vänliga villan

Hyvää Itsenäisyyspäivää – Finlands Självständighetsdag idag

🇫🇮  Idag skickar jag ljus, kärlek och mängder av ännu mer ljus till landet där jag föddes~ Finland~ Soumi och Norra Karelen. Det är Finlands Självständighetsdag och tillika 101-års dag. Vi tänder två ljus i fönstret för att hedra de som kämpat för att bli ett eget land.
Både mina morföräldrar och farföräldrar har kämpat i krig. 1a och 2a världskriget, inbördeskrig: för frihet. Självständighet. .
Många tar demokrati som en självklarhet idag, att ha möjlighet att välja vad man vill i val utan att vara rädd. Många har en tillvaro utan krig som självklarhet. När jag var liten lyssnade jag och tog in det jag fick berättat till mig. Att man måste vara tacksam för frihet, att inte vara i krig eller vara rädd för sitt liv. Norra Karelen har ännu blodigare historia än resten av Finland då Karelen var ett helt eget land och folkslag, innan de delades på mitten av Ryssland & Sverige. Lite som med forna Jugoslavien, man struntade helt i dess kultur och människor & tvingade dem till att strida mot ”sina egna” i krigen. .
Idag kommer många till vårt land här i Sverige, mitt nya land sedan jag var 6 år, som fått fly helvets kval, från terror, massmord, trakasserier, förföljelser. Då kom ihåg när du funderar på hur de påverkar din sk. ”Välfärd”, att du tar dig tid att fundera med hjärta, med empati och medmänsklighet. Om du var tvungen att för ditt liv fly, ibland ens med skor på fötterna, och utan några tillhörigheter, vad hade du då önskat dig i det land dit du kommer? .
Det finns inget annat vi kan ge mer än omtanke och medmänsklighet. Ett öppet och varmt hjärta. Så idag tackar jag mina förfäder och starka förmödrar som gjort allt för att vi ska ha en trygghet. Mina föräldrar. Tack livet.