Gotta,  Plantbased Vegetarisk Mat,  Vegetarisk sockerfri gotta

Biskvi med rosenkräm (Recept Vegan, raw och glutenfri)

tanja-dyredand-biskvi-vegan-glutenfri biskvi-vegan-glutenfri-tanja-dyredand

Jag har fått dille på biskvier. Älskar exakt allt med dem och detta receptet är glutenfritt och vegan. Jag gjorde med rosenkräm och det blev verkligen MAGI i smak-kombo. Men skriver nedan också om du bara vill ha ’vanliga’ smörkrämssmaken. Har också tagit med ett recept för Raw biskvi då utan vitt socker också och smör som du inte heller behlver ugn till. Finns längre ner i bloggen.  Jag har gjort dem i lite större storlek så att man kan dela dem med någon man gillar 🙂 perfekt tips också att göra ett gäng och fylla en fin ask och ge bort. Kanske som Alla hjärtans dag-present eller när som. Love it!

Självklart väljer vi ekologiska och Fair Trade-produkter – it goes without saying!

Detta behöver du vegan biskvibotten om du kör i ugn

  • ca 200g  mandelmassa. (Gör själv: genom att skålla mandel ca 200g, som jag kör i matberedare eller med handmixer tillsammans med lite vatten (typ 2 msk), smakar sedan av med kokossocker eller annan naturlig sötning ex kan du ha agavesirap eller några dadlar också.Kör så att det blir en massa som du sedan kan forma med händerna. Ställ sedan kallt i någon timme. Det går kanonbra också att frysa in om du gör dubbla satser, då har du mandelmassa sedan framöver  när andan faller på)
  • 3-4 msk kokossocker, alt annan naturlig sötning. Tar du agavesirap får du smaka av då den kan vara fasligt söt och då behövs ex enbart 3-4 tsk istället för hela matskedar.
  • 1 tsk bakpulver
  • 2msk majsstärkelse
  • ev lite vatten…

Till Fyllning grundrecept

  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • 100g veganskt smör

Fyllning rosensmak

  • Lägg till 2tsk rosenvatten – du hittar det i välsorterade butiker och gärna orientaliska livs osv.
  • Eventuellt behöver du ha i lite mer vaniljsocker om det känns att det blir för löst…

Choklad att toppa med

  • 50-100g mörk choklad, gärna över 70% .
  • Du kan också välja vit choklad och sedan ringla mörk choklad fint på toppen…samt exempelvis placera ut torkad frukt på när du toppat med chokladen och innan den stelnat. Låt fantasin inte ha några gränser!

Så här gör du

  • Sätt på ugnen på 150grader.
  • Riv mandelmassan i en bunke och blanda i kokossocker, majsstärkelse och bakpulver, eventuellt behöver du ha i lite vatten så att du kan forma geggan till en jämn deg.
  • Knåda degen till en lång rulle och skär i bitar om ca 2cm. Rulla sedan små bollar och lägg på plåt, platta till dem lite och tjoffa in dem i mitten av ugnen på 150g i ca 20 minuter. Kolla då vissa ugnar (ex vår) är helt galen och tar kortare tid, medan andra ugnar tar längre tid på sig.De ska bli som mandelkakor, dvs inte för torra utan lite ’sega’.
  • Ta ut och låt svalna och gör smörkrämen under tiden.
  • Smörkrämen: mixa alla ingredienser till en smörig kräm och ställ in i kylskåpet. Hur enkelt!
  • När bottnarna svalnat helt och smörkrämen stelnat, klickar du försiktigt på smörkräm på bottnarna. Vill du kan spritsa på krämen med spritserpåse och får då en liten ”topp” på dina biskvier. Till dessa på bilden smetade jag bara med sked för att jag var så ivrig haha..du gör som du vill!
  • Sedan smälter du chokladen över vattenbad och ser till att chokladen inte är allt för varm annars smälter smörkrämen. Sedan tog jag choklad med sked över mina biskvier men om du är lite äventyrlig av dig kan du ’doppa’ biskvierna i chokladen. Dock kan då smörkrämen smälta så man får vara snabb som en liten iller!
  • Ställ i kylskåp att svalna i ca 30 minuter sedan kan du mumsa på godingarna!

RAW Biskvier utan vitt socker och utan att baka i ugn,  gör du så här

  • Mixa 3 stora urkärnade dadlar med 200g skållad mandel, 2msk kokosolja du värmt över vattenbad, eventuellt behöver du pluppa i lite vatten.
  • Forma sedan degen med händerna och knåda ut till rulle. Sedan skär du ca 2 cm bitar och formar dessa som bollar och lägger upp på plåt. Platta sedan till dem så har du botten.
  • Ställ i kylskåpet och gör fyllning.

Gör sedan raw fyllning

  • Vispa 0.5 dl kokosgrädde så att du får gräddfluff. Eller så kan du göra caschewkräm av 2dl cashew som är blötlagda minst 4 timmar och som du mixar med lite växtbaserad mjölk till en kräm.
  • Mixa ca 1 fryst avokado i bitar med 3 msk kokosolja du värmt över vattenbad, 3msk kakao, 2tsk vaniljpulver, 3-4 stora urkärnade dadlar eller om du föredrar annan naturlig sötning ex 1-2 msk agavesirap eller lönnsirap. OBS du måste smaka av med sötning efter hand då olika sötningar behövs i olika mycket beroende på hur söt den är. Exempelvis är lönnsirap och agave varierande beroende på märke osv. Om du villa testa med rosensmak lägger du bara till 2tsk rosenvatten i geggan.
  • Vänd ned kokosgrädden eller cachewkrämen försiktigt i de mixade så du får en jämn gegga.
  • När du fått en geggig bra fyllning (ev behöver du ha i lite växtbaserad mjölk ex mandelmjölk) så tar du ut dina bottnar och fyller dessa med en klick av fyllningen. Här kan du spritsa den eller som jag gjort på bilden ovan ”skedat ut fyllning” med sked. Ställ i kylskåp att stelna i ca 30 minuter.
  • Smält sedan ca 50-100g mörk raw choklad som du sedan toppar över dina raw biskvier och ställer åter igen i kylskåp i ca 30 min att stelna. Nu klart att NJUTAS!

 

Lycka till och ha en fantastiskt magisk lördag. I know I will. Yoga, renovering och mumsiga biskvier står på mitt schema.

Krama om och ta hand om de du gillar lite extra idag.

Kramasté (Namasté med kram)

//Tanja