20 anledningar att äta granatäpple – lucka #14 och #15
I säsong lagom nu till jul är granatäpple. Här 20 anledningar att äta denna vitaminbomb. Vi öppnar lucka #14 och #15
Granatäpple har i studier visat sig skydda hjärta, stärker muskler, minskar sötsug, motverkar cancer och boostar immunförsvaret – Här 20 anledningar att blanda i lit granatäpple i din mat varje dag.
20 anledningar att äta lite granatäpple varje dag i din mat
- Innehåller vitamin A, B1, B2, B3 och B6, E, beta-karoten, folat, fosfor, kalium, kalcium, järn, magnesium, natrium, zink, omega-6.
- Rik på antioxidanter, ellaginsyra och flavonoider. Flavonoider är kraftfulla polyfenoler som också bland annat finns i rött vin, grönt te, kakao, superbär exempelvis acai mm.
- Stärker immunförsvaret.
- Studier visar att granatäpple verkar hämmande mot vissa cancerceller, bland annat bröstcancer och prostatacancer.
- Stärker cellförnyelse.
- Minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Balanserar blodsocker.
- Minskar sötsug.
- Stärker leder.
- Minskar risk för åderförkalkning.
- Minskar risk för blodpropp.
- Verkar inflammationshämmande.
- Motverkar benskörhet.
- Verkar anti-aging för hy då den ökar cellförnyelse.
- Bekämpar cancerframkallande fria radikaler som bildas när vi rör oss i förorende storstäder, stressar eller solar för mycket.
- Motverkar bildning av den farliga blodkolestrolen.
- Antioxidanten ellaginsyra har visat sig bekämpa förkylningsceller innan de hinner utvecklas.
- Stärker muskler och nerver men också muskelkramper.
- Verkar bakteriedödande.
- Studier visar att den också motverkar exempelvis Candida albicans (jästsvampen)
Läs mer forskning om granatäpple här
För dig som är nyfiken på att läsa mer forskning om granatäpple här några av alla studier som finns.
- Chronic unpredictable stress deteriorates the chemopreventive efficacy of pomegranate through oxidative stress pathway.
- A randomized, double-blind, placebo-controlled study of the effects of pomegranate extract on rising PSA levels in men following primary therapy for prostate cancer.
- Effects of Pomegranate Juice on Hormonal Biomarkers of Breast Cancer Risk.
- Punica granatum and its therapeutic implications on breast carcinogenesis: A review.
- Treatment of a multiple sclerosis animal model by a novel nanodrop formulation of a natural antioxidant.
- Pomegranate Peel Extract Prevents Bone Loss in a Preclinical Model of Osteoporosis and Stimulates Osteoblastic Differentiation in Vitro.
- Anti-Glycation Effects of Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit Extract and Its Components in Vivo and in Vitro.
- Fresh pomegranate juice ameliorates insulin resistance, enhances β-cell function, and decreases fasting serum glucose in type 2 diabetic patients.
- Effects of pomegranate seed oil on insulin release in rats with type 2 diabetes.
- Physicochemical properties, in vitro release and skin permeation studies of a topical formulation of standardized pomegranate rind extract.
- Wound healing activity of the fruit skin of Punica granatum.
- Topical anti-inflammatory potential of standardized pomegranate rind extract and ellagic acid in contact dermatitis.
- Effects of Pomegranate Extract Supplementation on Cardiovascular Risk Factors and Physical Function in Hemodialysis Patients.
- Multiple dietary supplements do not affect metabolic and cardio-vascular health.
- Pomegranate for your cardiovascular health.