Frukost & Mellis,  Örter,  Plantbased Vegetarisk Mat

Matcha Nicecream & 16 anledningar att äta Matcha

 

 

OH vilken vecka som är framför oss då! 

Jag älskar måndagar och framförallt när jag denna vecka kommer att varva yoga, mindfulnessföreläsningar med bokskrivande. Ska snart lämna in en första genomläsning så nu får jag komma igång med kraft. Därför har jag idag laddat med extra mycket enerigi i form av matcha.

Matcha, en variant av hälsosamt grönt te, och har enorm hög grad kolorofyll då bladen skyddats från solljus innan skörd. Jag köper det i pulver form och vispar ut helt enkelt i min mjölkfria yoghurt. Matcha har använts i teceremonier sedan 100-talet bland de japanska zen-buddisterna. Detta pulver är kanongott att ha i din smoothie, i bakverk, ja lite överallt faktiskt 🙂

Därför Matcha

 1. Matcha är stark antioxidant (ORAC som är mätvärde för hur mycket antioxidativ effekt ett livsmedel har ger matcha 1400 enheter per gram jämfört med ex superbäret gojibär som har 253 och blåbär som har 93 per gram).
 2. rik på kolorfyll,
 3. rik på aminosyror,
 4. rik på vitamin C, selen, krom, zink, kalium, magnesium
 5. balanserar ph-värde,
 6. balanserar sockernivå,
 7. minskar sötsug,
 8. ökar cellförnyelse,
 9. stärker immunförsvar,
 10. stärker bindväv,
 11. ökar kroppens förbränning och har visats sig fungera för viktnedgång,
 12. motverkar diabetes,
 13. skyddar hjärta och kärl,
 14. sänker kolestrol,
 15. verkar avstressande på hela kroppen då den innehåller L-teanin,
 16. samtidigt som den verkar uppiggande då den innehåller koffein,

 

Så här gör du Matcha Nicecream (mjölkfri)

(1 portion)

 1. Mixa 1 banan du fryst in i bitar tidigare över natten så att det bli som krämig glass– nu har du grundrecept raw vegan nicecream. Ibland behöver du mixa lite längre, ev behöver du pluppa i någon matsked kokosmjölk.
 2. Sedan tillsatte jag 1 tsk matcha-pulver,  1cm ingefära, 1/2 avokado, 1msk kokosolja som jag värmt över vattenbad och ca 2 msk kokosmjölk (eller annan växtbaserad mjölk ex mandelmjölk osv) och mixade till en jämn smet (tillval). Du kan välja att ha i något du själv vill exempelvis solrosfrön för extra energi osv.

Topping idag

 • Idag toppade jag med chiafrön, kokosflingor, mango jag tidigare tärnat och fryst in och hallon och lite mynta jag fortfarande hittar i trädgården (YEY)

Toppingförslag efter träning

 • För att få extra energi efter träning brukar jag toppa med mer nötter (valnöt/mandel osv) samt mer frön (solros/pumpa osv).
 • ofta pluppar jag också i ngn matsked gojibär, mullbär eller andra superbär för extra energi.
 • Annan torkad frukt är kanongott på också.

Annars till topping kan du ta det du har hemma eller gillar. Blåbär är kanongott liksom kivi, ananas, äpple …bara att testa sig fram .

Ha en fin dag.

Namaste//

Tanja