andlighet,  Författare Tanja Dyredand

Ansvar och etik ge Reiki & budskap

ANSVAR & ETIK: Mental ohälsa, sjukdom & ålder: att ge Reiki eller finnas här som andlig coach. Om du bokar in tid hos mig ställer jag alltid frågor, och följer lagen.

Svenska lagstiftningen om exempelvis Reiki säger idag att du ej får ha fysiskt kontakt, eller ge ex healing utan den andras tillåtelse (det ska vara frivilligt),ej får behandla barn under 8 år eller personer med ex. sjukdomar såsom hiv, epilepsi eller cancer, eller lova läkning /ge alternativa förslag ex istället för pågående läkarbehandling. Att berätta att detta aldrig är alternativ utan alltid komplementär. En person som går till en läkare eller är under behandling ska fortsätta göra det. Snävare finns det även en uppsjö av ’yrkes-etik’, dvs som ej är lagstiftat, men som många av oss professionella ändå arbetar efter: ex att inte ge besked om graviditet, liv/död osv.

Sedan jag fick mitt första professionella certifikat, 2004, har jag ställt dessa frågor om ex sjukdom och även varit hård på att hålla ålder 16 år som lägsta åldern, trots att lagstiftningen säger 8 år. Vissa blir förnärmade om jag frågar om ev. sjukdom, liksom meddelar att detta är komplementärt och att om du äter mediciner bör du rådfråga din läkare, fortsätta din behandling osv.

Det är faktiskt då och då jag fått/får avböja personer genom åren, ofta blir många förnärmade då de inte vetat om lagen. Jag avböjer också om jag känner att jag inte är rätt person att hjälpa vad de önskar, liksom avböjer hembesök själv om jag aldrig träffat personen innan.

Vad som (tyvärr) också börjat dyka upp (främst senaste året, jag har klarat mig men andra vittnar om det) är personer som ”låtas” behöva hjälp med ngt, och de vill spela in, för att sedan lägga upp på deras podcast eller sociala medier/slutna facebookgrupper för att göra sig lustiga över healing eller budskap. Där filmade klipp, klipps ihop helt tagna ut ur sitt sammanhang för att passa budskap. Jag är moderator bland annat i en Facebookgrupp där personer hängts ut i poddar och andra grupper exempelvis på detta sätt. Denna typ av vuxenmobbning slår tyvärr även mot de som redan mår dåligt och därför söker hjälp. Vuxenmobbning, smutskastning och att raljera över andras mentala ohälsa borde i sig vara enligt lag förbjudet!

Gällande mental ohälsa finns idag ingen snäv lagstiftning, och här handlar det om att lyssna in ’personen’ . Jag har vid flertal gånger skickat vidare personer till cert. Läkare/kuratorer och psykologer som jag vet är professionella.


Mental ohälsa är något som inte alltid syns utanpå, men många har sina inre krig. Att därför fråga om ngn har ngn professionell att prata med, eller inte ska vara själva osv, är mycket viktigt. Om du misstänker att ngn mår dåligt: fråga, sträck ut en hand!

Under min bokturne kommer många fram till mig på event & mässor. Många vittnar om att boken eller mina meditationer hjälpt dem deras väg, eller att de fått healing/vägledning. Är så klart innerligt tacksam för detta. Hoppas även att de som behöver hjälp, professionell hjälp, utöver boken eller en youtube-meditationer, hittar den hjälp de behöver. Många verkar må dåligt just nu och många berättar att de känner extrem oro för omvärlden. Jag försöker hinna att svara på ex mejl/sms/dm men vissa dagar har jag fått över 300/dag och hinner inte alltid med. Ibland ser jag inte ens meddelanden då de hinner försvinna….

…Därför…
….DU som behöver professionell hjälp här finns Lista över stöd/telefonnummer du kan ringa, tveka inte att be om hjälp, det finns alltid medmänniska till hands:

 • Självmordslinjen: 90101Mind –
 • Föräldrarlinjen(öppet 10-15) 020-85 20 00 (om du som förälder är orolig för ditt barn)
 • Mind – äldrelinjen (öppet 8-19) 020 – 22 22 33
 • Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
 • BRIS för barn och unga (öppet 14-21) 116 111
 • Alkohollinjen: (förändra alkoholvanor) 020 84 44 48
 • Brottsofferjouren: 0200-21 20 19
 • Kvinnofridjouren: 020-50 50 50
 • Akut nr: 112Akut hjälp/ngn att prata med: 1177

 • Vi kan inte alla göra allt, men alla kan göra något.
  Stor kram och ta hand om dig