15 anledningar att dricka grönt te
Te stärker immunförsvaret, förbättrar ämnesomsättningen, motverkar cancer och stärker hjärta och kärl. Ja och så är det gudagott. Här nedan 15 anledningar att dricka grönt te. Ännu längre ned hittar du några utvalda forskningsrapporter om du är sugen på att läsa mer 🙂
Ny vecka nya möjligheter. Godmorgon fina du – hur mår du? Själv är jag riktigt seg idag. Trött. Lite orkeslös. Skör. Förra veckan var det en riktigt fullsmäckad vecka, helg likaså. Nu när regnet kom gick luften ur. Idag känns det därför som jag bara vill krypa upp i sängen, lyssna på regnet utanför, kolla Netflix och dricka TE.
Älskar te. I Alla dess former. Grönt te är en riktig favorit. Idag en sencha vi köpte i Thailand. När den bryggs blir den nästan röd-svart men är alltså grönt te.
Men. Framförallt älskar jag min lillasyster Mettes finurliga tepåse-hållare hon själv gjort som en vinklad pärlplatta. Fick den i present tillsammans med mängder av små handskrivna tepåsar. Ja och så finfina koppen med yogande hundar. Älskar dig Mette. Alltid personliga gå-bort-presenter. Då hänger man bara tepåsen på hållaren och kan sedan enkelt lyfta bort. Hur smart?
15 anledningar att dricka grönt te
- Innehåller bland annat stora mängder antioxidanter, bla fytokemikalier, polyfenoler och katechiner (EGCG) men också naturliga antihistaminer.
- Stärker immunförsvaret.
- Antioxidanter har i studier visat skydda kropp mot föroreningar i luften, verka mot kroppens åldrande och skydda mot infektioner.
- Skyddar mot cancer. Har i studier visat sig skydda mot cancerceller tack vare antioxidanten polyfenol. En studie visar att du behöver så lite som att dricka tre koppar grönt te i veckan för att minska din risk för magcancer med så mycket som 30 procent.
- Skyddar mot demens och Alzheimers. Studie visar att ämnet EGCG i grönt te har visat sig skydda mot Alzheimers sjukdom.
- Ökar ämnesomsättningen och förbränner fett. Har i studier visat sig påverka ämnesomsättningen och förbränna fett.
- Stärker munhygien och tänder. Grönt te har visat sig minska uppkomsten av streptokocker och bakterier i munhåla. Forskare har också sett att polyfenoler i grönt te minskat uppkomsten av tandlossning.
- Minskar risk för svullnad och irritation på grund av allergi. De naturliga antihistaminerna påverkar svullnad och irritation som orsakats av allergi.
- Verkar avstressande. Koffeinhaltiga drycker ex kaffe ökar istället stresshormoner, emedan ämnen i grönt te lugnar och hjälper kroppen till återhämtning. Bland annat kan du dricka grönt te med lavendel eller grönt te med gingensengrot om du är stressad eller utmattad. Myntate hjälper mot orolig mage och kamomill mot illamående för att ta några exempel.
- Bygger upp bindväv. Då grönt te innehåller stora mängder antioxidanter hjälper den också kroppens vävnader och ger bindväv extra styrka.
- Stärker skelettet. Grönt te har i studier visat sig stärka skelettet tack vare fytokemikalier.
- Minskar risk för stroke. Har i studier visat sig hålla ärter rena.
- Stärker hjärta och kärl av samma orsak.
- Förbättrar träning. Grönt te ökar kroppens syresättningsförmåga och gör så att du får bättre uthållningsförmåga under träning.
- Skyddar ledbrosker mot reumatism. Ämnet EGCG har i stuidier visat sig skydda ledbroster mot reumatism.
Så här brygger du grönt te
- Tevattnet ska vara mellan 60-80 grader varmt – lite beroende på vad du väljer för grönt te. Så lär dig om ditt te innan du börjar brygga. OBS aldrig kokande vatten till grönt te då förstör du viktiga ämnen och smak.
- Titta på anvisning hur mycket te-blad som ska vara i. Helst ska du låta tebladen ligga och gotta till sig fritt i botten av kanna istället som jag på bilden har en tesil – då smakerna kommer fram bättre då 🙂
- Låt dra minst 6-8 minuter men beroende på hur stark smak du vill ha upp till 15-20 minuter. Tycker du vattnet svalnat – kan du låta teet först gotta till sig i mindre mängd vatten och sedan fylla på med något varmare vatten till.
Olika gröna te-sorter
Det finns enormt många olika härliga gröna te-sorter och kan varmt rekommendera att gå på te-provning för att lära dig mer. Har själv varit på många olika provningar liksom besöka japanskt te-hus och varje gång lär man sig något nytt. Här är i alla fall några olika att lägga på minnet.
Vi dricker mest grönt te från Japan och Kina. Det Japanska gröna teet är inte fermenterat – de behandlas med ånga knappt någon minut så att fermenteringen stoppas. Vid Kinesiskt te stoppas oxidationen i stora ugnar eller för hand o speciella wokpannor.
- Gunpowder: är något bitter i smaken och består av ångade rullade kulor. Finns i lyxvarianter och i budgetformat. Testa dig fram. Jag älskar gunpowder speciellt till hösten.
- Darjeeling First Flush: Indiskt kvalitets-te från området Darjeeling och det är den första skörden som kallas för first flush. Detta är teernas Champagne och alla blad handplockas i mars. Kan hittas på NK, Harrods, osv.
- Dragon pearl: rökigt smakfullt och friskt te från Kina. Jag älskar denna till hösten och gärna istället för en rökig whisky efter maten. Mums! OBS låt inte dra för länge då blir det bitter.
- Sencha/Sensha Yamato: det populäraste teet i Japan. Finns i en rad olika varianter. Du dricker den till måltid eller sällskapsdryck. Lite som vårt vardagskaffe här i Sverige.
- Matcha: superdupernyttigt te (japanska zen-buddhister) där tebladen malts ned till pulverformat och som ’vispas’ i din te-kopp.Läs mer om Matcha här–>
- Bancha: anses vara ett lågkvalitativt sencha-te – den görs på samma sätt som sensha men på sämre blad.
- Gyokuro: japanskt te som betyder ’jadedagg’ då den har samma färg. Detta är en lite mer exklusiv tesort i Japan.
- Fen Wan: Kinesiskt te som har lite smak av aprikos.
- Pilo Chun: lite friskare i smaken är detta te från Taiwan.
- Oolong: är ett mellanting mellan grönt och svart te. Finns en rad olika smaker och du brygger den på mycket te-blad och kan brygga flera koppar på samma teblad. Första omgången brygger du på 80 grader och ökar sedan successivt till 90 grader för sista omgången.
- Chai-te: Chai te är egentligen en speciell kryddblandning som man tillsätter teet. Här finns ingefära, kardemumma, kanel, kryddnejlika och olika pepparsorter.
- Smaksatt te: inom te-kultur är smaksatt te lite som att ’göra en drink’ – dvs du tar lite bort urpsrungssmaken av själva teet med olika smaker. Det kan vara nog så gott och härligt men vill du uppleva ’riktig te-smak’ ska du självklart smaka av olika sorter utan tillsatt smak.
Forskningsstudier
För den som vill läsa på mer om studier gällande grönt te finns mycket att fördjupa sig i. Här är några i alla fall.
- Morinda citrifolia leaf enhanced performance by improving angiogenesis, mitochondrial biogenesis, antioxidant, anti-inflammatory & stress responses.
- Pyrithione-based ruthenium complexes as inhibitors of aldo-keto reductase 1C enzymes and anticancer agents.
- Inhibition of green tea polyphenol EGCG((-)-epigallocatechin-3-gallate) on the proliferation of gastric cancer cells by suppressing canonical wnt/β-catenin signalling pathway.
- Association of green tea consumption with mortality from all-cause, cardiovascular disease and cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men.
- Dietary epicatechin intake and 25-y risk of cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study.
- Green tea polyphenol epigallocatechin-3-gallate improves epithelial barrier function by inducing the production of antimicrobial peptide pBD-1 and pBD-2 in monolayers of porcine intestinal epithelial IPEC-J2 cells.
- Protective potential of epigallocatechin-3-gallate against benign prostatic hyperplasia in metabolic syndrome rats.
- Oxidized tea polyphenols prevent lipid accumulation in liver and visceral white adipose tissue in rats.
- Hypolipidemic and Antioxidative Effects of Glossogyne tenuifolia in Hamsters Fed an Atherogenic Diet.
- Systematic review of green tea epigallocatechin gallate in reducing low-density lipoprotein cholesterol levels of humans.
Alltså hur smart? Denna tepåse-hållarer? Älsk på koppen också med Yogande hundar.
Mums & lycka! bukett från egen trädgård!