Husmorstips,  Skönhet,  Stresshantering

Vegan och Miljövänlig hårfärg Stora Listan

vegan hair colour big list

Fundera du på att färga håret och vill göra det miljövänligt & vegan? Här kommer tips & stora listan. Självklart är det mest miljövänligt & vegan att låta håret vara helt naturligt. Men vill man ända ändra sig är det ju härligt om man nu kan göra det och samtidigt tänka på sin kropp och djur & planeten. Här är mina bästa tips…

OBS – DETTA ÄR INGET SPONSRAT INLÄGG –  jag får alltså INTE BETALT – utan har listat olika produkter jag antingen testat själv eller fått tips på. Skriver för att jag fått MÅNGA mejl och frågor om hur man kan tänka och istället för att copy-pasta och svara ALLA får ni nu svar här 🙂

 

Miljöcertifierade frisörer

Att laborera hemma med färg har alltid varit lite vanskligt. Det finns en rad olika riktigt bra frisörer som du kan gå till, och som är miljöcertifierade – se hela listan på miljöcertifierade salonger i Sverige Grön Salong. I Stockholm finns bland annat Eco Hair (som jag gått till och som är FAB), Axelsons, och Friekosör,  Gröna Saxen.

OH tack också för mejl om frisörerna Vackra Dej,  Håsvallet, och  Omtanke,

Det finns också en rad bra salonger som inte hunnit helt certifiera sig men som använder bra miljövänliga produkter, bland annat i Stockholm vet jag 25 kvadrat och Studio Pretto och Paul Mitchell för att nämna några. Det finns säkert fler så hör av er till mig på tanja@stressaav.nu så lägger jag till er på listan 🙂

Färga hemma 

Vill du ändå färga hemma kan du välja produkter som är naturliga eller som är miljöcertifierade. Det finns också riktigt bra hårprodukter som är Vegan. Dessa går att beställa på nätet eller i välsorterade hälsokostbutiker och skönhetsbutiker.

OBS 2 – miljöcertifierade färger innehåller sällan riktigt farliga kemikalier du kan vara allergisk mot – DOCK kan du ju vara allergisk mot någon ört (?) – så gör ALLTID ett pricktest på insidan av din arm eller om du vill gör en prov-slinga först och kolla hur ditt hårbotten och hår reagerar om du färgar hemma.

Här listar jag några av mina favoriter.

Miljövänliga färger – några exempel

 • Santé – har en rad olika ekologiska färger i en rad olika kulörer – allt baserat på örter.
 • Tints of Nature – är ett annat märke som också är Vegan.
 • Radico – har olika färger i pulverform, alla 100% ekologiskt.
 • Khadi – har naturlig örtfärg.
 • Logona – har både färg och hårvård för färgat hår.
 • Herbatint – kommer i olika nyanser.
 • Aubrey color me natural – har framförallt röda och bruna toner.
 • Klassiska Henna finns i röda, bruna och svarta toner.

Om färgen är av pulver och örter kan du fördjupa mörka toner med ex miljövänligt kaffe, röda toner blir intensivare och du kör i lite rödvin och vill du gå ljusare är ex kamomillte perfekt att addera har jag märkt 🙂

Veganfäger – några exempel

Husmorstips – ta hand om hårbotten

 • Mitt absolut bästa husmorstips för att ta hand om sitt hårbotten mellan ev. färgningar är att massera hårbotten med ekologiskt kokosolja. Denna fantastiska återbyggande olja som verkligen gör susen för fnöskigt eller kliande hårbotten och som stärker friskt hårbotten ytterligare. Läs mer här—>

Husmorstips – naturlig avfärgning – gör själv hemma tips från läsare

Om du färgat hårt själv hemma så läggs ofta färg, lager på lager. Dvs de friska rötterna får minst färg medan topparna kan bli ”sotiga” då färgen läggs där om och om igen. Därför är det bra att du avfärgar håret om du exemplevis ska byta kulör. Däremot om du bara ska ”fylla på Färg” är det bättre att först börja med rötterna och sedan ev mot slutet av färgning lägga på lite i toppar.

Lera – det finns en miljövänlig lera du kan använda för att rengöra hår och hårbotten och som neutralisera håret. Den här leran är kanon om du tidigare färgat med ex kemiska medel men även om du vill neutralisera pigment. Bland annat har logona en sådan lera.

Fick av en läsare tips på egen avfärgning du kan göra själv hemma. Avfärgning – recept.

 • Blanda 4.5 msk ekologiskt schampo med 2msk ekologiskt balsam (du väljer själv vad du vill ha för märke) sedan kan du Välja att krossa i 3 ekologiska C-vitamin-brustabletter alt 2msk bakpulver och 1tsk honung- blanda väl och tjoffa i lite fuktigt hår som du handdukstorkat. Låt sitt i någon timme – skölj ut och upprepa behandlingen om du vill avfärga ytterligare.
 • Enligt läsaren så avpigmenteras ex mörk hårfärg på ett skonsamt sätt – ett skonsammare sätt än ex avfärgningspreparat med ammoniak osv.
 • Man får alltså INTE samma effekt som blekning men får bort ev hårfärgsrester. Du kan göra behandlingen upp till 3 gånger efter varandra dock ska du vänta något dygn emellan. Se till att låta hår och hårbotten sedan vänta någon vecka innan du lägger på ny färg osv, hälsar läsaren.

OBS – Har inte testat denna metod själv….föreslår dock att man kanske ska prata med sin frisör innan du testar bakpulver och brustabletter. Här bild.

 

avfargning hemma

Min makeover 2016 – vågar jag?

short pixie hair blond

Själv funderar jag på en rejäl make over.   Har sedan 9 månader varit totalt fixerad vid Mia Farrows superkvinnliga & kort pixiefrisy från slutet av 60-talet.  Ni vet den som Vidal Sassoon klippte av alla hennes lockar. Har alltid tyckt att korta frisyrer framhäver drag och kvinnlighet på tjejer ännu mer. Love.IT. Skulle kunna tänka mig gå ljusare och ev sätta i lite kalla lila eller rosa highlights. Får se om jag vågar ….. hihi — vore ju hur underbart som helst.

mia farrow pixie hair stressaav