andlighet,  Astrologi,  Författare Tanja Dyredand

Skärtorsdag och påskkärring

Skärtorsdagen. Idag klär många barn sig till påskkärringar/häxor och tigger godis, som en lek.


Idag, skärtorsdagen förr, ansågs vara dagen då  häxorna flög till Blåkulla för att förlusta sig i hedniska riter. Det var ingen lek, och hundratals kvinnor (och ett mindre antal män)  jagades, mördades och torterades i kristendomens namn, på grund av ”trolldom & häxeri” under stora häxprocesserna. Inte bara på Skärtorsdagen utan alla dagar året om. Första häxan att anklagas i Sverige, Birgitta Andersdotter var år 1471 i Arboga. Sedan följde under många århundraden  en rad av förföljelser och rättegångar mot personer som ansågs vara häxor eller förkunnat trolldom. År 1608 förstärktes ytterligare en ännu strängare ”häxlag” med dödsstraff baserat på bibelns   Bud ” du skall icke låta trollkona leva”  ( 2a Moseboken 18:22). Värst pågick processerna mellan 1668-1676 (8år!!) och kom att kallas ”det stora oväsendet”. Exempelvis i byn Torsåker mördades 71 personer, var 5e person i byn för häxeri & trolldom på häxberget.
Hundratals personer genom åren avrättades, utsattes för vattentest, torterades att erkänna, fördrevs, brändes, halshöggs, sattes i fängelse osv . Den sista att halshuggas som häxa var Anna Eriksdotter år 1704, och den sista processen avkunnades så sent som 1757, men då utan att någon avrättades!
Att många blev oskyldigt anklagade på grund av mänsklig avund, orätter, missförstånd, obesvarad kärlek eller ilska vet vi idag i historiens backspegel. Starka kvinnor skulle sättas på plats, mördas. Cirka 400 personer finns nedtecknade att de avrättats, men mörkertalet tros vara högre. . Att ordet ’häxa’ också är uppfunnet av förövarna (likt N-ordet) för att sätta en stämpel, visar hur personer som tidigare nämnts som trollkvinnor, trollkon, siegerskor, völvor/valar’ får en ny stämpel i samhället och dörmed också ett nytt förttryck.

Vi som lever än idag med Esoterisk visdom, i nära kontakt med naturen, örter, moder jord, astrologi, clairvoyans, siandets kraft och använder förmödrars kunskap kan idag leva i detta. Även om förminskning, och utsatthet än idag drabbar många starka kvinnor som anses ta för mycket plats!

Idag är därför en perfekt dag att hedra naturen men även minnas de som vandrat före oss !
Att komma ihåg att vi idag kan leva fullt ut allt ser vi är då andra  fått bana vår väg. Hedra Divine Feminity Rising och feminina starka gudinnekraften.
Jag tänder en eld idag, och låter den brinna för alla som brunnit före oss, för oss.

Jag skickar dig som behöver det lite extra omtanke och helande energi. Ta hand om dig 💕🙏🏼💋🥰

Blessings & Bliss
// Tanja