15 anledningar att äta avokado varje dag
Äter du avokado varje dag? Denna fantastisk stenfrukt är proppfylld med nyttigheter. Forskning visar att 1 avokado om dagen ger dig många hälsofördelar.
Aztekerna, Mayaindianerna och Inkafolket förstod redan för över 7000 år sedan att avokado var en fantastisk frukt. Först i början av 1600-talt kom den till Europa via spanjorerna.Här 15 anledningar att mums på avokado varje dag.
- Rik på vitamin a, b1, b2, b3, b5, b5, c, e,fosfor, magnesium, kalium, järn, fibrer, kalcium, natrium, niacin, folsyra och nyttig fetter (omega-3)
- Stark antioxidant (18 essentiella aminosyror, bla fytostroler, karetenoider antioxidanter).
- Stärker hjärta och kärl,
- Hjälper nervsystemet,
- Är anti-inflammatorisk,
- Stärker bindväv,
- Hjälper matsmältning,
- Oljesyrorna hjälper till att skapa transportceller som transporterar maten ut i kroppen.
- Minskar blodkolestrol,
- Minskar risk för vissa typer av cancer,
- De nyttiga fetterna ha i forskningsstuider visat sig minska sötsug och ge en längre mättnadskänsla. Det är en gammal ”myt” att ”avokadon gör dig tjock”.
- Skyddar mot diabetes,
- Reglerar blodsocker,
- Verkar avstressande för hela kroppen,
- Då den innehåller så mycket goda fetter är den perfekt som ”fuktkälla” också utvändigt för din hy. Perfekt att göra ansiktsmask på. Verkar anti-aging på hy.
Hur välja mogen avokado?
Jag har jättesvårt att hitta bra mogna avokados i Sverige. Antingen är de för mjuka eller hårda, känner du igen dig?
Hur som helst, Aztekerna kallar den för ’ahuacatl’ som betyder testikel, och en mogen avokado ska vara lite mjuk när du klämmer på den men fast samtidigt.
Om du skär upp en omogen avokado är det bara att droppa lite citron på den och så plasta in så mognar den. Har du inte hunnit skära upp men ändå har en omogen avokado är det bara att placera citroner bland dina avokados så påskyndar du mogningsprocessen.
OBS avokado oxiderar och blir brun när du skurit upp den. Du kan undvika det genom att droppa lite citron på köttet 🙂
Några goa recept med avokado
Här min absoluta favvo – nötfri pesto 🙂 se film—->>>>
- Ät den som den är – en annan favorit är att äta den rakt upp och ned med några droppar citron, lite salt och peppar.
- Surra den i din smoothie. Avokadon smaka i sig ganska lite och är perfekt som extra mättnadskälla för ex smoothies.
- I bakning – jag använder den som extra kräm i ex chokladmousse – se nedan
- Eller i tårta – se recept här>
- Jättegod att göra till kall soppa eller som grund i sallad.
- Våga experimentera och se vad du kan använda avokadon till…
För dig som vill läsa mer om forskning
- How avocado could help fight CANCER: Fat from the fruit ’targets leukaemia cells and stops them growing’ – raising hopes for a new dru
- Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial.
- Avocado oil supplementation modifies cardiovascular risk profile markers in a rat model of sucrose-induced metabolic changes.
- [An avocado a day keeps the doctor away].
- Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008.
- Activity-guided identification of acetogenins as novel lipophilic antioxidants present in avocadopulp (Persea americana).
- Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008.
Chokladmousse 4 portioner: Mixa 1 avokado och 2 fryst bananer, 2-3msk kakao och smaka av med naturlig sötning (honung, agavesirap eller stora urkärnade dadlar) – Mixa till en mousse – ev behöver du tillsätta lite vegetabilisk mjölk (nötmjölk eller dyl) sist pluppar du i 1-2 msk kokosolja du värmt över vattenbad (valfritt)- nu klart att avnjutas – här ovan toppat med björnbär och pistage – mums!