Dryck,  Plantbased Vegetarisk Mat

Grön kyss vill jag ge dig

Vad har du för morgonrutin? Min är att alltid kicka igång dagen med en grön liten sup!

JA, skämtar inte – min gröna morgonsup är lite helig. En liten grön viktig kyss. Som nu när jag var iväg i förrgår och igår på resa till sjöss (utan någon som helst uppkoppling därav tystnaden på bloggen)  hade jag med en shake med egen grön shot, ha ha ha.

Den gröna supen kan bestå av lite olika saker. Ibland är basen nässelpulver, ibland vetegräs eller chlorella, men allt som oftast mixar jag en stor kanna med det här nedan och så har jag den i kylskåpet stående för veckan som kommer. Självklart är näringsämnen som bäst om du dricker denna goding direkt – har du en stressig vecka (eller som jag på resande fot) så kan man göra den där kannan och ha med. Dock blir näringsämnen förstås sämre med tiden. Ett annat tips inför en stressy weeek (och om du har möjlighet att resa med mixer) är att ”förpacka” grönt och frukt i portionspåsar och så mixa bäst som varje dag 🙂

Till favorit-supen mixar jag

2 msk kokosolja jag värmt över vattenbad, ca 1-2 cm riven färsk Ingefära, 1tsk cayennepppar,  1 äpple, 1-2 ringar färsk ananas (kan bytas ut mot en banan om man vill), 1-2 cm selleri, 1-2 msk vetegräspulver (kan bytas ut mot nässel- eller chlorella), 5-6 blad färsk spenat, 1/2 gurka, 2-3 msk solros och pumpafrön och så fyll på valfritt med vatten eller kokosmjölk eller äppeljuice. Mixa mixa och så vips är det klart att shotas. Ibland pressar jag också i lite lime, byter ut ananas mot mango, har i en avokado osv – våga prova lite olika saker så att du hittar det du gillar 🙂

  • Ingefära ökar blodcirkulationen och stärker immunförsvaret, rik på magnesium, kalcium, kalium, lindrar illamående,
  • Kokosolja välgörande för hela kroppen, bra för tarmsystemet, balanserar blodsocker, verkar bakterie-, virus- och svampdödande, antiseptisk, stärker immunförsvar, rensar ut slaggprodukter, stärker celler,
  • Cayennepeppar stärker immunförsvar, ökar blodcirkulationen, slemlösande för näsa hals och lungor, motarbetar dåligt minne, stärker hjärt- och kärl, balanserar blodsocker och minskar sötsug.
  • äpple rik på antioxidanter, vitaminerna C och E, innehåller flavonoider som skyddar mot cancer och hjärt/kärlsjukdomar, fiberrik, verkar vätskedrivande och hjälper njure och lever att renas.
  • ananas är fiberrik och innehåller bl a bromelin som är ett enzym bra för magen, blodtryck, bihålor samtidigt som den motverkar inflammationer inne i organ. Kan bytas ut mot banan om man vill.
  • selleri, innehåller C-vitamin och viktiga B6, B1 och B2 stärker cellförnyelse och hjärthälsa, verkar blodtryckssänkande och rik på lutolin och disomin som minskar risk för demens. Innehåller också kumarin som minskar risk för cancer.
  • vetegräs – en superfood med koncentrerad klorofyll, rik på mängder med aminosyror, 80 kända enzymer, kalcium, kobolt, zink, Vitamin C, E, K och B-komplex (även B12), avgiftar lymfan, innehåller antioxidanter, har antibakteriella egenskaper, boostar immunförsvaret, bra proteinkälla, att gurgla vetegrässhot ökar muhnhälsan!
  • spenat – järnrik, vitaminerna A, C och E, riamin, roboflavin och folsyra.
  • gurka – rik på vitamin A, B och C, kalium, betakaroten, verkar antiseptiskt, innehåller 3 nyttiga liganer som bland annat i forskning visat sig motverka uppkomst av bröst-, livmoder- , äggstocks- och prostatacancer. Innehåller också antioxidanter. Stöttar njurarnas funktion, sänker blodtryck och bra för hårväxt. Utvärtes perfekt som ansiktsvatten då den verkar porsammandragande + antiseptiskt.
  • pumpa- och solrosfrön; rika på vitamin A och E, omega-3, omega-6, järn, zink, forsfor, selen, betakaroten, magnesium, kalcium, kalium, har hög antioxidanteffekt, motverkar benskörhet, skyddar hjärtat och blodomloppet och motverkar åderförkalkning. De har även en lugnande verkan mot stress…

Det viktigaste är att du hittar det DU gillar som shot. Våga laborera och testa dig fram 🙂

Kramasté

//Tanja