Huvudrätter,  Plantbased Vegetarisk Mat

18 anledningar äta nässla + godaste nässelsoppan i sommar

 

Brukar du plocka nässlor? 

Om inte – gör det nästa gång du ser dem. Nässlor är nämligen en fantastisk läkeväxt och kan mixas i och användas på galet många sätt. Man skulle kunna jämföra den med nyttiga alger då den är en riktig nyttighetsbomb.

Jag börjar plocka dem redan när snön smält och de första lite mörkare sticklingarna tittar upp. Men du kan njuta av dem långt in i oktober. Till sensommaren får de också frökapslar som också är perfekta att torka och sedan ha ex i smoothies, gröt, sallad och så vidare under hela året om!

Här kommer mina bästa recept på nässelsoppa. Dels om du gör den helt raw (utan att koka över 43 grader) och en het soppa för dig som gillar det! MUMS och lycka till.

Recept Raw nässelsoppa –

  1. Mixa ca 1 liter nyplockade nässlor (OBS – plocka toppen på nässlan och skölj noga innan användning), 0,5 liter vatten, 1 tomat, 1tsk örtsalt, 1tsk tamari, saften från 1 apelsin, 1,5tsk vegetarisk ekologisk buljong, 5 soltorkade tomater (blötlagda) till en slät massa.
  2. Värm på mycket låg värme till ca 42grader (då behålls fortfarande alla näringsmämnen)
  3. Valfritt: 3-4 msk god ekologisk olja ( raps, oliv el dyl. Testade också med kokosolja så gott om du gillar lite kokossmak)
  4. ha sist i 1 dl gröna ärtor och 1/2 finhackad rödlök och nyklippt timjan.
  5. Toppa med några stänk tabasco och ev groddar & gräslök & ärtskott och någon god olja.
  6. Tillbehör: Jag brukar också göra Cashew-kräm att toppa med som jag smaksätter med örtsalt  och några droppar citron – Yum!

Recept Het Nässelsoppa

– Äter du inte fully-raw är het nässelsoppa en underbar rätt.

Detta behöver du: 3 liter nyplockade späda nässlor, 1knippa gräslök, 1 charlottenlök, 4 stora jordärtskockor skalade och kokade (valfritt),  1 liter vatten, 2 grönsaksbuljonger, 1 msk smör, nypa Himalaysalt, några droppar färskpressad citron, 1tsk agavesirap alt annan naturlig sötning (är du inte vegan är honung gott).

  1. Gör i ordning 1 liter vatten med bujongtätrningarna först.
  2. Sedan hackar du gräslök, lök och nässlorna – fräs i smör under omrörning.
  3. Mixa blandningen till en slät massa.
  4. Häll över i en kastrull tillsätt de kokade jordärtskockorna och buljongvattnet lite i taget.
  5. När all buljongvatten är i mixa in jordärtskockan och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
  6. Smaka av med Himalaysaltet.
  7. Vill man, kan man ha till någon typ av växtbaserad visp till den (ex havre eller liknande)

Därför Nässla – 18 anledningar

  1. Rik på järn
  2. Rik på C-vitamin, A-vitamin, Provitamin och B-vitaminer.
  3. Rik på Kalium, kalcium, magnesium, kisel, zink.
  4. Rik på klorofyll
  5. Är urindrivande och hjälper njurarna att rena (bra mot ödem, gikt och reumatiska sjukdomar).
  6. Verkar blodrenande
  7. Stärker immunförsvaret
  8. Stimulerar mjälten
  9. Motverkar gråstarr, ger vitare ögonvitor och håller ögonlinserna rena
  10. Stimulerar blodcirkulation
  11. Stimulerar seretonin (vårt må-bra-hormon)
  12. Stärker hår, hud och naglar
  13. Rengör bindväv
  14. Stimulerar hela mag- och tarmkanalen
  15. Reducerar kraftigt mensflöde och värk.
  16. Verkar PH-balanserande
  17. Minskar sötsug
  18. Brännhåren/hullingarna innehåller histamin

Torka nässlor:

Skölj nässlorna och lägg dem på hushållspapper för att torka i rumstemperatur. Perfekt att ha i soppor, på smörgås, i sallader, i brödbakning och lite här och där.

Färska nässlor – hullingarna försvinner när man tillagar

Färska nässlor och är också gott att göra soppa på, varm soppa om du inte är fullyraw, äter du bara rått går det utmärkt att mixa i smoothies och kalla soppor också. Hullingarna som sticks – de försvinner när man mixar  eller tillagar dem =)

Så här gör du avkok:

Repa nässlorna lite, häll på hett vatten på dem och låt dra antingen över natten eller i ett dygn.

Sedan med avkoksvattnet  kan du göra

  • Hårrengöring som stimulerar hårbotten och verkar mot fett hår.
  • Ansiktsvatten (stimulerar blodcirkulation och verkar mot torr hy och eksem).
  • Örtbad (mot torr hy och eksem).
  • Bra också vid trötta och kalla fötter.
  • Låter du avkoksvatten stå ett tag till (så att den börjar lukta lite illa) kan du med fördel använda nässelvattnet som växtnäring till dina växter. Du tar en skopa avkok i vattenkannan – (Tack Bitte för tips)

Lycka till.

Kramaste

Tanja

cf4e5a843e7d581b0716a295143a60f0a628a5d97d21bcf6fa325a7f3561bb5b

In English

Do you pick nettles during the spring?

If not – do it the next time you see them. Nettles is a great healing herb and can be mixed in and used in so many ways. One could compare it with beneficial algae as it is a real utility bomb.

Yesterday when the spring sun peeped out, and I was out with my dog Coco, we found the spring nimble little sticky sweethearts. I got up to a pound as I did now decoction on overnight. As I longed for these beauties – now they are here!

Why nettles?

    *Rich in iron
   * Rich in vitamin C, vitamin A, provitamin A and B vitamins.
    *Rich in potassium, calcium, magnesium, silicon, zinc.
    *Rich in chlorophyll
    *Is diuretic and helps the kidneys to clean (good against edema, gout and rheumatic diseases).
    *Seems blood purifying
    *Strengthens the immune system
    *Stimulates spleen
    *Prevents cataracts, provides whiter whites of the eyes and keep eye lenses clean
    *Stimulates the blood circulation
    *Stimulates serotonin (our feel-good hormone)
    *Strengthens the hair, skin and nails
    *Clean connective tissue
    *Stimulates the entire gastrointestinal tract
    *Greatly reduces menstrual flow and pain.
    *Appears to pH Balancing
    *Reduces cravings
    * Barbs (the burning hairs) contains histamine

How to Dry nettle:

*Rinse the nettles and put them on paper towels to dry at room temperature. Great to have in soups, on sandwiches, in salads, in bread baking and a little here and there.

Fresh nettle – barbs disappear when preparing

* Fresh nettle and is also perfect in both raw and hot soup, if you are not fullyraw. But you can eat the nettls fully raw as well, it is perfectly fine to mix in smoothies and cold soups too. The barbs that burn/sting – they disappear when you mix or prepare them =)

To do this decoction:

*Repo nettles little, pour the hot water on them and let steep either overnight or for a day.

With this you can do

   * Hair cleaning that stimulates the scalp and acts against greasy hair.
    *Facial Toner (stimulates blood circulation and acts against dry skin and eczema).
    *Herbal bath (against dry skin and eczema).
    *Good also for tired and cold feet.
    *You can use it as a natural nutrients to your plants. You take a bucket decoction in water pitcher and then to your plants!

Recipe Raw nettle soup –

    * Mix about 1 litr of freshly picked nettles (NOTE – picking only the top of the nettle and rinse thoroughly before use), 0.5 liters of water, 1 tomato, 1tsk herb salt, 1tsk tamari, juice of 1 orange, 1,5tsk vegetarian organic broth, 5 sundried tomatoes (soaked) to a smooth mass.
    * Heat the mix on very low heat for about 42degrees celcius (then the still retained all vitamins and minerals)
    having last in 1 cup green peas and 1/2 finely chopped red onion
    Top with a few dashes of Tabasco and possibly sprouts and chives and some good oil.
    I also do Cashew cream to garnish with whom I flavor with herbal salt and a few drops of lemon – Yum!

Recipe Hot Nettle soup – 
What you need: 3 liters of freshly picked dilute nettles, 1knippa chives, 1 shallot, 4 large artichokes peeled and cooked (optional), 1 liter of water, 2 vegetarian broths/bouillon, 1 tablespoon butter, pinch Himalaysalt, a few drops of fresh lemon juice, agave syrup 1tsk.

    *Prepare 1 liter of water with broth/bouillon first.
    *Then chop chives, onions and nettles – milling in butter, stirring occasionally.
    * Blend the mixture to a smooth mass.
    * Pour into a saucepan, add the boiled artichokes and broth/bouillon water a little at a time.
    *When all the broth/bouillon, water is in the mix in artichokes and simmer on low heat for about 5 minutes.
    * Season with Himalaysalt.
    – If you want to, you can have any type of herbal whisk to it (eg oats or similar)