Smarriga ostbollar & enkla att göra i ett nafs (mjölkfri, nötfri, vegan)
Alltså denna färskost är helt galet god och rullar du bollar är de perfekta som drinktilltugg.
Förra året bjöd jag på dem i Elle Mat & Vin där de tog 4 av mina godaste raw vegan julrecept och ett av dessa är de här galet goda ostbollarna. De går att variera efter smak och tycke och du kan forma dem som bollar eller om du föredrar att göra en endaste stor ost. Allt är så klart utan mjölk, nötter, helt raw och vegan.
Här på bilden rullade jag in bollarna i gurka jag hyvlat med osthyvel och så knöt med ett gräslökstrå! 🙂 så snygga tycker jag.
Här en film på hur du kan göra bollarna från min youtubekanal —>>>> FILM FILM (gjorde denna för någon sommar sedan 🙂 )
Här recept på ostbollen och om du vill göra sådana där läckra ostpaket/knytten till julbordet.
Receptet är
- Enkel att göra
- Mjölkfri
- Vegan (dvs inga animalier/komjölk/mjölk från annat djur)
- Ekologisk
- Raw (inte upphettad till över 42 grader)
- Supergod
- Super-nyttig med bas i cashewnötter som innehåller bland annat magnesium, kisel, zink, kalium, kalcium och järn.
Självklart är alla ingredienser ekologiska
Råa ostbollspaket
Dessa gudomliga råa ostbollspaket kan varieras in i oändlighet. Gör du rå färskost kan du antingen göra en stor ost att ha på julbordet, eller som här – små inrullade ostbollspaket.
Grundreceptet till färskost
1. Blötlägg 3dl solrosfrön över natten. Kan du äta nötter? ta då 3 dl cashewnötter istället. Gör du egen nötmjölk hemma är ”gegget” som blir över perfekt till detta.
2. Lägg de blötlagda solrosförna i en mixer och pressa i 1/2 citron, 3 msk näringsjäst (finns i välsorterade matbutiker och hälsokost) plus en uns himalayasalt. Tycker du inte att näringsjäst är tillräckligt ”raw” kan du helt utesluta detta och får då mer en solrosröra som också är god, men stelnar alltså inte sedan till en ostliknande konsistens.
3. Du kan, för att få en fastare form, också inkludera 2-3 msk kokosolja du värmt över vatten och ha i röran. Då stelnar oströran något kylskåp sedan.
4. Sedan är det bara att mixa. Eventuellt behöver du tillsätta lite vatten men ta lite vatten i taget så att det inte blir för simmigt.
5. Mixa till en jämn smet som du kan forma i händerna till bollar. Då är den klar!
6. Du har nu fått en färskoströra. Den går utmärkt att äta som den är på kex eller som dipp till grönsaker osv.
7.Vill du ha en ”stelare ost” – tjoffar du in den i kylskåpet i några timmar och voila har du en lite mer fastare ost/ostbollar.
Vill du kan du smaksätt grundreceptet.
- Du hackar i och kör valfri smaksättning (se nedan förslag)
- Vill du ha ”fastare ost” – låter du din ost/ostbollar ”stelna till sig” i kylskåpet.Det tar ca 4-5 timmar sedan håller osten ca 4-5 dagar i alla fall. Hos oss har den aldrig stått längre än så då den äts upp i ett nafs 🙂
Smaksättning till osten & ostbollarna i Youtubeklippet
- Ostbollarna: då hade jag i en finhackad schalottenlök, 2-3 msk god svensk rapsolja, sedan hackade jag i lite färsk timjan, libsticka, gräslök, 1msk äppelcidervinäger, basilika, 1-2cm finhackad selleri för sältan, några droppar färskpressad citron och så smakade jag av med örtsalt och peppar.Rullade en del av bollarna i svarta sesamfrön och en del i klippt gräslök.
- Stora osten Italiano: finhacka i lite purjolök, finhacka ca 4-5 stora soltorkade tomater som fått ligga i olja innan, 2-3 msk god olivolja, 4msk pinjenötter, 1-2msk äppelcidervinäger, hacka i halv kruka basilika, 1-2 vitlöksklyftor och smaka av med salt och peppar. Jag varvade ost, finhackade tomater och basilika i själva formen med avtagbara kanter och garnerade sist med stora svarta oliver och färsk basilika.
- Stora osten med rädisa: jag hackade fint i ca 0,5 dl gräslök, 3msk rapsolja, 1msk äppelcidervinäger samt 1msk färskpressad äppeljuice (för sötningens skull) sedan garnerade jag den på en bädd av groddar, med färska rädisor och så grön- och rosépeppar på toppen. Mums!
Fler förslag smaksättning:
- Valnötter och torkad frukt: hacka i valnötter och god torkad frukt ex fikon, 1msk äppelcidervinäger, 1-2 msk god olja, smaka av med örtsalt och peppar. Är du inte 100% vegan kan du snirkla över honung – annars ta några droppar agavesirap på.
- Dillost: hacka i en kruka färsk dill, 1msk dijonsenap, 2-3 msk god olja, 2msk äppelcidervinäger, 1-2 vitlöksklyftor, 2-3cm purjolök och smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk dill.
- Het som chili: finhacka chilifrukter efter tycke jag gillar när det blir lite ”bite”, en halv röd paprika, finhacka i ett äpple och schalottenlök, 2-3 msk god olja, 2msk äppelcidervinäger, 1tsk agavesirap.
För att göra ”ostpaket/knytten” som på bilden nedan:
- Skär squash med en osthyvel så att du får lagom långa bitar att kunna fylla och rulla.
- Fyll en sådan remsa med ditt ostbollspaket.
- Knyt en gräslök runt ditt ostbollspaket och mums nu är de klara att avnjutas.
Nedan bild på knytten och som jag doppat i sesamfrön 🙂 längre ned bild på om du väljer att göra en lite större ost i form 🙂
Väljer du att göra 1 större ost kan du smaksätta med olika gotta – min favorit är med soltorkade tomater och oliver 🙂