Recept pepparkakor – glutenfri, mjölkfri, sockerfri och vegan
Idag är det pepparkakans dag 9 december och Boom! – äntligen har jag kokat ihop ett pepparkaksrecept som både är fritt från mjölk, gluten och vitt socker. Så de får bli Lucka #8 & #9 i min Mindful Julkalender.
Du behöver
- 2 msk Malen ingefära
- malen kanel 3-4msk
- 2-3 msk malda kryddnejlikor
- 4tsk mald kardemumma
- 1msk bikarbonat
- 2dl vatten
- 300g mjölkfritt margarin alt. vegansk margarin om du är vegan. Använder du vegansk/vegatibiliskt margarin har du 1msk bakpulver i degen istället för bikarbonat.
- 1,5 dl agavesirap
- 1-1,5 dl glutenfritt mjöl alt. bovetemjöl.
- Ev lite vatten om du märker att degen är för ”hård” – ca 2-3 msk högst – är degen för ”lös” pytsar du i mer mjöl.
Så här gör du med mjölkfri margarin:
- Rör ihop för hand, eller i matberedare, rumsvarmt margarin och agavesirap.
- Tillsätt kryddorna. Rör om.
- Tillsätt bikarbonat och lite i taget av mjölen.
- Nu kan du börja forma degen så att du kan knåda en fast deg.
- Låt degen vila i minst 4 timmar helst över natten.
- När det är dags att baka ut, delar du degen i mindre bitar och kavlar ut tunt på mjölat bakbord.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader i 4-5 minuter.
- NJUT 🙂
Så här gör du med vegansk/vegetabiliskt margarin
- Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt agavesirap. Arbeta in i smeten.
- Tillsätt margarinet uppskuret i mindre bitar. Arbeta in i degen.
- Arbeta degen så att den är smidig.
- Låt degen vila i minst 4 timmar helst över natten.
- När det är dags att baka ut, delar du degen i mindre bitar och kavlar ut tunt på mjölat bakbord.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 175 grader i ca 10-20 min (olika för olika ugnar)
- NJUT 🙂
Lycka till nu och kom ihåg att baka Mindfully – medvetet närvarande där du tar in pepparkaksbaket med alla dina sinnen
Kramasté (Namasté med Kram)
//Tanja