Plantbased Vegetarisk Mat

Recept Karelska piroger Karjalanpiirakka (Vegan & glutenfri)

 

dsc_0190

Påskhelg och vi bakar för fulla muggar. Idag finska karelska piroger (karjalanpiirakat) igår kokostoppar och brownies på kikärtor. Recept på dem får du inom kort.

Karelska piroger för mig är en smak av hela min barndom. När man just tagit ut dem från vedeldad spis och smöret rinnande smälter över fingrarna när man tar första tuggan.

Mitt favoritrecept är min mormors som min mamma modifierat om lite. Har också anpassat att man kan välja att göra dem glutenfri & veganska (utan mjölkprodukter). Vi har alltid äggsmör till men så klart kan du välja bort det som tillbehör vid allergi eller veganskt val.

Du behöver till pirogerna

  • 3dl fint fullkornsrågmjöl
  • 2dl vetemjöl special
  • 2dl kallt vatten
  • 2 msk rumsvarmt vegetabiliskt smör som du blandar med vatten. Alternativt en god ekologisk olja.
  • 1,5 tsk salt

alt glutenfritt så har jag haft 3dl bovetemjöl, 2dl teffmjöl mörkt och 1dl potatismjöl. Vid glutenfritt är de dock svårare att arbeta ut och har en förmåga att falla isär. Man behöver jobba med degen lite mer.

Fyllning med risgrynsgröt

  • 3 dl vatten
  • 2dl grötris
  • 6 dl vegetabilisk mjölk
  • smaka av med salt

Smörblandning att pensla med

  • Smält 5msk vegetabiliskt smör med 2-3 msk vatten. Thats it!

Jag börjar med att ha fyllningen klar. Ibland har jag gjort den kvällen innan så att jag slipper hålla på med den också. Du gör som du vill 🙂

  1. Koka ris i vatten som du tillsatt lite salt i så att vattnet nästan kokat in.
  2. Sätt i vegetabiliska mjölken och låt gröten puttra under omrörning ca 30 minuter. OBS mycket svag värme och du får röra om så att den inte bränner i botten. Vi har ju gasspis vilket gör att jag ibland får tillsätta lite extra mjölk. Så kolla gröten under tiden den puttrar!

Så här gör du pirogerna.

  1. Mjöla bord/bakbord.
  2. Blanda mjölen med salt, jobba i rumsvarma smöret, tillsätt vatten lite i taget och knåda ihop till deg.
  3. Rulla den till en rulle ca 5 cm i diameter.
  4. Skär rullarna i ca 2 cm breda skivor.
  5. Forma skivorna till runda bullar och kavla ut så att de får pirogformen på mjölat bord/bakbord.
  6. Jag använde vår pastamaskin haha..då de blir perfekta med den. Ett tips från min mamma.
  7. Stapla sedan de utkavlade skivorna på varandra med lite rågmjöl emellan så att de inte spricker.
  8. Lägg handduk över dem och låt vila sig lite i ca 40 minuter.

Sedan är det dags att forma piroger

  1. Smält smör och rör ut med lite vatten. Detta ska vi ha sedan att pensla pirogerna med när de kommer ut från ugnen.
  2. Lägg en klick risgrynsgröt i mitten av utkavlade pirogen. Sedan viker du upp kanterna med båda händer. Du ’rynkar’ kanterna lite som du rynkar en linning av en kjol 🙂
  3. Värm ugnen till 275-300 grader. Om du har vedledad ugn är ju detta perfekt. Det ska vara varmt för piroger.
  4. Grädda pirogerna i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. OBS kolla under tiden då ibland är vissa ugnar varmare och då kan de brännas lätt.
  5. Ta ut och pensla direkt med smör och vattenblandningen.
  6. Servera och ät direkt!
  7. Om du inte är helt vegan kan du servera med traditionellt äggsmör (typiskt i karelen) där du knosat hårdkokt ägg med smör.
  8. NJUT 🙂

Lycka till. Jag brukar göra 2-3 satser samma dag och sedan frysa in så att man har piroger lite då och då.

dsc_0163dsc_0164dsc_0168dsc_0174dsc_0179dsc_0188dsc_0206