Pepparkakor recept mjölkfri, glutenfri, sockerfri & vegan
Boom! – äntligen kokat ihop ett pepparkaksrecept som både är fritt från mjölk, gluten och vitt socker. Tänkte nu att drämma till med EAT CLEAN-julspecial från och med idag här på bloggen och 5 dagar framöver. Imorgon är det Lussefirande och på tisdag är jag med i Aftonbladets Älskade Unge-program och bakar rå julgotta. Hoppas du kommer att gilla mitt Eat Clean-julspecial här 🙂
Först ut är pepparkakorna som är fritt från gluten, mjölk och vitt socker. Har recept också på VEGAN (SE recept nedan) dvs utan animalier.
Du behöver
- 2 msk Malen ingefära
- malen kanel 3-4msk
- 2-3 msk malda kryddnejlikor
- 4tsk mald kardemumma
- 1msk bikarbonat
- 2dl vatten
- 300g mjölkfritt margarin alt. vegansk margarin om du är vegan. Använder du vegansk/vegatibiliskt margarin har du 1msk bakpulver i degen istället för bikarbonat.
- 1,5 dl agavesirap
- 1-1,5 dl glutenfritt mjöl alt. bovetemjöl.
- Ev lite vatten om du märker att degen är för ”hård” – ca 2-3 msk högst – är degen för ”lös” pytsar du i mer mjöl.
Så här gör du med mjölkfri margarin:
- Rör ihop för hand, eller i matberedare, rumsvarmt margarin och agavesirap.
- Tillsätt kryddorna. Rör om.
- Tillsätt bikarbonat och lite i taget av mjölen.
- Nu kan du börja forma degen så att du kan knåda en fast deg.
- Låt degen vila i minst 4 timmar helst över natten.
- När det är dags att baka ut, delar du degen i mindre bitar och kavlar ut tunt på mjölat bakbord.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader i 4-5 minuter.
- NJUT 🙂
Så här gör du med vegansk/vegetabiliskt margarin
- Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt agavesirap. Arbeta in i smeten.
- Tillsätt margarinet uppskuret i mindre bitar. Arbeta in i degen.
- Arbeta degen så att den är smidig.
- Låt degen vila i minst 4 timmar helst över natten.
- När det är dags att baka ut, delar du degen i mindre bitar och kavlar ut tunt på mjölat bakbord.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 175 grader i ca 10-20 min (olika för olika ugnar)
- NJUT 🙂
Imorgon kommer ett nytt recept till alla lussefirare 🙂