Skottdagen – 3 x Vegan Raw Recept med solrosskott
Idag är det skottadgen. Och enligt folktradition får kvinnor fria idag. I Finland (där jag är född & uppvuxen vid ryska gränsen vid Karelen) så är traditionen att OM en kvinna friar och mannen tackar nej; måste mannen betala henne en brudklänning eller någon annan present. OM en kvinna friar och mannen säger JA; måste kvinnan sy en skjorta med 7 (!) fickor till honom.
Nu tänker jag mig inte fria idag eftersom vi redan är gifta, men det där med sju fickor i skjorta tycker jag är lite spännande. Vad ska man ha alla fickor till? Och om man INTE kan sy? Spännande följdfrågor tänker jag.
Själv har jag groddat lite SolrosSkott som hyllning till dagen och bjuder på 3 plantbaserade Råa favoriter. Självklart är ALLA ingredienser ekologiska, plantbaserade Raw Vegan.
1. Zoodles med nötfri pesto & solrosskott (Raw Vegan)
- Gör Nötfri pesto – se här hur—-FILM
- Gör Zoodles av zucchini med spiraler
- Skär upp cocktail-tomater (eller vad du vill för grönsaker).
- Blanda i pesto med zoodles och toppa med solrosskott 🙂
2. Wrap med falafel & grönt skönt (Raw Vegan
- ÄLSKAR raw wraps. Skulle lätt kunna leva på EXAKT detta konstant.
- Principen är att du blandar det du gillar och knölar in i ett kålblad, salladsblad eller vad du vill.
- Här har jag gjort Raw Vegan falafel: Mixa 1st morot, 4msk solrosfrön (alt 0,5dl cashewnötter), 0,5 gullök, 3msk tahini, 1st vitlöksklyfta, 1tsk spiskummin, 1tsk cayennepeppar, 2tsk gurkmeja, 2msk hackad färsk persilja (gärna bladpersilja) 4st soltorkade tomater. Så får du en massa du kan forma i händerna. Ev behöver du tillsätta lite vatten i taget om det är för ”hårt).
- Ta sedan ett större kålblad, du kan ha grönkål, salladskål, vitkål, rödkål vad du vill och placera i mitten ’falafel-geggan’ som en sträng.
- Pyttsla sedan i det du gillar (eller har hemma)- här rivna morötter, hackade tomater, solrosskott & groddar och rödlök. Rulla som wrap- NJUT :
3. Lasagne med cashewsås & solrosskott (Raw Vegan)
- hyvla ”plattor” av zucchini, låt ligga i saltat vatten i cirka 10 minuter.
- Cashewostsås: blötlägg cashewnötter i drygt 2 timmar mixa i matberedare med uns pressad citron, olivolja, ev ngn dadel för sötning, 3msk hackad persilja (gärna bladpersilja)
- Veganskt ’färs’: blötlagda korngryn i minst 8 timmar som du sköljer av. Tillsätt 1msk tamari & 1 vitlöksklyfta, 2tsk cummin, 1 dadel, 1msk paprikapulver, några broccolin, hacka i lite tomat och/eller röd paprika, 1msk finhackad gul lök,1tsk torkad oregano, 1msk chiliflakes. Jag knipsade i färsk persilja här också.
- Solosskott: du knölar i solrosskott på varje plan.
- Varva sedan zucchiniplattor, tomatsås, persiljesås och veganskt ’färs’. Toppa med cashewostsås och hackade nötter, hackad broccoli och solrosskott.
- Det går utmärkt att använda receptet och rulla varje zucchiniplatta med samma ingredienser, trä sedan igenom en tandpetare och du har en finfin snitt till drinken, som förrätt eller minimat på buffén =)
ps. Hade tänkt att lägga upp dessa som filmer 🙂 och spelat in till Youtube men sorry fina du – HANN inte – har skrivit som en galning & sedan kollat igen på typ drömhus i Uppland. Wehaaa – kanske blir Uppland till sommaren om allt vill sig väl 😀