Örter

Torra tider – Dags att torka örter och frön!

allium-tanja-dyredand-vanliga-villan-tradgard

Äntligen dags att börja torka älskade örter och frön så att du kan ta sommaren med dig långt in i vintern. Lavendel, mejram, vallmo och alliumkronor har vi nu dinglande från taket. Lavendel och mejram som örter, vallmo dels för frön men också för att de är så magiskt vackra som eterneller. De pampiga allimkronorna likaså. Så tacksam.

Allt med örter och frön är också så himlans stressminskande. Tänker på det varje gång jag pillar med dem. Att du verkligen kommer ned i varv. Så doftar det också ljuvligt under tiden.

Så här torkar du örter/blommor.

  1. Det är olika skördetid för olika örter/blommor. Lavendel skördar du när alla blomkronor är utslagna. Mejram ville jag också  denna gång ha i blomning. Du kan skörda mejram även efter blomningen om du vill ha frösådd till fler växter. Vallmo och allium lät jag helt blomma över innan vi börjar torka.
  2. Bästa för torkning är att du först sköljer växten i vatten så att du inte har jord eller liknande kvar.
  3. Låt växten torka efteråt på tidningspapper så att du inte buntar ihop växten blöt. Då kan den börja mögla istället.
  4. Häng sedan upp och ned där det är lite murrigt, det vill säga inte i solsken.
  5. Du märker när växten torkat och kan då plocka ned den.

Så otroligt roligt och enkelt. Du kan sedan njuta av dina örter/växter hela långa vintern.

Lycka till med torkandet nu och hoppas du får en fantastisk torsdag. Idag kommer min pappa hit för att hjälpa till med yogastudion Vänliga Villan och imorgon får vi besök av Jakob & Emelie. Sedan är ju Olivias väninna Rachel här från USA. Fullt hus med andra ord. Love it!

kramastetanja-dyredand-orter-tradgard-edsbro

lavendel-torka-tanja-dyredand-vanliga-villan lavendel-tanja-dyredand mejram-vanliga-villan poppy-flowers-seeds-vallmo-tanja-dyredand herbs-lavender-poppy-flower-allium vanligavillan-edsbro-gardsbutik-aterbruk