Tänk. Redan Lucia idag och lucka #13 bjuder jag på Glutenfria Vegan Lussekatter. Mums!
Och kom ihåg att äta dem medvetet härvarande, Mindfully 🙂
Det här behöver du
Självklart ekologiska ingredienser.
- 1 paket jäst
- 1 paket saffran
- 600g glutenfritt mjöl. Jag hade i havremjöl men du kan ju välja ex kikärtsmjöl eller mjölmix.
- 80-100g kokosolja (smält över vattenbad)
- 1 dl kokossocker eller agave eller annan naturlig sötning. Jag hade kokossocker i denna gång.
- 50 g phylliumhusk (OBS inte phylliumfrön!)
- 1/2 tsk salt.
- ca 6-8 dl vegetabilisk mjölk. Du kan välja havre eller det du föredrar. Jag hade i havremjölk.
- 2 tsk vaniljpulver
- 2 tsk kardemumma
- 2 tsk gurkmeja
- 1tsk chilipulver
- Istället för ägg penslar jag med vatten
- Russin att snoppa i.
Gör så här
- Stöt saffran med ngn matsked kokossocker i mortel.
- Bland denna blandning i det smälta kokosoljan i en bunke.
- Tillsätt kardemumma, gurkmeja, chili och vaniljpulver.
- Värm mjölken fingervarm OBS ha gärna termometer då det inte får bli för varmt eller kallt då jäser inte jästen.
- Smula i jäst i mjölken och tillsätt ngn matsked av naturlig sötning. Blanda försiktigt med träslev sÃ¥ att jästen ’försvinner’ in i mjölken.
- Blanda alla andra torra ingredienser (mjöl, huks)
- Pluppa i mjölblandningen lite i taget i varma mjölken. Tillsätt kokosoljan men se till att den inte är för varm utan att den håller samma temperatur som mjölken.
- Låt degen svälla i cirka 10 minuter.
- Sen är det bara att knåda degen mjuk.
- Du märker om degen är för ”degig” sÃ¥ tillsätter du mer mjöl och är den för stabbig tillsätter du varm mjölk. Här fÃ¥r man ibland labba sig fram beroende pÃ¥ vilket mjöl du använder.
- Knåda ut lussekatter, tillsätt russin om du vill och låt dem sedan jäsa under bakduk i cirka 75 minuter.
- Pensla med vatten innan gräddning 200C cirka 15 minuter beroende på ugn.
- NJUT 🙂
Ha en fantastisk kväll
Kramasté ( Namaste med Kram)
//Tanja