Protein som vegetarian vegan – Vegomys
Protein som vegetarian & Vegan vad ska man äta? Jag intervjuar cancerläkare David Stenholtz (ordförande Läkare för Framtiden) och så testar vi Pulled Havre på Hälsocafét. Missa inte kvällens avsnitt av Vegomys. Film Film Film——>
Recept från Vegomys – Päronsallad
Du behöver
- Valfri sallad (1-2 krukor beroende på hur många ni är)
- Päron (1-2 päron beroende på hur många ni är)
- Torkade tranbär och pinjenötter – till min sallad på Hälsocafét hade jag inte pinjenötter då jag bjöd runt och vissa kan vara allergiska.
- Ärtskott eller annat gött som är i säsong till. Här helt valfritt.
- Pulled Havre – här hade jag med smak av ingefära och sesamfrön (men det finns utan smak. Har du inte pulled havre är det bara att ta ett annat veganskt/vegetariskt alternativ som du gillar oumph!, tofu, quorn, osv.
- Hallonvinägrett: hallonvinäger + god olja, smaka av med örtsalt och peppar.
- OBS – jag är alltså inte köpt av företaget bakom Pulled Havre. Jag får INTE betalt för att prata om detta och NEJ detta är ingen annons. Jag fick 3 små smakprover då jag tjatade till mig det 🙂
Gör så här:
- Skölj allt grönt. Bryt salladsblad så att varje blad blir en liten snitt.
- Skär päron på långskivor eller i mindre bitar som du föredrar.
- Vänd pulled havre i lite ollja på stekpanna och servera varm på salladen.
- Toppa med tranbär och då ev. pinjenötter avsluta med då ex. ärtskott eller annat du vill ha på.
- Toppa med vinägrette.
Superenkelt och kanonbra bjudmat till vårens & sommarens festligheter.
Mer info om Pulled Havre & Läkare för Framtiden
Läs mer om Pulled Havre från Gold & Green här—>
Läs mer om David Stenholtz & Läkare för Framtiden här–>
Hitta till Hälsocafét här–>
Om Protein
Vad är då protein och varför är det så viktigt?
- Livsviktigt: Vid sidan av kolhydrater och fett är protein ett av våra livsviktiga bränslen för att kroppen ska fungera. Ja vid sidan av vitaminer, mineraler och vatten förstås.
- Blir aminosyror: Vår kropp behöver proteiner då de omvandlas till viktiga aminosyror i kroppen som i sin tur
- Bygger muskler & kropp: bygger våra muskler, celler vävnader,
- Påverkar vårt humör: må-bra hormonet serotonin, som avgör hur vi mår,
- Reparerar kroppen: reparerar och ge kroppen återhämtning, hår, hud naglar.
- Balanserar blodsocker: Protein hjälper också till att hålla blodsocker nere.
- Håller oss mätta
För att kroppen ska må bra behöver vi cirka 20 aminosyror.
Det finns en rad olika aminosyror och vissa behöver vi tillsätta (ca 8- 9 st från kost) andra tillverkar sedan kroppen själv då behövs också vitaminer och mineraler i processen. 8 aminosyror är essentiella (livsviktiga).
Hur mkt protein/dag?
Enligt svenska näringsrekommendationer ska vi inta minst 0,8gram protein/kg kroppsvikt. Tränar du fysisk träning/kondition/styrketräning ska du inta ca 2gram/kg kroppsvikt. Här är det så klart olika för olika personer. Är du elit-idrottare gäller vissa mått, rör du dig ca 3-4 ggr/vecka eller kanske endast 1ggr/veckan så har du andra osv.
OBS – statistik visar att vi i Sverige äter för mycket kött, fågel, ägg, mjölkprodukter långt över 2gram/kroppskilo/dag trots att vi då inte tränar och på så sätt naturligt rensar ut slaggprodukterna.
Exempel: Kött (som i djurkött) innehåller mellan 15 och 20 gram protein per 100 gram. Ett magert kött är mer proteinrikt.
Här lista från Matkalkyl på proteinrika livsmedel–>
När protein skadligt?
För stort intag mot vad vi förbränner och som kommer ut naturligt i slaggprodukter – gör att det bildas mycket kväve som i sin tur stressar njurar och lever.
Glutenintolerans är att man inte tål gluten-protein i vete, korn och råg, man kan också vara allergisk mjölkprotein som finns i mjölkprodukter. Intolerans mot protein påverkar enligt studier mag- och tarm, b-vitaminbrist, trötthet, depression, uppblåsthet, candida, diarré, hudsjukdomar, astma, lättare aspberger, muskelsjukdomar.
Vad väljer vi som protein?
Allt handlar om inlärda mönster och vad vår hjärna programmerat från barnsben. Här i västvärlden är det främst kött, fisk, fågel och mjölkprodukter som stått för proteinkällor emedan i helt andra kulturer kan proteinkällor bestå av både larvar, insekter och baljväxter.
Var hittar du protein?
När man äter en växtbaserad kost får man ofta frågan hur får du tillräckligt med protein. Det finns en gammal myt om att man endast kan få i sig protein från kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter detta är helt felaktigt. Det finns gott om protein inom växtbaserad kost.
Exempel på bra växtbaserade proteinkällor
- Olika typer av baljväxter och bönor: kikärtor, sojabönor, kidneybönor men också
- Spannmål som quinoa, linser och framförallt havre.
- Vi har bananer, vattenmelon, frön, tomater.
- Vi har kålsorter (ex grönkål vitkål rödkål, svartkål, broccoli osv).
- Spenat, vetegroddar, avokado och sparris som är rika på proteiner.
- Så nötter: främst jordnötter, valnötter och pistage.
- OBS Framförallt är sojabönan rik på protein dock har den även hormonpåverkan och kostsamt för vår planet, så du får testa dig fram vilken typ av proteinkällor du väljer som vegan.
- Super-proteinkällor som många inte vet om är: chiafrön, vetegräs. Chlorella Spirulina, bipollen om du inte är fully vegan.
Så exempelvis en chiapudding med kokosmjölk, toppad med havre (antingen som den är eller som i hemmagjord granola). Skiva i lite bananer, vattenmelon och så strö på ex vetegräs eller chlorella så har du dagsbehovet (beroende på hur mkt protein just du ska ha i dig) av protein i en liten skål.