Örter,  Plantbased Vegetarisk Mat

15 anledningar att äta rödbeta

Rödbeta är en riktig super-rotfrukt & ’fitness-rotfrukt’ som just nu är i säsong. Stark antioxidant, hjälper kroppen att förbränna och forskning visar bland annat att den ökar syreupptaget i blodet så att man kan orkar mer, perfekt inför vintern när orken tryter! Självklart väljer vi ekologiska rödbetor. De är kanon att juica, mixa i raw bollar, pluppa i smoothies, köra i ugn, i gratäng, göra chips av  and you name it! 

15 anledningar att äta rödbeta

  1. Rik på vitamin c och b, folat, järn, kalcium, zink, nitrat, antocyanincer och fibrer.
  2. Vidgar blodkärl.
  3. Har visat sig öka syreupptaget i blodet så att man orkar mer. En forskningsstudie visade att man kan prestera 16% mer i träning när man druckit rödbetsjuice.
  4. Ökar cellernas ämnesomsättning.
  5. Stärker immunförsvaret.
  6. Stärker magsäckens slemhinnor.
  7. Balanserar sockernivåer.
  8. Minskar sötsug.
  9. Förebygger förstadie till diabetes.
  10. Vekar skyddande mot stroke och hjärtinfarkt.
  11. Stärker bindväv, fascia.
  12. Verkar avgiftande på lever.
  13. Fibrer stimulerar magen och är bra ex vid förstoppning.
  14. Stärker muskelfunktion.
  15. Bildar röda blodkroppar.

Mer forskning för dig som vill läsa

Det kryllar av intressanta forskningsrapporter om framförallt nitratet i rödbetan så googla och läs på mer om du är intresserad.

Hoppas du blivit inspirerad att mumsa på rödbeta – det kommer jag i alla fall göra 🙂 efter vi varit på Baby-Iddes dop

Kramasté//

Tanja