SkrattaPausa bok

Jag väljer livet idag

Väljer livet idag
Den 12 maj var det internationella #strokedagen och fck sådan backflash på livet. Rakt ned i avgrunden och upp igen.


Jag tackar idag att jag andas, lever och är kvar här på jorden. För sju år sedan, efter mångårig stress, blev jag utbränd, fick hjärtflimmer och sedan stroke…. Jag var duktiga flickan, tackade aldrig nej, hatade på mig själv och min kropp. Drev mig själv in i sista droppen.. ..

Jag, så som jag definierade mig själv dog, på riktigt där i ambulansen. Men jag överlevde, och har kämpat SÅ HÅRT, att vara här jag är idag. Kämpar än idag mot hjärntötthet, afasi, orkeslöshet, migrän, smärta, depressioner, ofrivilliga spasmer.

Men… jag fick en andra chans, så jag väljer idag att vara tacksam, hitta tacksamhet i det lilla, ta in skratt med yoga & andetaget, även om skrattet ibland är på låtsas. Vissa har valt att häckla min resa, kalla den för flummig, andra har valt att stötta mig och finnas här. … Jag väljer idag att se ljus och det soliga även, de tuffa dagarna. Att värdera de jag älskar (familj/vänner ni vet vilka ni är) & lägga energi på det som gör gott i hjärtat och inte är påtvingat. Att ta bort energi tjuvar och inte försöka öppna dörrar som är stängda, utan välja sådant som går lättare.

Jag tackar idag nej, sätter gränser och tar ansvar för mitt eget mående. Vissa dagar är jobbiga och då väljer jag vila och stänga av allt. Andra dagar bättre och jag har mer energi.Andra dagar är talet normalt, jag är stark och ibland säger folk omkring mig, men du verkar ju normal och inte det minsta sjuk..


Tro mig, vissa krig inombords syns inte utanpå! Du vet aldrig hur mycket någon behöver kämpa för att agera ”som normal”, där att orka igenom en dag kräver tio gånger mer energi än för någon annan.


Under många år orkade jag inget mer än att hålla huvudet över ytan, knappt det ens. Jag orkade inte det sociala, fick ställa in i sista minut få orken försvann. Bara att ringa ett samtal k de kräva flera timmar av energi. Och när jag slutade höra av mig försvann också många vänner. De som finns kvar är de jag värderar högt. Du gör skillnad!


Och det är ok. Jag är ok. … I vintras släppte jag min bok Skratta&Pausa för jag samlat mina dagboksanteckningar från min egen tillfrisknad/rehabilitering till 80 enkla vardagsövningar för att minska stress, hjärntötthet & sova bättre: där jag använder andetaget, yoga och låtsasskratt som aktiverar Vagusnerv.

Det skulle betyda världen om du köpte den, nu när bokturne blev inställd pga corona. I bok:min resa hit idag & ett stort kapitel om Self-Love med zonterapi, egen massage och annat.
Du hittar boken där böcker finns och på www.pug.se/skratta-pausa ...

Jag vet att jag inte är ensam. Många kämpar just nu och har det mycket värre. Stroke kan drabba vem som helst, i alla åldrar, och helt olika och kan ge olika utmaningar/besvär. Ca 70 personer drabbas I Sverige av stroke varje dag! Alltså som två skolklasser, varje dag!


Det vi alla kan göra är att bry oss om varandra & bidra till mer forskning kring det. Och du som har det tufft just nu: du är inte ensam, vi är många och vi får ta hand om varandra.

Stöd också forskning på bland annat @hjartlungfonden… #stroke #internationalstrokeday #andas #vagusnerv #yoga #skrattapausa #skrattyoga #laughteryoga #tanjadyredand #hjärtlungfonden


Foto Joakim Dyredand