Event

Galapremiär Lucky One av Mia Engberg signerad Wonderland Event

 

I veckan var jag på galapremiär av Mia Engbergs nya film Lucky One, signerad eminenta Wonderland Event.

Som du vet är jag stor fan av att se film på bio. Det finns en helt annan nerv att se filmen utspela sig på extrem stor  skärm. Hemmavid kan du alltid pausa, göra annat, kolla telefonen, hämta snacks om andan faller på. I biomörkret är du närvarande på ett helt annat sätt. Det tar emot att flytta på sig. Istället sitter man ned, och SER filmen utan distraktioner.

I Mia Engbergs film The Lucky One var detta en ny upplevelse. Filmen, som är en fiktiv uppföljning till GuldBagge-prisvinnande dokumentären Belleville Baby. 

Den visuella tystnaden i kombination med direkta instruktioner till oss biotittare gjorde den lite extra mindful, medvetet härvarande. Att andas in och andas ut. För att sedan suggestivt få  följa med i historien där vi åter igen träffar Vincent (från Belleville Baby) i parisnattens undre värld, kantad av våld. Allt genom hans ögon.  Hur hans tillvaro  blir omskakad av att plötsligt ta hand om  tonårsdottern Adina. Vi är han. Men vi får även en inblick i kriminella världens skeva verklighet genom traffikingryskans ögonvittnesbekännelser. Vi är också hon. Hur alla blir en del av varandra och dess oändliga sprint  i hamsterhjulet. Hur drömmar om framtiden kan både förverkligas och kraschas. Hur livet ändå pågår i parallella verkligheter.

Detta är en viktig film. Som tidvis kändes långsam och ändå för kort med sina 76 minuter.

Gå nu och se den. Andas in och Andas ut: och fundera på vad du springer i för hamsterhjul! 

Filmpremiär den 15 mars på utvalda biografer.

TACK Wonderland Event och Triart Film för inbjudan.

Foto: Sofia Sanshes samt pressfoto