15 anledningar att äta rödbeta
Rödbeta är en riktig super-rotfrukt & ’fitness-rotfrukt’ som just nu är i säsong. Stark antioxidant, hjälper kroppen att förbränna och forskning visar bland annat att den ökar syreupptaget i blodet så att man kan orkar mer, perfekt inför vintern när orken tryter! Självklart väljer vi ekologiska rödbetor. De är kanon att juica, mixa i raw bollar, pluppa i smoothies, köra i ugn, i gratäng, göra chips av and you name it!
15 anledningar att äta rödbeta
- Rik på vitamin c och b, folat, järn, kalcium, zink, nitrat, antocyanincer och fibrer.
- Vidgar blodkärl.
- Har visat sig öka syreupptaget i blodet så att man orkar mer. En forskningsstudie visade att man kan prestera 16% mer i träning när man druckit rödbetsjuice.
- Ökar cellernas ämnesomsättning.
- Stärker immunförsvaret.
- Stärker magsäckens slemhinnor.
- Balanserar sockernivåer.
- Minskar sötsug.
- Förebygger förstadie till diabetes.
- Vekar skyddande mot stroke och hjärtinfarkt.
- Stärker bindväv, fascia.
- Verkar avgiftande på lever.
- Fibrer stimulerar magen och är bra ex vid förstoppning.
- Stärker muskelfunktion.
- Bildar röda blodkroppar.
Mer forskning för dig som vill läsa
- The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease.
- Effects of a beetroot juice with high neobetanin content on the early-phase insulin response in healthy volunteers.
-
Beetroot beneficial for athletes, heart failure patients, research finds
Det kryllar av intressanta forskningsrapporter om framförallt nitratet i rödbetan så googla och läs på mer om du är intresserad.
Hoppas du blivit inspirerad att mumsa på rödbeta – det kommer jag i alla fall göra 🙂 efter vi varit på Baby-Iddes dop
Kramasté//
Tanja