Raw Kladdkaka Acai (mjölkfri, glutenfri, sockerfri)

mindfullyraw-tanja-earth-hour-cake

earth-hour-raw-vegan-organic-acai-cake-mindfullyraw-tanja-youtube-956x646

Kladdkakans dag firar vi så klart med typ den godaste råa kladdkakan jag vet. Himmelskt smakar denna! Dagen till ära är den fylld med supernyttiga superbäret Acai (vilket så klart är valfritt) Bästa är att den är helt mjölk- och glutenfri och fri från vitt raffinerat socker. Supergod och du mixar den i ett nafs 🙂

Receptet nedan räcker till ca 12 bitar i tårtform med avtagbara kanter, men det går ju utmärkt att tjoffa ned i muffinformar eller annan kakform efter tycke.

Grundrecept tårtbotten:

  • Mixa i bra mixer eller matberedare ingredienserna
  • 180g nötter (ex valnötter, mandel eller hasselnötter eller nöt du gillar/tål) –Nötfri? Se nedan..
  • 120g stora urkärnade mjuka dadlar
  • 2-3 msk raw kakao
  • 1-2 tsk cayennepeppar
  • 2-3 msk rå kallpressad kokosolja som du värmt över vattenbad
  • uns Himalayasalt

Ev behöver du tillsätta ngn vätska (mandelmjölk eller vatten) om smeten är vför rinnig. Är den för rinnig av sig själv tillsätt mer av kakao.

OBS – Du ska få en smet som är smidig att ta upp och pytsla ut i en kakform med avtagbara kanter. Eller om du väljer att göra flera raw muffins istället i muffinform. Jag gjorde både och och det blir lika gott J – du ställer in botten i frysen medan du gör färdigt fyllningen.

Nötfri? Då tar du lika mängd kokosflingor och/eller solrosfrön du kan också ta i blötlagd bovete som fått ligga i blöt i minst 4 timmar. Smaka dock av om du jobbar med bovete för det kan bli ngt torrt.

Fyllning för Raw Chokladmousse:

Detta behöver du:

  • 2 frysta bananer som du fryst över natten (hacka dem i ca 2-3cm tjocka bitar och frys in över natten),
  • med 2 mogna avokados,
  • 2dl kakao (alt 1dl  kakao och 1dl Carobpulver) Carobpulver är det lite mer kolasmak i,
  • 1tsk vaniljpulver,
  • 1 plupp fryst acai Macacos eller 2-3 msk acaipulver (valfritt).
  • ca 1,5 dl rå kallpressad kokosolja (värmt över vattenbad)
  • En knivsudd Himalayasalt.
  • smaka av ev. med någon naturlig sötning  beroende på hur söta bananerna är behöver du ibland inte extra sötning till denna tårta hade jag i 2-3 stora urkärnade dadlar men du kan också smaka av med ex agavesirap (2-3 msk typ)-
  • 0,5 dl mandelmjölk (el annan vegetabilisk mjölk) eller vatten. Ps. Du vet att det är busenkelt att göra nötmjölk själv så slipper du alla tillsatser se recept här hur…__>

Så här gör du:

  •  Mixa bananerna först med vanilj, acai och mandelmjölk. Tillsätt kakaon lite i taget– ha sedan i avokados. Du kan ev behöva mixa lite längre för att det ska bildas en krämig mousse. Ha i himalayasaltet, mixa sedan i kokosoljan sist. Smaka sist av med sötning. Den här moussen fungerar så klart också helt själv som gudomlig dessert med lite bär och eller frön & nötter. Fast nu tar du ut din form/alt muffinformerna från frysen och tjoffar ned fyllningen över din botten
  • Skjuts in i frysen igen och låt stelna till ordentligt – i minst 4 timmar men gärna över natten.
  • Ta sedan ut ca 50-40 min innan för tårta och ca 20-30 min för muffin – och toppa efter vad du vill.
  • På bilden har jag toppat med mullbär & blåbär samt Raw Chokladsås (görs med lika delar raw kokosolja (uppvärmd över vattenbad) som kakaopulver samt avsmakat med agavesirap.
  •  Det är också kanongott med hallon, och eller gojibär och torkade rosblad..

 Så här nyttig är tårtan:

  • Kokosolja:är antiseptisk, hjälper mag- och tarmkanalen, minskar sötsug, är en stark antioxidant, stabiliserar blodsocker och ökar kroppens ämnesomsättning.
  • Cayennepeppar:antiinflammatorisk, stärker hjärt- och kärlfunktion, ökar blodcirkulationen, motarbetar dåligt minne, minskar blodkolestrol.
  • Acai (torkade acai-bär): rik på järn, magnesium, fosfor, kalcium, e-vitamin, B-vtimamin, C-vitamin och Omega-9
  • Avokado: rik på vitaminerna a-, c, B1, B2, B5, B6, niacin, folsyra, kalium, fosfor, magnesium, kalcium, natrium, järn och bra med nyttiga enkelomättade fetter.
  • Nötter: rika på magnesium, kalium, kalcium, järn, zink, b-vitaminer.
  • Kakao: rik på magnesium, kalcium, kalium, zink, järn och koppar samt flavonoler som är starka antioxidante, bra för hjärta och kärl, verkar inflammationshämmande, ger återhämtning vid stress mm..läs mer här om nyttiga kakaon

Här nedan gjorde jag en sats också i muffinform :)….

mindfullyraw-tanja-youtuber-earth-hour-cake

6 Comments

  1. MiaK

    Mums det här ska jag testa! Kram Mia

    Reply
  2. Lenea

    På bilden lite längre upp så ser du ut som om bakelsen har en gul fyllning i sig. Jag har försökt kolla i ingredienserna men fortfarande inte hittat något som ser ut som något gult. I fyllningen så hittar jag bara banan men det är i själva bakelsen det gula är i. Dessutom så undrar jag om du har en bild på hur tårtan ser ut?
    Jag skulle vara tacksam för svar?

    Reply
    1. admin (Post author)

      Hej nej det finns ingen gul fyllning 🙂 all fyllning är chokladig – det gula du ser på bilden är från toppingen dvs torkad mullbär 🙂 som syns i kameran i oskärpa – Ja tårtan har du längst upp på bilden 🙂 KRAM – det är inga bakelser utan raw-muffin på bilden med topping av torkade mullbär och körsbär 🙂 samt choklad…kram

      Reply
  3. Lenea

    Tack så mycket för svaret?, jag har dessutom en till fråga jag måste fråga dig.
    Om man vill baka tårtan i en springform som är 26cm lång ska man dubbla receptet? Eller ska man använda 2gånger mer än vad receptet säger? T.ex. på receptet så står det att man ska använda 2-3 msk kakao ska man istället använda 4-5msk kakao?
    Tacksam för svar?

    Reply
  4. Lenea

    Jag ber så mycket om ursäkt jag råkade skriva att min springform var 26cm men den är egentligen 28cm

    Reply
    1. admin (Post author)

      Yes – dubbla receptet 🙂 KRAM och ha en fantastisk jul <3

      Reply

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *