Resa

Resa till Rom – här 5 härliga tips

Home Sweet Home – nu hemma från Rom och Italien.

WOW vilka dagar vi fått i Italien. Trots regn, på vissa ställen i Italien översvämningar och förseningar på flyg, så hade vi fantastiska dagar för att fira min svärfar Swisse som fyllde 70 år. Bjuder på några härliga tips här nedan på saker du inte får missa om du åker dit.

Jag har varit i Rom tidigare några gånger, dock var det för många år sedan, så det blev lite som att upptäcka staden igen. Jag älskar historia, och när jag gick i skolan  historieböckerna om och om igen. Då fanns inte Google så man kunde liksom inte kolla upp saker, utan iställer fyllde jag anteckningsböcker med funderingar och frågor för att sedan när jag åkte till stadsbiblioteket för att läsa på mer.

Så här i Rom har jag varit lycklig som en liten iller. Nosa på historiska monument, njuta av vackra väggar, känna in historiska atmosfärer och beundra typ allt. Var man än går i staden finns monument, kyrkor, och annat att uppleva. Dock måste jag berätta att jag aldrig varit med om så mycket folk, inte i någon stad jag varit i. Det var helt galet. Vilken tid på dygnet och var du än gick så var det som en löningslördag på drottingggatan i Stockholm: helt fullsmäckat med människor. Till alla sevärdheter flera timmars köande, vilket resulterade i att vi struntade exempelvis i Collosseum.

Istället strosade vi runt och njöt av annat. Maten exempelvis. Alltså….hur mycket god mat kan det finnas? Ett hett tips är dock att du är ute i god tid, helst bokar bord i förväg, eftersom det annars kan bli så att du behöver köa för att få äta på de restauranger du vill då det var så mycket människor.

Nu hemma, fylld med härliga minnen och upplevelser. Så tacksam. Ett stort grattis igen till bästefar Swisse och bästemor Ulla som ordnade resan och allt. Ikväll blir det att hålla yogaklasser som vanligt och imorgon fyller älskade mannen Joakim år. Så tacksam för allt som livet ger. TACK!

Upplev Rom på nya sätt

Fontana di Trevi, Vatikanstaden, St. Peterskyrkan, Colosseum och Spanska Trappan i all ära. De sevärdheter ska du absolut göra om du känner för det. OBS var ute i god tid dock. Till Vatikanstaten kan du behöva köa i 4-5 timmar . Därför bjuder jag här nedan på lite andra tips…

Rom tips #1 – Basilica St. Clemente

Utifrån sett ser denna kyrka inte jättespännande ut måste jag erkänna. När du väl kliver in i kyrkan  uppdagar sig istället en riktig kulturskatt. Man har nämligen upptäckt att det inte bara finns en kyrka här, utan fyra (!) kyrkor som byggts på varandra genom årtusenden. Det bästa är att du kan kliva ned i underjorden och själv se delar av de andra kyrkor under denna kyrka som idag är på marknivå i Rom. Förutom spännande små (och ibland ganska trånga) underjordiska gångar finns här väggmålningar som bevarats på ett magiskt sätt. Den tidigaste kyrkan med tillhörande litet torg är daterat till cirka år 384. Sedan har den ursprungliga kyrkan förstörts och en ny kyrka byggts på 1108 ovanför ruinerna av den gamla. Då denna kyrka bara är ungefär fem minuters gångväg från Colosseum, använde man rum där det finns tillströmning av naturligt dagvatten till att rengöra och förvara vapen som användes av gladiatorerna vid Collosseum. Så när man igen behövde vapnen vid striderna där hämtades de från rummet.

 

Rom tips #2 Snirkliga promenaden via Piazza della Consolazione

Överallt finns fantastiska små gränder och gator. Min nya favorit blev en snirklig väg genom pinje- och kastanjträd  upp på små snirkliga trappor från Piazza della Consolazione och ta vägen ’Via Monte Tarpeo” upp: för att sedan komma upp på maffia utsiktsplatsen ’Via del Campidogli’, varpå du kan blicka ut mot Arco di Tito-området, se Colosseum  i horisonten och komma upp på höjden och baksidan av maffiga ”ego-bostaden”Monumento a Vittorio Emanuele II. Ett monument som italienarna själva inte riktigt gillar då mannen som uppförde den var mycket speciell och dryg. Den kallas i folkmun för lösgommen, skrivmaskinen eller bröllopstårtan. Härifrån har du dock utsikt över hela Rom och kan njuta av stadens ljus och puls på kvällen!

Rom tips #3 Trastevere

Utmed ån Tibern som ringlar sig genom Rom finns mängder med spännande gränder och områden att upptäcka, för att inte tala om alla vackra broar. Det medeltida området Trastevere tycker jag personligen är alltid värt en liten omväg. Här finns små mysiga restauranger, bokbutiker som också serverar vin, antikvitetsaffärer, cafér, pittoreska gränder och roliga affärer. Det här är lite som Roms gamla stan, så lite turistvarning prismässigt både i affärer och restauranger.

Rom tips #4 Piazza Navona

Härliga vackra torg finns så klart överallt i hela Rom. Min favorit är piazza Navona som uppförts på resterna av Domitianus Stadion från 86 e.Kr. Här hittar du De fyra flodernas fontän som Bernini ritade och blev klar med 1651. Hit kan du strosa via riktigt smala och vackra gränder från exempelvis Vatikanstaten och över bron Ponte Vittorio Emanuele II  och Via dei Banchi Nuovi eller parallellgator till den. Så otroligt vackra detaljer på husen hittar du här, små bönealtare i husfasaderna, prunkande balkonger, butiker, cafeer och restauranger överallt. Från Piazza Navona kan du sedan strosa vidare till turistsevärdheter såsom Pantheon och Fontana di Trevi.

Rom Tips #5 MATEN

Alltså du kan äta så gott i Rom. De flesta italienarna äter fyra rätter. Först en liten minirätt man kanske delar på (kallskuret/sallad/ostar), sedan primi (ofta en pastarätt eller pizza), sedan secondo (varmrätt som du också beställer tillbehör till)  för att avsluta med dolci ( dessert). Man äter länge och umgås oavsett det är lunch eller middag. Är du vegetarian är det inga problem, dock som vegan är utbudet fortfarande något begränsat. Glutenfritt finns också (främst i turistområden) men man får verkligen leta lite extra efter det.

Till de populäraste restaurangerna är det kö, som kan ringla sig flera meter. Märk väl att du kan få vänta upp till någon timme eller helt bli nekad om du går ut och äter senare. Så bästa tipset är att vara ute i god tid (inte leta restaurang som hungrig) eller boka bord om du vet var du vill äta.

Vi åt fantastiskt gott under våra dagar. Men  den restaurang jag verkligen vill hylla extra heter  Hostaria Restaurante Cannavota som finns på Piazza di San Giovanni in Laterano. Det är som att komma in i en romantisk film när du kliver innanför dörrarna här.

Här på första bilden träffar du Ada som startade restaurangen 1962 med sin man Sante. Namnet Cannavota betyder nämligrn lång och smal, och syftade till Sante, som just var lång och smal. Nu driver 2a och 3e generationen (med Sofia & Francesco) den vidare samtidigt som Ada finns kvar med sitt kunnande och familjerecpten på gudomliga traditionella italienska rätter.
Det omhändertagande vi fått, med allt från specialkomponerade födelsedagsdessert till att få smaka på viner som inte finns på vinlistan och bli bjudna på lagrad grappa, har varit en upplevelse utöver det vanliga. Är du i Rom, gå dit och njut. Vilken genuint mysig och proffsig familj med enorm kärlek till matlagning.
När vi nu åt vår sista middag hos dem innan vi ska börja åka tillbaka till Sverige, kom hela familjen ut, ville ta bilder och krama om oss. Wow, vilken känsla. Kommer längta tillbaka till detta helt klart. Och nej detta är inget betalt inlägg utan från djupet av mitt hjärta.

 

Hej då Rom för denna gång och Arrividerci!

restaurant-cannavota-rome-2018-tanja

Firande av Swisse 70 år och så familjen som driver Cannavota i 3 generationer. Jag med Ada som grundade restaurangen 1962 med sin man Sante. cannavota-rome-best-restaurant-visit-italy-2018

En av alla magiskt vackra broar..

trastevere-rome-tanja-dyredand-2018

Det regnade ju så i vattenpölarna kunde man sedan njuta av all arkitektur. Här nedan Sankt Peterskyrkan reflekterad i vatten. Du ser lite också av mängden av människor. Så där var det överallt. Har aldrig sett så mycket människor faktiskt någonsin i hela mitt liv. visit-italy-rome-2018-tanja-guide

Älskade Joakim i en av alla vackra gränder och så det galna palatset som kallas gräddgårtan..haharome-2018-guide-visit-italy-tanja

Italiensk glass (MUMS!) denna gjord på 85% kakao och sedan olivolja som bas..roma-tanja-2018

Hej från Fontana di Trevi..skämtar inte det var så galet mycket folk på alla turist-attraktioner så att man blev  helt matt. Kände mig lite som den här kerubiska fåret efter ett tag 😀 som säger typ… Can’t even!fontana-di-treve-rome-2018

Trastevere…. alltså du kan njuta hur mycket som helst där..trastevere-italy-visit-guide-rome-2018

I bokbutiken kunde man köpa ett glas vin och läsa böcker…trastevere-rome-visit-italy-guide-2018

Alla dessa vackra gränder…. som i en drömsk film är det att vandra där..

tanja-dyredand-yoga-2018-rome-italay

Piazza Navone…rome-piazza-navona-tanja-guide-2018 visit-rome-guide-2018-tanja-dyredand

 

rome-visit-italy-20189 fontana-di-trevi-visit-rome-2018-tanja