#Ätregnbågen Recept & premiär VEGOMYS & Så groddar du
Äntligen premiär: Vegomys – ditt vegetariskt alternativ till fredagsmyset – ikväll tema: #ätregnbågen #eattherainbow FILM FILM FILM —–>>>
I premiäravsnittet tittar jag närmare på
- Varför du ska äta regnbågen i dina livsmedel varje dag
- godaste & härligaste Raw Vegan receptet på en regnbågswrap
- och mina bästa groddningstips!
Nästa vecka fredag 22 april 18:00 tar vi pulsen på PROTEIN
- Jag har intervjuat cancerläkare och ordförande Läkare för Framtiden; David Stenholtz om protein, kött och växtbaserad kost.
- Vi testar nya Pulled Havre – som är som pulled pork fast gjord på proteinrik havre. Den bjuder jag på Hälsocafét i Stockholm.
- Vi frågar också på stan hur många som äter regnbågen i sin vardag. Så missa inte nästa veckas VEGOMYS. Prenumerera på Youtube/Mindfully Tanja –här>
Varför äta regnbågen?
Kunskap är makt och ju mer du vet om dinadu är om dina livsmedel desto mer kan du hitta de ingredienser som ger dig den återhämtning du behöver. Här kort om VAR- FÖR du ska äta regnbågens färger i dina livsmedel varje dag.
Svart, lila, blått och mörkrött:Innehåller bland annat anto- cyanin/flavonider som ökar vår koncentrationsförmåga, stärker våra sinnen, nattsyn, ökar cellförnyelse, hjälper hjärnan.
Grönt: rikt på klorofyll/sulfora- fanb/karotenider som boostar immunförsvaret så att vi kan stå emot virus/bakerier/svampar och stress. Men stärker också benstomme och tänder. Gröna livsmedel är verkligen allround-boost!
Gult och orange: rik på karotenider som skyddar oss från bl a solljus. Betakaroten omvandlas till viktiga D-vitaminet i kroppen som stärker syn och kroppens uppbyggnad. Rika på C-vitamin stärker hela immunförsvaret.
Rött: rikt på lykopen/fytonu- trienter som hjälper kroppens återhämtning och reparation, påskyndar läkningsprocess och cellförnyelse och ökar vårt minne. Dock försämras fytonutrienter vid upphettning, så se om du kan äta dina röda livsmedel råa.
Vitt (men även bruna livsmedel): innehåller bland annat flavonoider/sulfider som stärker kroppens funktioner, boostar immunförsvaret, stärker hjärtat och reglerar PH- värde.
Mina bästa Groddningstips!
Jag bokstavligen älskar LEVANDE föda.
Ni ser mina tips i Youtubekanalen och de kommer här på print också..
- Vad grodda?
Alla typer av bönor och frön och kärnor- exempelvis kikärtor, bönor, solrosfrön, linfrön, alfaalfa, quinoa, fänkålsfrön, vetegräsfrön, ärtor, bovetekärnor, mungbönor, bockhornsklöver, alla sorters linser, broccolifrön, basilika, rödbeta osv. Du plockar groddarna/skotten helt enkelt innan de blir en planta…
Du behöver en ren glasburk och något att ha som lock som släpper igenom luft. Det kan vara gla’pack som du perforerar eller bindväv exempelvis.
- Skölj fröna, bönorna eller kornen noga.
- Lägg ned i din glasburk. Vill du ha gröna groddsvansar ställer du glasburken i fönstret, då drar klorofyllen igång. Annars ställ glasburken någon annanstans.
- Skölj dina frön el bönor varje morgon och kväll. Skölj även glasburken och se till att den luftas ordentligt.
- Efter ca 3-5 dagar är dina groddar klara.
- Ät & Njut =)
- De håller ca 3-4 dagar i kylskåp. Men luktar de illa ät dem inte. Jag vet att vissa säger att det bara är att knipsa av själv frö/böndelen så kan man äta groddar som luktar lite mök, men ingen idé att få dålig mage pga dåliga groddar kan jag tycka..
Vill du ha skott
- ta ex en tallrik och placera ut ca 1-2 cm såjord.
- I med dina frön eller bönor där.
- Vattna.
- Sätt över plast som du gjort hål i och se till att vattna varje dag.
- Ca 3-5 dagar senare har du dina skott – plocka och njut!
Till mindre frön
- De lite mindre fröna (quinoa/alfaalfa mfl.) groddar jag istället på vanligt hushållspapper jag lagt på en tallrik och sprutat vatten på med vattenspruta.
- Detta pga att de gärna annars blir muggiga och svåra att skölja ur.
- Det tar ca 3-4 dagar så har du dina groddar/skott klara – Enjoy!
Självklart lagar vi våra groddar med lika delar kärlek & omtanke och mindfulness. Prata med dina groddar och ta hand om dem så smakar de också bättre.
Recept Raw Vegan regmbågswrap
- Köp livsmedel i regnbågens alla fäger 🙂
- Jag använde ett stort blad av rödkål till min första wrap och ett blad av isbergssallad till den andra. Här kan du använda savoykål, vitkål eller vilken annan kål/sallad du vill. Våga testa dig fram!
- Sedan är det bara att fylla ditt blad med hemgjord hummus. Recept nedan.
- Hacka dina grönsaker som du valt och placera över hummusen- wrap-uppa bladet och ät!
- Här i filmen använde jag ätbara blommor 😀 gott & fint att smycka med.
- Underbart att göra ihop med barn, familj, vänner eller bara själv. Man blir så himla glad av alla färger.
Recept Hummus
- Mixa med matberedare eller handmixer:
- 1 burk kikärtor
- 2-4 msk tahini
- 1-6 tsk malen spiskummin
- 1-2 hackad/pressad vitlöksklyfta (jag knosar vitlöken först och finhackar – jag pressar sällan)
- 1-3msk olivolja
- saft från 1 citron
- smaka av med Himalayasalt och nymalen svartpeppar.
- Valfritt: knippe färsk finhackad koriander och/eller färsk bladpersilja
Lycka till.
Kramasté
Tanja