Plantbased Vegetarisk Mat,  Tillbehör

Gör egen Halloumi ost – skippa antibiotika och import

 

halloumi-2019-wwf-miljo-hallbart-recept-tanja-dyredand

Skippa importerad halloumi som är en riktig miljöbov och gör din egen. Det är jätte-enkelt och du bestämmer vad som är i den.  Variera med egna örter och smaksätt som du vill.

WWF gick i veckan ut med att Halloumi som importeras är en riktig miljöbov. Så här enkelt kokar du ihop din egen stekost. Supersmarrigt och gott, inte bara för kropp utan även för miljön. Välj ekologisk närproducerat.

RECEPT egen halloumi – stekOST – på 3-4 timmar är den klar!

  1. Du behöver: kok/stektermometer, bunke att blanda allt i, samt en finmaskig bommulsduk alt.linneduk. 2 liter mjölk, jag tar den fetaste mjölken jag hittar lantmjölk o ekologisk närproducerat, du kan även köra 1.5liter mjölk och resten filmjölk eller fet yoghurt. Välj eko/närproducerat och om du vill laktosfritt, dock får du testa dig fram med laktosfria vissa fungerar, andra blir mindre bra. Du behöver 3 msk pressad citron. 2 msk salt. That’s it!  Eventuellt örter att smaksätta med. Personligen gillar jag att ha i 4tsk vardera av oregano & basilika, 1 tsk cayennepeppar samt 1 tsk svartpeppar, men du kan laborera med basilika, timjan, rosmarin eller vad du vill. Testa dig fram med smaksättningen. 

    Om du inte har i filmjölk el yoghurt kokar du upp mjölk och sedan tillsätter citronsaft. Viktigt här att mjölken kokar när du tillsätter citronsaften.

    Har du fil eller yoghurt i, värm mjölk till 90-93 grader, ta bort den från värmen och tillsätt citronsaft.

    Rör om så att vassle bildas, sedan  massan stelnar  lite/koagulera. Om du har yoghurt och fil i kan detta ta lite tid så ha tålamod. Ofta koagulerar det fortare om du enbart har mjölk och citronsaft.

    Tillsätt saltet.

    Sleva upp i duk, och tryck ut vasslen, jag brukar ha sol och duk.

    Sedan trycker du ut allt i en ny duk och här kan du varva med dina örter/svartpeppar/cayennepeppar

    Lägg i press i en bunke. Jag använder en bunke som är avlång, du kan också ta en större tallrik. Vissa tillverkar egen ost-form av gammalt glasspaket man gör några hål i på botten. Jag lägger på en stor sten på skärbräda för tyngd – men du kan ta vad du vill som pressar ned, vissa tar mortel eller mjölpåse. Jag brukar låta den ligga i press 3-4 timmar, alt över natten.

    NU klart att skivas och steka upp.

    Denna håller cirka 1 vecka i kylskåp. DOCK äter vi ofta upp den snabbare än  en vecka 🙂

    Vassle kan du använda till bakning, göra ricotto eller messmör av!

    TIPS: den är supersmarrig att äta som den är efter den stekts, med färskpressad citron och nykvarnad svartpeppar! MUMS!

    Obs skulle det bli bara en grynig ostmassa ~ inga problem. Då äter du den som färskost!

    Andra tips är:Halloumi i ugnen med hemgjord körsbärs- och blåbärs-balsamico marmelad. Du kokar ihop 1dl urkärnade körsbär och 1 dl färska blåbär med 3msk balsamico-vinäger. Smaka av med naturlig sötning. Pytsla ut detta på skivad halloumi, skjuts in i ugnen så att de får färg och sprinkla sedan rosmarin över allt och svartpeppar. SÅ gott som tillbehör till ALLT.

  2. Portobello-svamp-pizzas: . Jag toppade då hemgjord pesto på skivad portobello, på med halloumi sprinkla pinjenötter, skjuts in i ugnen 250grader till de fått färg. Andas. Ät. NJUT. MUMS!

RECEPT VEGANSK HALLOUMI: . Du skivar TOFU i ”halloumi-tunna bitar” och smaksätter den med en marinad gjord på 0.5dl olivolja, 1msk matjäst, och smakar av med salt. Du kan göra liknande marinader som ovan och testa dig fram med färska örter – så gott!  Sedan marinerar du TOFUbitarna i ca 4 timmar. DOCK är jag själv numera allergisk mot tofu, så tyvärr får jag försöka hitta andra veganska alternativ framöver.

OBS har testat göra vanlig halloumi med soyamjölk, havremjölk och nötmjölk men blev ingen bra alls. Ska testa med svarta Oatlyn så får vi se. Återkommer med resultat 😀

 

Varför Halloumi är en mijöbov? Enligt WWF kan halloumi vara sämre alternativ än kött på grillen. Idag importeras halloumi från Cypern, som i sin tur ger djur 40 procent mer antibiotika än exempelvis Sverige. Lägg då till flyg och annan transport av osten.

Källa halloumi WWF och TT