Julens Ost gör du själv (mjölkfri, nötfri, raw vegan)
Alltså denna färskost är helt galet god och rullar du bollar är de perfekta som drinktilltugg. For English see below.
Just nu på Elle Mat & Vin bjuder jag på 4 av mina godaste raw vegan julrecept och ett av dessa är de här galet goda ostbollarna. De går att variera efter smak och tycke och du kan forma dem som bollar eller om du föredrar att göra en endaste stor ost. Allt är så klart utan mjölk, nötter, helt raw och vegan.
Här film hur du gör dem—>>>> FILM FILM (gjorde denna i somras 🙂 )
Här recept på ostbollen och om du vill göra sådana där läckra ostpaket/knytten till julbordet.
Receptet är
- Enkel att göra
- Mjölkfri
- Vegan (dvs inga animalier/komjölk/mjölk från annat djur)
- Ekologisk
- Raw (inte upphettad till över 42 grader)
- Supergod
- Super-nyttig med bas i cashewnötter som innehåller bland annat magnesium, kisel, zink, kalium, kalcium och järn.
Självklart är alla ingredienser ekologiska
Råa ostbollspaket
Dessa gudomliga råa ostbollspaket kan varieras in i oändlighet. Gör du rå färskost kan du antingen göra en stor ost att ha på julbordet, eller som här – små inrullade ostbollspaket.
Grundreceptet till färskost
1. Blötlägg 3dl solrosfrön över natten. Kan du äta nötter? ta då 3 dl cashewnötter istället. Gör du egen nötmjölk hemma är ”gegget” som blir över perfekt till detta.
2. Lägg de blötlagda solrosförna i en mixer och pressa i 1/2 citron, 3 msk näringsjäst (finns i välsorterade matbutiker och hälsokost) plus en uns himalayasalt. Tycker du inte att näringsjäst är tillräckligt ”raw” kan du helt utesluta detta och får då mer en solrosröra som också är god, men stelnar alltså inte sedan till en ostliknande konsistens.
3. Du kan, för att få en fastare form, också inkludera 2-3 msk kokosolja du värmt över vatten och ha i röran. Då stelnar oströran något kylskåp sedan.
4. Sedan är det bara att mixa. Eventuellt behöver du tillsätta lite vatten men ta lite vatten i taget så att det inte blir för simmigt.
5. Mixa till en jämn smet som du kan forma i händerna till bollar. Då är den klar!
6. Du har nu fått en färskoströra. Den går utmärkt att äta som den är på kex eller som dipp till grönsaker osv.
7.Vill du ha en ”stelare ost” – tjoffar du in den i kylskåpet i några timmar och voila har du en lite mer fastare ost/ostbollar.
Vill du kan du smaksätt grundreceptet.
- Du hackar i och kör valfri smaksättning (se nedan förslag)
- Vill du ha ”fastare ost” – låter du din ost/ostbollar ”stelna till sig” i kylskåpet.Det tar ca 4-5 timmar sedan håller osten ca 4-5 dagar i alla fall. Hos oss har den aldrig stått längre än så då den äts upp i ett nafs 🙂
Smaksättning till osten & ostbollarna i Youtubeklippet
- Ostbollarna: då hade jag i en finhackad schalottenlök, 2-3 msk god svensk rapsolja, sedan hackade jag i lite färsk timjan, libsticka, gräslök, 1msk äppelcidervinäger, basilika, 1-2cm finhackad selleri för sältan, några droppar färskpressad citron och så smakade jag av med örtsalt och peppar.Rullade en del av bollarna i svarta sesamfrön och en del i klippt gräslök.
- Stora osten Italiano: finhacka i lite purjolök, finhacka ca 4-5 stora soltorkade tomater som fått ligga i olja innan, 2-3 msk god olivolja, 4msk pinjenötter, 1-2msk äppelcidervinäger, hacka i halv kruka basilika, 1-2 vitlöksklyftor och smaka av med salt och peppar. Jag varvade ost, finhackade tomater och basilika i själva formen med avtagbara kanter och garnerade sist med stora svarta oliver och färsk basilika.
- Stora osten med rädisa: jag hackade fint i ca 0,5 dl gräslök, 3msk rapsolja, 1msk äppelcidervinäger samt 1msk färskpressad äppeljuice (för sötningens skull) sedan garnerade jag den på en bädd av groddar, med färska rädisor och så grön- och rosépeppar på toppen. Mums!
Fler förslag smaksättning:
- Valnötter och torkad frukt: hacka i valnötter och god torkad frukt ex fikon, 1msk äppelcidervinäger, 1-2 msk god olja, smaka av med örtsalt och peppar. Är du inte 100% vegan kan du snirkla över honung – annars ta några droppar agavesirap på.
- Dillost: hacka i en kruka färsk dill, 1msk dijonsenap, 2-3 msk god olja, 2msk äppelcidervinäger, 1-2 vitlöksklyftor, 2-3cm purjolök och smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk dill.
- Het som chili: finhacka chilifrukter efter tycke jag gillar när det blir lite ”bite”, en halv röd paprika, finhacka i ett äpple och schalottenlök, 2-3 msk god olja, 2msk äppelcidervinäger, 1tsk agavesirap.
För att göra ”ostpaket/knytten” som på bilden nedan:
- Skär squash med en osthyvel så att du får lagom långa bitar att kunna fylla och rulla.
- Fyll en sådan remsa med ditt ostbollspaket.
- Knyt en gräslök runt ditt ostbollspaket och mums nu är de klara att avnjutas.
Nedan bild på knytten och som jag doppat i sesamfrön 🙂 längre ned bild på om du väljer att göra en lite större ost i form 🙂
Väljer du att göra 1 större ost kan du smaksätta med olika gotta – min favorit är med soltorkade tomater och oliver 🙂
In English
This raw vegan cream cheese is crazy good and roll the balls are ideal as snacks with drinks.
Right now Elle Food & Wine, I offer four of my most delicious raw vegan Christmas recipes, and one of these is these crazy good cheese balls. They can vary according to taste and liking and you can shape them as balls or if you prefer to do even one large cheese. Everything is so cl
Cheese without milk, nuts, completely raw and vegan.
This film how to make them — >>>> Film (did this last summer :))
This recipe for cheese balls, and if you want to make those where delicious ostpaket / knytten for Christmas dinner.
- Easy to do
- Dairy free
- Vegan (ie no animal products / cow / milk of another animal)
- Ecological
- Raw (not heated to over 42 degrees)
- Supergod
- Super Healthy includes magnesium, silicon, zinc, potassium, calcium, and iron.
- All the ingredients are organic
Cream Cheese Raw Vegan
These divine raw cheese can be varied into infinitum. Do you raw cheese can either do one big cheese to have on the Christmas table, or as here – cheese balls.
The basic recipe for cream cheese
1. Soak 3dl sunflower seeds overnight. Can you eat nuts? then 3 cups cashews instead. Make you own nötmjölk home is ”gegget” which becomes the ideal for this.
2. Add the soaked solrosförna in a blender and squeeze 1/2 lemon, 3 tablespoons nutritional yeast (found in well-stocked grocery stores and health food), plus an ounce of Himalayan salt. Do not you think that nutritional yeast is enough ”raw” you can completely exclude this and then get more a sunflower mess who is also good, but solidifies thus not then a cheesy consistency.
3. If you do not have yeast or lemon, just to rule it out. You can, to get a firmer shape, may also include 2-3 tablespoons of coconut oil you heat the water and have the mess. Then solidifies oströran no refrigerators then.
4. Then, just to mix. You may need to add some water but take a little water at a time so that it will not be too syrupy.
5. Mix until smooth that you can forge in your hands to the ball. When it’s finished!
6. You now have a cream cheese touch. It is excellent to eat as it is on crackers or as a dip for vegetables, etc.
7.If you want a ”stiffer cheese” – just put it to the fridge for a few hours, and voila, you have a bit more firmer cheese / cheese balls.
Flavor the basic recipe.
You hack in and run any flavor (see below proposal)
Flavour ideas: Add finely chopped shallot, 2-3 tablespoons of good rapeseed oil, then chopped me in a bit of fresh thyme, lovage, chives, 1msk cider vinegar, basil, 1-2cm finely chopped celery for the salt, a few drops of fresh lemon, and so tasted I with herb salt and peppar.Rullade part of the balls in the black sesame seeds and some of the cut chives.
Big Cheese Italiano: finely chop the little leek, finely chop about 4-5 large dried tomatoes as they lay in the oil before, 2-3 tablespoons of good olive oil, pine nuts 4msk, 1-2msk cider vinegar, chop in half a pot basil, 1-2 cloves of garlic and season with salt and pepper. I lapped cheese, chopped tomatoes and basil in the form of detachable edges or trimmed end with large black olives and fresh basil.
Large cheese with radish: I shredded finely in about 0.5 dl chives, 3msk rapeseed oil, 1msk cider vinegar and 1msk fresh pressed apple juice (for natureal sweetener ) then trimmed I on a bed of sprouts, with fresh radish and so green and pink pepper on top. Yum!
More suggestions seasoning:
Walnuts and dried fruit: chop the walnuts and delicious drie cheese fgiftsed fruit such as figs, 1msk cider vinegar, 1-2 tablespoons good oil, season with herb salt and pepper. If you are not 100% vegan, you can meander of honey – or take a few drops of agave syrup.
Dill: hack into a pot of fresh dill, 1msk Dijon mustard, 2-3 tablespoons of good oil, 2msk cider vinegar, 1-2 cloves garlic, 2-3cm leeks and season with salt and pepper. Garnish with fresh dill.
Hot as chilli finely chop the chillies according to preference, I like it when it gets a little ”bite”, half a red pepper, finely chop an apple and shallot, 2-3 tablespoons of good oil, 2msk apple cider vinegar, 1 teaspoon agave syrup.
To make ”list” as shown below:
Cut the squash with a cheese slicer so that you get the right length pieces to fill and roll.
Fill such a strip with your ostbollspaket.
Tie a chive around your ostbollspaket and mums now they are ready to be enjoyed.
The picture of knytten and as I dipped in sesame seeds 🙂 further down picture of whether you choose to make a little larger cheese in the form 🙂
If you choose to make one large cheese you can flavor with various gotta – my favorite is with sun dried tomatoes and olives 🙂