Glad Midsommar – Recept sill vegan med aubergine

tanja-dyredand-sill-aubergine-vegan-glad-midsommar

Glad magisk midsommar önskar vi från Vänliga Villan. 

Idag blir det firande på Åsavallarna i Edsbro och mys med familjen som är på besök. Vi kom ju hem igår från Prag och som tur är har mina föräldrar (som vaktat huset och hund) förberett mycket av midsomamrbuffén.

Min superfavorit är auberginesillen. Alltså skämtar inte denna är kanongod att mumsa på hela sommaren lång. Plus att jag älskar enkla recept och detta är så superenkelt att svira ihop.

Recept Raw Vegan Sill x 3 recept

Så här gör du: 

  1. Gör ett sill-lag som du tycker om. 
  2. Förslag på sill-lag:

Detta är min absoluta favvo – Ört & senapssill: 2msk rapsolja, 1msk vitvinsvinäger, 3msk grov stark och söt senap, uns himalayasalt, vitpeppar, 1dl växtbaserad creme fraiche/el grädde, 1/2 finhackat äpple, och 1/2 tsk gurkmeja. 1dl hackad persilja, dill och gräslök. Jag älskar också att ha i hackade rädisor -mums!

Glasmästarsill är också en favorit- så då blir det 3dl vatten, 0,5 dl ättika, 4-5 msk agavesirap, nypa himalyasalt, en halv skivad rödlök, 2 lagerblad, knippe dill, en liten skivad morot, smaka av lite typiska sillkryddor såsom kryddpeppar, senapsfrön, vitpeppar och svartpeppar. Här hackade jag också i en halv chili jag hittade i kylskåpet – sååå gott blev det med lite ‘bite’ i smaken!

Vill du ha löksill använder du istället 3dl vatten, 0,5 ättika, smaka av med agavesirap (3-5 msk lite olika det beror på smak och tycke), nypa himalyasalt, halv skivad gul lök, 1msk kryddpeppar, 1tsk grov senap.

2. När du gjort sill-lag – tar du din aubergine och skär bort toppen på deb och skala (jag använder potatisskalare). Dela sen auberginen i klyftor lagom stora som en “sill” (ha ha låter roligt men du förstår när du skär) men ha dem inte för tunna. Jag brukar ta bort de största kärnorna men de små gör varken från eller till.  Du kan lägga i auberginen nu direkt för att få den helt RAW.

3. Du kan också kort ånkoka “sillbitarna” några minuter innan du lägger dem i laget, dvs du sätter sillbitarna i en sil (eller durkslag) och ett lock – ovanför vatten som kokar på spisplattan. Låt dem finnas i vattenångorna i några minuter och sedan lägg i laget.

Låt stå någon natt – klar att avnjutas!

Perfekt till morgondagens och sommarens festligheter. Och JA TACK för alla mejl, jag är ledsen att jag inte hunnit blogga som jag brukar men att sälja huset har tagit typ ALL tid efter jobb – dygnet runt har vi fixat och donat. Nu när allt verkar vara klart till nästan vecka – då lovar jag att jag åter igen kommer hit och bjuder på massa härliga recept, filmer på youtube och så klart mindfulness-tips.

Kramasté

Tanja & familj

sill-vegan-aubergine-tanja-dyrecdand midsommar-vegan-sill-tanja-dyredand

auberginesill-vegan-recept-tanja-dyredand

tanja-dyredand-midsommar-edsbro sju-sorters-blommor-tanja-dyredand-midsommar-vanliga-villan

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *