15 anledningar att äta rödbeta

rodbeta-tanja-dyredand-vanliga-villan-2018

 

Älskade skördetiden är här! Bland annat min favvorotfrukt alla tider: rödbetan, en riktig superrotfrukt. Här 15 anledningar att mumsa på den. OBS som vanligt ska man inte överdriva något intag så även med denna röda beta. 

Denna beta är en stark antioxidant, hjälper kroppen att förbränna och forskning visar bland annat att den ökar syreupptaget i blodet så att man kan orkar mer, perfekt inför vintern när orken tryter! Självklart väljer vi ekologiska rödbetor. Alltså skämtar inte, du kan göra typ så mycket götta med dem. Exempelvis att juica, mixa i raw bollar, pluppa i smoothies, köra i ugn, i gratäng, göra burgare/biffar, soppa, glass, cupcakes, göra chips av  and you name it! Så håll utkik…kommer nog lägga upp lite smarriga recept här på allt möjligt med röda betan..

15 anledningar att äta rödbeta

  1. Rik på vitamin c och b, folat, järn, kalcium, zink nitrat, antocyanincer och fibrer.
  2. Vidgar blodkärl.
  3. Har visat sig öka syreupptaget i blodet så att man orkar mer. En forskningsstudie visade att man kan prestera 16% mer i träning när man druckit rödbetsjuice.
  4. Ökar cellernas ämnesomsättning.
  5. Stärker immunförsvaret.
  6. Stärker magsäckens slemhinnor.
  7. Balanserar sockernivåer.
  8. Minskar sötsug.
  9. Förebygger förstadie till diabetes.
  10. Vekar skyddande mot stroke och hjärtinfarkt.
  11. Stärker bindväv, fascia.
  12. Verkar avgiftande på lever.
  13. Fibrer stimulerar magen och är bra ex vid förstoppning.
  14. Stärker muskelfunktion.
  15. Bildar röda blodkroppar.

Mer forskning för dig som vill läsa

Det kryllar av intressanta forskningsrapporter om framförallt nitratet i rödbetan så googla och läs på mer om du är intresserad.

Hoppas du blivit inspirerad att mumsa på rödbeta – det kommer jag i alla fall göra 🙂 efter vi varit på Baby-Iddes dop

Kramasté//

Tanja

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *