Fira Mindful Vegan Lucia – recept lussekatter (glutenfri vegan)

lussekatt-tanja-dyredand-vegan-1

Helt galet. Tänk att det redan är lucia. Jag älskar lucia och lussekatter. Här nedan ett smarrigt veganskt recept vi pillade ihop förra året.

Nu ska jag göra mig iordning och åka och titta på dotterns luciatåg på Stockholms Estetiska Gymnasium. Sedan håller jag yogaklass och yogakurs ikväll på Studio Karma. Denna och nästa vecka är mina sista yogafrökenveckor för höstterminen. Sedan blir det 6 veckors semester!

Veganska lussekatter

Självklart ekologiska ingredienser.

  • 1 paket jäst
  • 1 paket saffran
  • 600g glutenfritt mjöl. Jag hade i havremjöl men du kan ju välja ex bovetemjöl eller mjölmix.
  • 80-100g vegetabiliskt smör
  • 1 dl kokossocker eller agave eller annan naturlig sötning. Jag hade kokossocker i denna gång.
  • 50 g phylliumhusk (OBS inte phylliumfrön!)
  • 1/2 tsk salt.
  • ca 6-8 dl vegetabilisk mjölk. Du kan välja havre eller det du föredrar. Jag hade i havremjölk.
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1tsk chilipulver
  • Istället för ägg penslar jag med vatten
  • Russin att snoppa i.

Gör så här

  1. Stöt saffran med ngn matsked kokossocker i mortel.
  2. Bland denna blandning i det smälta kokosoljan i en bunke.
  3. Tillsätt kardemumma, gurkmeja, chili och vaniljpulver.
  4. Värm mjölken fingervarm OBS ha gärna termometer då det inte får bli för varmt eller kallt då jäser inte jästen.
  5. Smula i jäst i mjölken och tillsätt ngn matsked av naturlig sötning. Blanda försiktigt med träslev så att jästen ‘försvinner’ in i mjölken.
  6. Blanda alla andra torra ingredienser (mjöl, huks)
  7. Pluppa i mjölblandningen lite i taget i varma mjölken. Tillsätt kokosoljan men se till att den inte är för varm utan att den håller samma temperatur som mjölken.
  8. Låt degen svälla i cirka 10 minuter.
  9. Sen är det bara att knåda degen mjuk.
  10. Du märker om degen är för ”degig” så tillsätter du mer mjöl och är den för stabbig tillsätter du varm mjölk. Här får man ibland labba sig fram beroende på vilket mjöl du använder.
  11. Knåda ut lussekatter, tillsätt russin om du vill och låt dem sedan jäsa under bakduk i cirka 75 minuter.
  12. Pensla med vatten innan gräddning 200C cirka 15 minuter beroende på ugn.
  13. NJUT 🙂

Ha en fantastisk lucia och krama om dina nära och kära lite extra.

Kramasté ( Namaste med Kram)

//Tanja

lucia-tanja-dyredand-mindfulness-coach

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *