Plantbased Vegetarisk Mat

Recept Pepparkakor Vegan & Glutenfria

Namaste och en pepparkaka?

Detta är absolut godaste pepparkakorna jag ätit – glutenfria & vegan! Perfekt till julbordet då många har allergier eller livsstilsval!

Du behöver

  • 2 msk Malen ingefära
  • malen kanel 3-4msk
  • 2-3 msk malda kryddnejlikor
  • 4tsk mald kardemumma
  • 1msk bikarbonat
  • 2dl vatten
  • 300g mjölkfritt margarin alt. vegansk margarin om du är vegan. Använder du vegansk/vegatibiliskt margarin har du 1msk bakpulver i degen istället för bikarbonat.
  • 1,5 dl agavesirap
  • 1-1,5 dl glutenfritt mjöl alt. bovetemjöl.
  • Ev lite vatten om du märker att degen är för ”hård” – ca 2-3 msk högst – är degen för ”lös” pytsar du i mer mjöl.

Så här gör du med mjölkfri margarin:

  1. Rör ihop för hand, eller i matberedare, rumsvarmt margarin och agavesirap.
  2. Tillsätt kryddorna. Rör om.
  3. Tillsätt bikarbonat och lite i taget av mjölen.
  4. Nu kan du börja forma degen så att du kan knåda en fast deg.
  5. Låt degen vila i minst 4 timmar helst över natten.
  6. När det är dags att baka ut, delar du degen i mindre bitar och kavlar ut tunt på mjölat bakbord.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader i 4-5 minuter.
  8. NJUT 🙂

Så här gör du med vegansk/vegetabiliskt margarin

  1. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en bunke.
  2. Tillsätt agavesirap. Arbeta in i smeten.
  3. Tillsätt margarinet uppskuret i mindre bitar. Arbeta in i degen.
  4. Arbeta degen så att den är smidig.
  5. Låt degen vila i minst 4 timmar helst över natten.
  6. När det är dags att baka ut, delar du degen i mindre bitar och kavlar ut tunt på mjölat bakbord.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 175 grader i ca 10-20 min (olika för olika ugnar)
  8. NJUT 🙂

Lycka till nu och kom ihåg att baka Mindfully – medvetet närvarande där du tar in pepparkaksbaket med alla dina sinnen

Kramasté (Namasté med Kram)

//Tanja