Tips Farsdag: Gör Snickers (Mjölk- & Sockerfri)
Oh snart stundar Farsdag-helgen och denna goding är min absoluta favorit för gotta till min pappa är: Mjölkfri Snickers – MUMS! Du gör den sååå otroligt enkelt och den är också rolig att gegga ihop med sitt/sina barn eller varför inte din pappa på farsdag som en upplevelseprsent- tro mig! Ger också tips här nedan på hur du kan äta ”mer medvetet närvarande” och så 20 oumbärliga anledningar att äta choklad varje dag 🙂
Så här gör Raw Snickers (fritt från mjölkprodukter och vitt socker)
Börja med en sats raw vegan jordnötssmör
- Ta ca 2,5 dl jordnötter – mixa dem i din mixer till smör tar ca 3 minuter. De blir först till mjöl men sen till smör.
- Vill du ha “krämigare” konsistens kan du ha i ngn matsked kokosolja du värmt över vattenbad men det behövs egentligen inte.
Sedan geggar du ihop Raw Choklad
- 1dl kokosolja (gärna raw kallpressad som du värmer över vattenbad) och mixa med
- 2dl ekologisk kakao (gärna raw) och
- 3-4msk agavesirap ev. lite vatten.resten stjälper du upp i en bunke med bakplåtspapper i botten så har du hemgjord raw chokla samt
- Knivsudd himalayasalt.
- Jag häller ned allt i ett glas efter mixning så att det blir lättare att prytsla ut i formen.
- Fyll först din form med raw choklad – du kan använda vilken form du vill. eller om du föredrar att bre ut chokladsåsen på en avlång form och sedan fylla med fyllningen och knipsa bitarna i “bites” efteråt – vilket som. Jag har silikonform med rosor. Men det går med vad som helst som tål värme.
- Pluppa sedan i jordnötssmör en liten klick i mitten. Jag har raw vegan sockerfri mjölkfri jordnötssmör jag gjort själv (se recept ovan) men vill du inte tjoffa ihop det själv så går det också att köpa förstås i butik.
- Sprinkla över kokosflingor
- toppa med hackade jordnötter
- Stoppa in i frysen så att den stelnar
- NJUT ?
Nötfri? Klicka istället i kokoskräm som du gör på 3msk mixade kokosflingor och lite vatten. Mixa så att du får en krämig konsistens – du kan hacka i solrosfrön eller torkad frukt. Pralinen blir mer då en Coco-top än en snickers men riktigt gott hur eller hur.
Äta mindfully – medvetet närvarande
- Sätt dig bekvämt innan du ska njuta din choklad.
- Ta ett djupt andetag in med näsan och blås ut med munnen. Känn att du “landar” här och nu. Kommer tankar på det som varit innan idag eller det som ska komma låt dem bara passera utan att fästa dig vid dem.
- Innan du tar en tugga av din lilla pralin/chokladbit titta på den, lukta på den . Ta in den med alla dina sinnen.
- Ta en liten tugga – låt den fylla hela munnen.
- Hur smakar den? varm/kall/söt/bitter/salt vad? Bara reflektera HUR den smakar utan att döma.
- Svälj och känn efter hur det känns i din mun när du svalt din tugga.
- Ta tid på dig att njuta.
- Var närvarande här och nu när du gör det. Vad hör du för ljud omkring dig. Kommer känslor upp när du smakar på din choklad – vilka känslor – hur känns de i kroppen. Bara reflektera utan att döma.
- Tacka dig själv sedan att du tagit dig tid att verkligen “landa i nuet” och njuta av din choklad.
- Dags att fortsätta dagen 🙂
Dessa är perfekta och förbereda och ha i frysen. Kanon också att lägga i en fin ask som ”gå-bort-present”. Mycket uppskattat…
Så nu ska jag jobba lite, svara på intervjufrågor för en tidning och sedan är det dags för Love Forever Chic mingel på Haga Slott (Enköping). Har förberett godast & nyttigaste raw food & eat clean-gottan till alla modeminglare. Ses sen!
Kramasté
//Tanja