Event

ECOday 2017 firar vi idag – här är mina bästa tips!

För mig är miljömedvetenhet en självklarhet sedan 2008 – hyllar ECOday förstås men för mig är det inte 1 dag om året som gäller – utan varje dag året om 🙂

Ni som följt mig ett tag vet att jag 2008 startade min förra blogg- och ekologiska initiativ Ekostil. Då att leva under ett helt år så ekologiskt som det bara gick och så blogga och föreläsa om förändringen. (OBS nu verkar någon annan tagit över hemsidan men som har kvar några av mina inlägg så att du vet).

Jag var med överallt: i tv, radio, hade krönikor i en rad olika tidningar, blev intervjuad, körde föreläsningsserie över hela Sverige, var med i paneldebatter och Almedalen. Att gå från miljömarodör till miljömedveten under ett år och att göra det lite glamouröst var mitt motto då. Inte så lätt vill jag påstå och kom ihåg 2008, då mycket lite var eko-märkt och man fick springa som en galning för att ens hitta ekocert. smink eller kläder.

När året var slut kändes det ju hur knäppt som helst att gå tillbaka till att leva miljöfarligt så miljömedvetenhet har sedan 2008 för mig varit en självklarhet. Vi sänkte våra månadskostnader med hälften då vi blev miljömedvetna (!) detta trots att ekoprodukter kostade något mer på den tiden. Det var de där onödiga köpen och nyproduktion samt att vi minska elkonsumtion som sänkte kostnaderna mest. Ja och att vi valde mer grönt framför animalier.

2012 tog jag ytterligare ett steg i miljömedvetenheten och startade #plastriot med marinbiolog Daniel Hansson. Allt för att redan 2012 uppmärksamma på vår överkonsum av onödig vardagsplast och om mikroplaster i haven. 

Igen var vi med lite överallt i radio, tv, tidningar, föreläste och informerade om farliga plasten. Almedalen så klart!

Nu, 5 år senare 2017, har mycket förändrats.  Inte bara gällande utbud på ekocertifierade och rättvisemärkta produkter. Utan också i vårt medvetande och i den politiska sfären. Jag välkomnar självklart ännu mer fokus så klart på att uppmärksamma fler att välja miljömärkta produkter. Jag säger som jag gjorde i en tv-intervju när jag startade Ekostil.se 2008 ” beskatta miljöpåverkande produkter så att vi istället ska premieras när vi gör medvetna bra val. Det ska vara enkelt att välja ekologiskt och miljömässigt. Min dröm är att istället för att ha miljömärkta varor, ska det märkas miljöfarliga varor i butikerna”.

Mina bästa ECOday tips

Det är ofta våra vardagsval som påverkar. Att skylla ifrån sig och säga att vad kan jag göra för miljön när företag/länder i världen förstör, det håller inte. Du kan börja med att från och med idag/imorgon gör du skillnad.

Alla kan göra något, även om det är baby-steps.

 • Tänk på att var du handlar och vilken vara påverkar efterfrågan. Välj med hjärta och tanke för vår planet. Ekocertifierat och rättvisemärkta varor finns till allt.
 • Släck lampor/dra ut kontakter till laddare osv när du inte är i rummet/hemma.
 • Minska onödig plastkonsumtion i vardagen. Ett första steg: Tacka nej till plastpåsen i butiken osv.
 • Laga mat från grunden. Odla själv om du kan. Välj efter säsong/närproddat och eko så klart.
 • Minska animalier välj grönt istället oftare om du inte helt kan utesluta animalier.
 • Välj RAW så använder du spis/ugn mindre. MEN kom ihåg att även mixer drar el. Det går dock att göra fantastisk mat helt utan el.
 • Källsortera.
 • Kläder. Ja herregud så roligt att köpa vintage och second-hand. Om du köper nytt kolla certifiering,.
 • Vädra kläder istället för att alltid tvätta varje gång du använt.
 • Hållbara materialval till hemmet som håller länge, lin är fantastiskt liksom ull. Så klart certifierat.
 • Köp återbruk, så mycket personligare och roligare, även till hemmet.
 • Cykla, promenera, åk kollektivt,  var med i bil-pool.
 • Hemestra, semester i din närhet, upptäck din stad och ditt närområde med nya ögon.
 • NJUT – det ska vara roligt också. Är så galet trött på den svart-vita- mentaliteten som ofta råder där man blir rabiat (oavsett vegan, flexitarian, plastbanta, miljömedveten osv) känn med hjärtat istället för att klanka ned på dig själv eller andra.
 • Älska! bästa energin och som också håller värmen 😀

Ha det fantastiskt idag. Själv bakar jag ljuvlig Raw Vegan Morsdag-tårta med röda bär ( du kan följa mig på Insta: @mindfully_tanja och Stories där lägger jag upp mycket från min vardag). Recept och bilder kommer så klart senare. Ska också svira om till munskydd och arbetskläder för att sandpappra och göra det sista på kommande omklädningsrummet i vår YogaStudio & Gårdsbutik Vänliga Villan..

Foto: Foto  bilderna i gräset, creds fotograf James Holm

Övriga bilder från P1, Aftonbladet mfl.

18741938_10154366876412237_1441979697_n

 

Här med marinbiolog Daniel Hansson och vårt uppror mot onödig vardagsplast 🙂

plastriot-tanja-dyredand-daniel-hansson-p1

Bästa Cissi Wallin sände live i TV4 från vårt ekologiska hem, vi åt glammig eko-frulle och pratade klädval..557400_10151153244618894_814117208_n

Ekoglamourös krönikör och skribent för en rad olika tidningar…tanja-dyredand-eko