Raw Fudge tårta Glutenfri, mjölkfri & sockerfri
Perfekt denna Nobel-kväll är en av mina absoluta favoriter – Raw Fudge Tårta (glutenfri, mjölkfri och fri från vitt socker.
BOOM – detta är så galet gott. Självklart funkar ju denna inte bara nu inför Nobel utan hela julen och annars också 🙂 Och kom ihåg att äta denna tårta Mindfully, medvetet närvarande och med alla sinnen.
Du kan välja att ha en stor form med avtagbara kanter eller om du har en fyrkantig eller rektangulär form så klä formen först med smörpapper så att du smidigt sedan kan ta ut din kaka …det går också utmärkt som jag gjort på bilden att göra degen till mindre munsbitar i tartelettformer eller som muffins i muffinform.
Grundrecept tårtbotten:
- Mixa ihop
- 180g hälften hälften av solrosfrön och kokosflingor. Vill du ha nötter kan du med fördel ta blandning cashew & macadamian.
- 120g stora urkärnade mjuka dadlar
- 2-3 msk raw kakao
- 1-2 tsk cayennepeppar
- 1 cm riven färsk ingefära
- 2-3 tsk kanel
- 2-3 msk rå kallpressad kokosolja som du värmt över vattenbad
- uns Himalayasalt
Ev behöver du tillsätta ngn vätska (mandelmjölk eller vatten) om smeten verkar för rinnig. Är den för rinnig av sig själv tillsätt mer nötter alt då kokosflingor.
När du kan forma fyllningen mellan dina fingra är den klar. Tjoffa ut den i en form och gör fyllningen.
- Tillval (1-3 tsk lakritspulver) – jag tycker det är jättegott att pluppa i lite lakritspulver på själva tårtbotten precis innan jag pluppar i fyllningen. Detta är helt upp till dig som tillval. Lakritspulvern ger lite skjuts i smaken sen när man avnjuter allt.
Fyllning för Raw fudge:
Detta behöver du:
- 2 mogna avokados
- 1,5 dl kallpressad kokosolja (värmt över vattenbad)
- 2dl kakao (alt 1dl kakao och 1dl Carobpulver) Carobpulver är det lite mer kolasmak i,
- 1tsk vaniljpulver,
- En knivsudd Himalayasalt.
- smaka av ev. med någon naturlig sötning till denna tårta hade jag i 2-3 stora urkärnade dadlar men du kan också smaka av med ex agavesirap (2-3 msk typ)-eller honung om du inte vill ha helt vegan.
- Ev – 0,5 dl mandelmjölk (el annan vegetabilisk mjölk) eller vatten. Ps. Du vet att det är busenkelt att göra nötmjölk själv så slipper du alla tillsatser se recept här hur…__>
Så här gör du:
- Mixa avokados med kakao, vaniljpulver och knivsudden salt så att det blir en jämn smet, tillsätt kokosoljan lite i taget och rör in så att det blir en mumsig kräm. Ev behöver du tillsätta med lite mjölk om det verkar för hårt, är det för rinnigt ha i ngn extra avokado och kakao. Smaka sist av med någon naturlig sötning.
- Fyll nu din kakbotten med fudgefyllningen sedan skjuts in i kylskåpet över natten eller i frysen så att den stelnar.
- Ta ut och ät direkt om den varit i kylskåpet. Har den varit i frysen kan du ta ut ca 30-40 min innan den ska avnjutas. Detta är en perfekt tårta att baka i förskott och ha på lut i frysen till andan faller på.
-
Toppingförslag:
Du kan toppa med vad som eller njuta som de är -TIPS: mjölkfri grädde du gör på 1 minut. Den är också kanongod att toppa med bär, frukt.
Så här nyttig är tårtan:
- Kokosolja:är antiseptisk, hjälper mag- och tarmkanalen, minskar sötsug, är en stark antioxidant, stabiliserar blodsocker och ökar kroppens ämnesomsättning.
- Cayennepeppar:antiinflammatorisk, stärker hjärt- och kärlfunktion, ökar blodcirkulationen, motarbetar dåligt minne, minskar blodkolestrol.
- Ingefära: boostar immunförsvaret, bra mot illamående, bra för leder, cellförnyelse, förbränning – läs mer här..—->
- Kanel: ökar blodcirkulation, boostar immunförsvaret, bra för leder, renar lever osv.
- Avokado: rik på vitaminerna a-, c, B1, B2, B5, B6, niacin, folsyra, kalium, fosfor, magnesium, kalcium, natrium, järn och bra med nyttiga enkelomättade fetter.
- Nötter: rika på magnesium, kalium, kalcium, järn, zink, b-vitaminer.
- Kakao: rik på magnesium, kalcium, kalium, zink, järn och koppar samt flavonoler som är starka antioxidante, bra för hjärta och kärl, verkar inflammationshämmande, ger återhämtning vid stress mm..läs mer här om nyttiga kakaon