Örter,  Plantbased Vegetarisk Mat,  Stresshantering

Vitt Socker lika farligt som Heroin & Kokain

 

Har du knarkat idag? Tagit kokain? Eller Heroin kanske?

Förmodligen har du fått i dig några linor kokain (el någon sil heroin) minst, kanske lite mer än så faktiskt.

Nej, jag skämtar inte. Många är kanske inte medvetna om att vanligt raffinerat socker (framförallt det vita sockret men även brunt) är lika farligt (och beroendeframkallande) för kroppen som heroin och kokain. Kanske inte heller många är medvetna om “typiska sockerfällor” i sin vardag. JA, självklart behöver vi kolhydrater för att få en jämn balans i vår kropp, detta tillsammans med fett och protein, samt vitaminer och mineraler. OM vi äter för mycket av något får vi således en obalans. Tyvärr visar statistik att vi just äter för mycket vitt raffinerat socker i vår dagliga kost. Så pass mycket så att WHO gått ut och restriktioner gällande vitt socker. Bland annat bör vi i Sverige halvera vår sockerkonsumtion av just vitt raffinerat socker. 

Fakta hur vi konsumerar socker i Sverige.

 • Vi äter i snitt 40kg (!) vitt raffinerat socker per person i Sverige.
 • Vi lägger i snitt 40% av vår matbudget på chips, läsk, pizza, godis, choklad, vin, öl och alkohol.
 • I Sverige och svenska industriprodukter använder vi ca 26% av totala sockeranvändningen till drycker, 20% till godis, 15% till bageriprodukter, 15% för sylt och marmelad, 5% till mejeri och 10% till övrigt inom mat.
 • 2014 pekade WHO ut socker som ett lika stort hot mot världshälsan som tobaken!!!

Jag har fått mycket frågor om just Raw Food och användningen av kolhydrater (naturlig sötning/frukt/bär/stevia/agave/lönnsirap osv) och tänkte att detta kan vara en bra början på lite fler inlägg om just socker och kolhydrater. Inte bara i Raw Food utan även allmänt i vår vardag.

Här är utdrag från en större reportageserie jag gjorde för några år sedan för läkartidning (eftersom jag också är frilansjournalist) Då intervjuade jag ett flertal läkare om vad raffinerat socker gör med kroppen och vilka delar den påverkar. Håll till godo (OBS varning för känsliga läsare då det är saker man helst INTE vill veta om vitt socker )

Vad är socker?

 • Vitt socker (kallat sackaros) består av sockerarterna fruktos och glukos. Sackaros ger enbart energi och saknar helt vitaminer, kostfibrer och mineralämnen. Dessa påverkar direkt vårt belöningssystem i hjärnan genom att öka signalsubstanser och ger en direkt “kick” i form av glädjekänsla, lyckorus och energi (se beskrivet mer nedan). Detta är en mycket dålig energikälla då den förbrukas oerhört snabbt.
 • Fruktos – som ibland kallas fruktsocker – finns i bär, grönsaker och frukt (men också då i vårt vita raffinerade socker). Fruktos är bättre för kroppen då det bryts ned något saktare än vitt raffinerat socker.
 • Glukos – kallas också druvsocker – förbränns saktare då den först måste tas upp i blodet och sedan tas den upp av kroppns muskler och vävnader för att också lagras i levern. Det är stärkelsen från exempelvis potatis, vit mjöl, vete, ris, pasta, nudlar osv som omvandlas i kroppen till glukos, varför man säger att den typen av livsmedel är “snabba kolhydrater”.
 • Mjölksocker – laktos – ger något långsammare höjning av blodsockerhalt än vanligt socker.

Vad är blodsocker?

 • Blodsocker är det glukos (druvsocker) som finns löst i blodet.
 • Eftersom kroppen älskar balans försöker den alltid att hålla blodsockret inom normala gränsvärden.
 • För hög halt blodsocker förstör kroppens små blodkärl och det finns en rad följdsjukdomar (bl a diabetes) man kan få.

Vad är GI – Glykemiskt index?

 •  Glykemiskt Index, förkortning GI anger hur snabbt livsmedel förbränns och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit dem. Ett högt GI betyder att blodsockret stiger fort och att man behöver äta oftare.
 • Exempelvis påverkar läsk, saft, godis, vitt bröd, vit pasta, potatis och havreprodukter blodsockerhalten snabbt. Här är GI-nivåerna höga, bakad potatis (GI 136), vitt bröd (100), pasta osv (80).
 • Emedan fullkornsprodukter, råris, bovete och bönor förbränns saktare och håller mättnadskänslan längre då blodsockerhalten påverkas mer jämnt. Hit räknas livsmedel med GI under 60.

 Detta händer i din kropp när du äter socker (varnar känsliga läsare!)

 • Få celler eller organ vill befatta sig med sockerarter då de av kroppen ases vara “gift” alltså åker levern på att ta hand om dem. Fruktos kan inte lagras i levern och istället förvandlas den också till glukos. Viss del försvinner ut till resten av kroppen som energi men..
 • …om man äter mer socker än vad man kan bryta ned (i Sverige äter vi/per person i snitt 40kg vitt socker per år), så är det levern som åker på att göra sig av med “giften”, något som leder till att levern (som redan är ytterst påverkad av ex stress/för mkt fet mat/kaffe/alkohol och andra kemikalier vi får i oss osv)  omvandlar dem till leverfetter som lagras i levern. Detta ökar i sin tur blodfetter som är kopplat till hjärt/kärlsjukdomar, övervikt, depressioner, allergier osv.
 • Vid sockerintag höjs blodsockerhalten (GI) och kroppen försöker kompensera det genom att producera mer insulin.
 • Insulin är ett proteinhormon som ska reglera blodsockret och förhöjda nivåer av insulin (under en längre period) motverkar helt nedbrytningen av glykogen och nybildning av glukos i levern. Hög insulinnivå under en period leder till mindre fettförbränning ( i stort), man får bukfett (som är svårt att bli av med). Kroppen kan också reagera med att man inte längre kan producera insulin och istället utvecklar typ-2 diabetes.
 • Hjärnan påverkas också – (se beskrivet mer utförligt nedan gällande sockerberoende) – och börjar producera stresshormonet Kortisol. Vid stora socker-svängningar går hjärnan därför in i “stress-läge” och ställer om sig på försvar/fysisk flykt.
 • Andra sjukdomar som följd från vitt raffinerat socker är cancer, övervikt, fettlever, hjärt- och kärlsjukdomar, samt inflammationer och nedsatt immunförsvar. Alkohol och droger har exakt samma påverkan på kroppen som socker varför också alkohol- och drogmissbrukare kan drabbas av fettlever!
 • Sockerarterna påverkar också vår tarmflora och våra slemhinnor – olika typer av svampar (Candida), parasiter, virus och bakterier trivs nämligen på sockerarter. Exempelvis kan svullen tarmflora och underlivssvamp men även återkommande ögon- och öroninflammationer bero på sockerintag.
 • Det pågår också idag forskning om kopplingen mellan vitt raffinerat socker (samt vetemjöl och mejeriprodukter) och hur de påverkar bildningen av neurotransmittorer i hjärnan. Det är neurotransmittorerna som jobbar för att överföra signaler i hjärnan och diagnoser här är bland annat ADHD, apati, sömnlöshet, depression och aggressionsattacker.

Varför du blir beroende av vitt socker? (eller kokain, heroin & droger heller för den delen). Här en bra extern länk som visar hur vår hjärna adapterar sig för socker(el droger)

 • Beroende skapas i hjärnans belöningscentra/belöningssystem och fungerar exakt likadant för alla droger (socker, nikotin, koffein, heroin, shopping, spelmissbruk, träningsmissbruk, arbetsmissbruk osv). Drogen ger vår hjärna falska signaler och påverkar signalsubstanserna i hjärnan.
 • När vi stoppar i oss vitt raffinerat socker (eller drog osv) ökas signalsubstanserna i hjärna och som belöning får vi en “lycko-kick”. De signalsubstanserna som påverkas är a) betaendorfin (som styr självkänslan), b) seretonin (må-bra-hormon ) och c) dopamin (ger glädje, vakenhet, entusiasm, motivation och uppmärksamhet). Socker (eller den andra drogen) lurar alltså hjärnan för en kort period att vi både mår kanonbra, känner självsäkerhet är motiverade och peppade.
 • När sedan dessa signalsubstanser plötsligt fått en skjuts i höjden och när de sedan snabbt sänks (när sockret är förbrännt eller drogen går ut ur kroppen) dalar också känslan av självsäkerhet/välbehag/glädje osv.
 • Ju högre toppar  man får med sin “kick” desto större blir nedåtgående dalen och man utvecklar snabbt abstinens. Man vill “må lika bra”, “vara på topp igen”, känna sig “pigg” osv.
 • Hjärnan anpassar sig också konstant. Vilket betyder att du behöver “ge högre och högre dos” för att uppnå ultimata glädjen igen! Du ökar alltså din “tolerans” för socker (eller drogen) för varje gång du tar den.
 • Dopaminbristen ger sedan en hemsk abstinens. Det kan vara riktigt plågsamt. Man kan bli deprimerad, trött, våldsam, ofokuserad, glömsk, förvirrad, få skakningar osv då dopamin styr ben och armars rörelsemönster. Detta händer alltså vid sockerintag eller vilken drog som helst!

sugar-diagram

sugar levels in some foods sockernivaer i mat socker i mat sverige

Typiska sockerfällor

 • Den största “sockerfällan” är den vi själv lärt oss “att vi unnar oss med saker innehållande vitt raffinerat socker”. Från barnsben får vi godis till lördag, en godisbit när vi är snälla, som efterrätt, och som tröst. Det känns inte som att “man lever om man inte får unna sig”. Den här typen av tankemönster är absolut den största sockerfällan.
 • Utöver det är nästa sockerfälla the more obvious – det vi hittar i sötsaker, godis, läsk, kakor, bakverk, glass, kondisbitar, chips osv.
 • Typiska fällor där vi inte tänker att det finns så mycket socker är: yoghurt, smaksatt kvarg, bröd, tacokrydda, kryddor, färdig-mat, halvfabrikat, marmelad, ketchup (en galen sockerfälla), barnmat, välling, müsli, lightprodukter, leverpastej, kyckling, skinka, gravad och rökt lax, färdigköpta såser, senap, färdigköpt pizzadeg,  mfl.
 • Alkohol i form av vin, öl, champagne och starksprit.
 • Ex: 1 liter nyponsoppa (32 sockerbitar), 1/2 liter fruktyoghurt (14 sockerbitar) en 1/2liters colaflaska (21 sockerbitar).
 • Stärkelserik mat som innehåller vitt mjöl höjer blodsockernivån och bryts i kroppen till glykos, exempelvis vitt mjöl (bröd, pasta, pizzadeg, tunnbröd, tortillabröd, pajdeg osv) potatis, havre, vete, vissa bönor och majs.
 • Sötningsmedel: lightprodukter/vitaminbrus/tuggummi – delas in i icke energigivande sötningsmedel (aspartam, ackarin, cyklamat) och i naturliga sackarider och sockeralkoholer som också finns i naturen och omvandlas i kroppen till sackaros som ger energi (sorbitol, mannitol, xylitol/björksocker). Det har visat sig att binjurarna kan påverkas, liksom att större intag lder till att vatten hålls kvar i tarmen och man kan få diarré. Det pågår också forskning om sötningsmedel kopplat till tumörer och cancer.
 • Stevia? Utvinns från växtriket (sötflockssläktet) och innehåller högre halter av glykosier än socker. Dock pågår det enormt mycket debatter om stevia och hur den påverka kroppen. Bland annat forskar man på koppling mellan cancer och stevia. Det har också visat sig vara svårt att dosera stevia rätt/dvs inte överskrida gränssnittet för hur mkt kroppen kan tillgodogöra sig stevia, varför jag helt utesluter det från vår kost här hemma.

Hur kan man “söta” sin mat istället?

 • Gör mat från grunden, undvik halv- och helfrabrikat (undvik sockerfällorna).
 • Gör egen kryddblanding ( förutom onödigt socker slipper du alla E-ämnen och bös)
 • Gör egen smoothie och juice – skippa att lägga till vitt socker – vår frukt och grönt är söta i sig och JA vi får bra med kolhydrater från dem.
 • Ska du söta – använd frukt, grönt och bär som är söta i sig själv.
 • Ska du ytterligare söta (bakning/efterrätter osv) använd naturens egen sötning – honung, dadlar, agavesirap, lönnsirap, cocossocker.
 • Välj osötat bröd, yoghurt, müsli, mjukost osv och använd sedan istället frukt, grönt och bär för att få naturlig sötning.

Men jag har inte tid att laga & fixa mat från grunden?

Fel fel, fel det har du visst ? I snitt lägger vi 6 timmar om dagen på tv och sociala medier (!)– så du kan lätt omfördela tid därifrån. Varför inte göra mat i förväg/förbereda och sedan tjoffa in i frysen och ha färdigt till i veckan.

Vilka livsmedel ger jämn blodsockernivå?

 • Baljväxter, bönor och linser kan användas flera gånger varje dag (du kan göra eget pålägg, grodda osv).
 • Frön och nötter. Ger bra energi samtidigt som de har lågt GI. Chiafrön exempelvis är AMAZING.
 • Fullkornsprodukter ger lågt GI.
 • Citrusfrukter är kanonbra på att återställa sockerbalans, grapefrukt & citron.
 • Superfoods dvs bär, frukst och frön som innehåller stora mängder antioxidanter/vitaminer/mineraler/aminosyror återbalanserar sockernivåerna (goji, inka, mullbär, baob,
 • Alla typer av bär (lingon och havtorn är ett av de främsta)
 • Äppel och päron verkar både leverrensande och blodsockerjämnar.
 • Grönt: Selleri, gurka, spenat, alla kålsorter, löksorter, fänkål, rädisor, sparris, zucchini, aubergine och bladpersilja är kanonbra grönt som jämnar blodsocker.
 • Rå kakaopulver.
 • Alger ( spirulina, chlorella mfl).
 • Curry, Kanel, Cayennepeppar, Ingefära, Gurkmeja, ringblomma, maskros, nässla, bockhornsklöver,  är bra örter som balanserar sockernivåerna.
 • Äter du kött/ så är fet fisk bra blodsockerjämnare.
 • Regelbunden motion. Minst 30 min varje dag.
 • Regelbunden Meditation.

Mer forskningsrapporter att läsa

Här bara några av flera tusen vetenskapliga studier att läsa om du vill fördjupa dig.