Författare Tanja Dyredand

Vi som professionella medium/healers har ett ansvar!

Professionella medium och healers – Vi har alla ett ansvar! Att verka professionellt och etiskt är a och o, oavsett bransch vi arbetar inom. Ännu mer i vår bransch som av så många redan anses vara ”flummig” och ”ogripbar” ❤

Jag har nu sett programmet Kalla Faktas granskning av Ljusarbetare. Självklart ska vi komma ihåg att programmets essens är att ”hårdvinkla” ämnen för att skapa debatt. Exempelvis wallraffade inspelningar hos medier utan deras vetskap liksom klipp från youtubekanaler tagna helt från sitt sammanhang, sätts samman i programmet för att ”stärka programmets vinkel ytterligare”. Grundessensen i programmet är att ”Andlighet = kan vara farligt. Framförallt för de med psykisk ohälsa. Rent av kan vissa känna att de vill avsluta sina liv”.

Som professionellt certifierat spirituellt medium/healer med en 2-årig utbildning inom engelska SNU blir jag i själen ledsen över programmet. Dels hur vår profession beskrivs, men även att många verkar må dåligt när de väl gått på en medial vägledning/healing-session. De kan börja må så dåligt att vissa till och med tänker att avsluta livet skulle vara en utväg. Detta är fruktansvärt alarmerande! Ingen ska behöva må dåligt och gå runt med dessa hemska tankar, Ingen!

– Som inom alla branscher finns olika metoder och sätt att arbeta, liksom olika filosofier/läror som medium/healers förmedlar. Lightworkers eller ljusarbetare har sin filosofi, Reiki healers sin, Wiccan-rörelsen sin egen, vi certifierade spirituella medier en, mina urfolks Kareli-shamism och Sapi en annan filosofi för att ta några exempel.

– Metoderna hur vi vägleder eller ger healing kan skilja sig åt eller ha liknande innehåll, beroende på vilken metod/lära/filosofi du arbetar inom. Inom de flesta olika filosofierna/metoderna finns etiska regler att förhålla sig till som medium/healer. De regler är till för allas välmående. De etiska reglerna är oerhört viktiga för oss som arbetar professionellt att jobba inom. De etiska reglerna ger en professionell inramning och trygghet både för oss medium/healers men även för våra klienter som besöker oss. ❤

Hur de etiska reglerna är uppställda skiljer sig åt inom de olika metoderna/lärorna/filosofierna. Huruvida medium/healers sedan arbetar med de etiska reglerna är upp till var och en. Vissa struntar blankt i dem, andra arbetar strikt efter dem.

Enligt min professionella 2-åriga utbildning SNU har vi exempelvis etiska regler att

* alltid arbeta komplementärt, aldrig alternativt till rådande sjukvård. Alltid fråga om klienten äter mediciner eller har andra sjukdomsissiues (ex psykisk ohälsa) vi behöver veta om. Enligt svensk lag (som jag följer) behandlar jag inte personer med cancer, epilepsi, eller andra sjukdomar enligt svensk sjukvårdspraxis utan deras läkares medgivande. Aldrig som ett alternativ alltid som ett komplement. Jag behandlar inte heller barn under 16 år.

* inte sia/vägleda om sjukdom, liv, död eller födelse.

* Vi måste som professionella medier agera DIREKT om en person verkar vara en ”fara för sitt eget/eller andras liv”! Eller om de berättar om en person i deras närhet som mår dåligt.

Vi har etiska regler att ALLTID ha en uppdaterad lista på telefonummer att tillgå till både professionella kuratorer, psykologer eller polis.Vår profession som medium/healer är viktig. Vi hjälper oerhört många till ett bättre mående. Vi behövs. Vi gör skillnad. Men vi behöver även arbeta professionellt och etiskt! Jag välkomnar ALLTID förändring som leder framåt. Programmet på ett sätt en bra ögonöppnare för att ännu tydligare arbeta professionellt och med etiska regler/riktlinjer för allas bästa.

🩷Vi behöver också som medium/healers ALLA ta vårt personliga ansvar att fortsätta agera professionellt.

❤ Vi behöver ALLA se över våra arbetsmetoder, klientrutiner och förbättra oss. Hur tar vi hand om våra klienter efteråt osv.

❤ Vi behöver ALLA verka emot medium/healers som blir ”sektliknande gurus som höjer sig själva till något allvetande orakel” och se över vår egen bransch!

❤ Vi behöver se över HUR vi förmedlar vår vägledning och hur den tolkas/tas emot/vad den gör hos mottagaren på ett bättre sätt. Ibland säger vi saker som är självklara för oss (under vägledning/healing/kanalisering) men kanske ”låter” crazy till någon som inte är insatt i den mediala världen. Ibland kanske vi behöver tänka ett varv till hur/vad vi säger till en klient och på vilket sätt. Vara tydligare!

❤ Vi behöver tänka på att det vi lägger upp i poddar, bloggar, Facebook, sociala medier, YT, Instagram, tiktok, threads osv ofta kan ses/höras av många där vi faktiskt inte har en aning om hur de tolkar det vi förmedlar. Vi kan omöjligt följa med i processen hela vägen då.

OBS jag tar:

– STARTK avstånd från Vi-emot-dem-tänkande går helt emot allt jag står för!

– Starkt avstånd från Spiritual bypass, att använda andlighet som quick-fix för att ta bort dåligt mående. Vi behöver möta ALLA våra känslor, oavsett vi anser dem trevliga eller otrevliga.

– Starkt avstånd från att andlighet ersätter all vanlig sjukvård! – Starkt avstånd från att avsluta liv skulle vara en ”re-set” och möjlighet att få ny chans till bättre själ på jorden.

– Starkt avstånd från att själar reinkarnerar för att ta sitt liv.

– Starkt avstånd från Quanon-rörelsen och konspirationsteorier om både världsbild och annt

– Stakt avstånd från All typ av rasism. Även den som tycks nu florera inom Starseed-konceptet!

DU som mår dåligt just nu. Tveka inte att be om hjälp. Här nedan finns akuta nummer du kan tillgå. tveka inte att be om hjälp, det finns alltid medmänniska till hands:

Självmordslinjen: 90101Mind

– föräldrarlinjen(öppet 10-15) 020-85 20 00 (om du som förälder är orolig för ditt barn)Mind

– äldrelinjen (öppet 8-19) 020 – 22 22 33

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

BRIS för barn och unga (öppet 14-21) 116 111

Alkohollinjen: (förändra alkoholvanor) 020 84 44 48

Brottsofferjouren: 0200-21 20 19

Kvinnofridjouren: 020-50 50 50

Akut nr: 112

Akut hjälp/ngn att prata med: 1177