Plantbased Vegetarisk Mat

GODASTE vårrullen på 15 minuter ( Vegan) – Helgens tips

 

vegan-varrullar-tanja-dyredand-2018-raw-food-plantbaserat

vegan-mindfullyraw-tanja-recept-spring-rolls

tanja1

Skämtar INTE: detta är godaste vårrullen. Tar bara ca 15 min att slänga ihop. Trevlig helg på dig älskade du! 

Alltså… kan typ inte få nog av denna veganska vårrulle. Bästa är att du kan rulla in allt möjligt götta alternativt ta det som finns hemma.

Du börjar med att hacka alla ingredienser och sedan göra rispappers-arken enligt föreskrift, rulla ihop dina rullar och sedan tjoffar du ihop ev dressingar. Idag tog det en vanlig småländsk ”pissekvart” bara.

Tog det som fanns hemma vilket resulterade strimlad avokado, paprika morot, grönkål, rödkål, vitkål. sallad, groddar, gurka, och som tillbehör algsallad & satay-sås med mynta.

Så här gör du vårrullen

  • Du behöver rispappersark (jag köper i asiatisk butik) som du “mjukar upp” enligt föreskrift sedan är det bara att rulla in det du känner för/ har hemma.
  • Sen är det bara att rulla och vips är den klar! Jag satt i vissa ett vitkålsblad först, dvs du har rispappret och sedan ett vitkålsblad och placerar där på sedan det du vill ha på..
  • Jg hade lime också att pressa över mina rullar när jag rullat dem klart…
  • TIPS: bjud in barnen i matlagningen och låt de rulla sina vårrullar. Lite som tacos fast ändå inte!

Recept spicy sesamdressing

  • Till rullarna gjorde jag en fantastisk dressing på 3msk Tamari, 3msk olja, 3msk vatten, 1 vitlöksklyfta, hackad färsk koriander, 1 pressad lime, 1,5 cm riven ingefära, 1tsk agavesirap, färskhackad chili (som jag smakade av med), 1-2 tsk sesamfrön (både vita & svarta hade jag i), 1 tsk svarta kumminfrön. Toppa med färsk koriander!

Recept Satay-sås

  • 3dl jordnötter, 1/2 gul lök (hacka fint), 2 vitlöksklyftor, 2 msk sesamolja, 1,5 dl kokosmjölk, 1 tsk röd, 2 -3 tsk tamari, curry, 2 msk strösocker (eller 3tsk agave), smaka av med chili
  • Gör så här: sätt på kastrull, ha i sesamoljan, tjoffa i hackad lök, pressa i vitlök, röd curry 0ch bryn löken. Ex kan du pluppa i lite vatten men bara för att löken ska svettas.
  • Tillsätt kokosmjölken och låt koka i ca 5 minuter.
  • Mixa jordnötter i mixer, och tjoffa ned i kasrullen. Eventuellt behöver du spä ut med vatten om det blir för tjöckt!
  • Smaka av med chili  och om du vill (som jag körde i idag) så hade jag även i lite mynta (som vi fortfarande har ute i trädgården (!))  jag hackade på innan servering…

Recept– kall algsallad till

  • Jag blötlade 4 olika alger i kallt vatten så att de mjuknade. Tänk på att alger sväller upp emot 10 gånger sin egen vikt när de man lägger dem i blöt. Till denna hade jag i agar agar, akamodoki, ogonori och wakame. Jag köper mina alger i hälsobutik eller i asiatisk butik. Du måste dock titta extra noga att de är kontrollerade så att inga extra tungmetaller finns kvar.
  • Över algsallade tjoffade jag också dressingen och lite extra sesamfrön – såååå gott!

Hoppas du fått lite fredags-helg-mys-inspiration….

Önskar dig en magisk fredag och skickar dig som behöver det lite extra ljus och styrka. Stor kram från Sveriges Vänligaste Villa

Mindfullyraw-tanja-vegan-spring-rolls-recept-956x533

spring-rolls-vegan-mindfullyraw-tanja raw-springrolls-sause-mindfullyraw-tanja-1 raw-springrolls-mindfullyraw-tanjaalger-recept-mindfullyraw-tanja