete
1/2 rödlök
1 gurka
1/2 squash

Dressing:

1/2 dl ekologisk rapsolja
1 cm färskriven ingefära
1 krm spiskummin
1 tsk cayennepeppar
3 msk vatten
1 msk Tamari
1 msk honung (kan bytas ut mot 2 tsk agavesirap om du är vegan)

1 dl granatäppelkärnor.
Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Hacka grönkål och rödlök och skär gurka och squash i mindre bitar. Blanda i den blötlagda boveten, dressingen och sist i med granatäppelkärnorna. Blanda och NJUT 🙂

Läs mer forskning om granatäpple här

För dig som är nyfiken på att läsa mer forskning om granatäpple här några av alla studier som finns.

In English

Protects the heart, strengthens muscles, reduces sugar cravings, prevents cancer and boosts the immune system – has 20 reasons to mix in lit Pomegranate in your food every day. Recipe below the tastiest pomegranate salad with the sting.

20 reasons to eat some pomegranate each day in your food

 

  1. Includes vitamins A, B1, B2, B3, and B6, E, beta-carotene, folate, phosphorus, potassium, calcium, iron, magnesium, sodium, zinc, omega-6.
  2. Rich in antioxidants, ellagic acid and flavonoids. Flavonoids are powerful polyphenols that also, among other things found in red wine, green tea, cocoa, Superbar example, the acai mm.
  3. Strengthens the immune system.
  4. Studies show that pomegranate disincentive against certain cancer cells, including breast and prostate cancer.
  5. Strengthens cell renewal.
  6. Reduces the risk of cardiovascular disease.
  7. Balances blood sugar.
  8. Reduces cravings.
  9. Strengthens joints.
  10. Reduces the risk of atherosclerosis.
  11. Reduces the risk of blood clots.
  12. Seems inflammatory.
  13. Prevents osteoporosis.
  14. Seems anti-aging for the skin as it increases cell renewal.
  15. Fight cancer-causing free radicals that are formed when stress or sunbathing too much.
  16. Prevents formation of dangerous blodkolestrolen.
  17. The antioxidant ellagic acid has been shown to combat the common cold cells before they develop.
  18. Strengthens the muscles and nerves but also muscle cramps.
  19. Appears bacteriocidal.
  20. Studies show that it also counteracts example Candida albicans (yeast)

Recipe winter salad with a boost

This is one of my 4 good Christmas recipes, I now have in Elle Food & Wine.

Ingredients:

250 g kale
1 cup soaked buckwheat
1/2 onion
1 cucumber
1/2 squash

Dressing:

1/2 cup organic canola oil
1 cm freshly grated ginger
1 pinch of cumin
1 teaspoon cayenne pepper
3 tablespoons water
1 tablespoon Tamari
1 tablespoon of honey (can be replaced with 2 tsp agave syrup if you’re vegan)

1 cup pomegranate seeds.
Season with salt and black pepper.

Chop the cabbage and red onion and cut the cucumber and squash into small pieces. Stir in the soaked buckwheat, dressing, and last in the pomegranate seeds. Mix and ENJOY 🙂

Read more research on pomegranate here
For those who are curious to read more research on pomegranate here a few of the studies that are available.