15 anledningar att äta svarta vinbär
Alltså…Ja vi njuter svarta vinbär som galningar..
Här 15 anledningar att frossa i dem..
- Rika på vitaminerna A, C, K, B1, B2, B3, B6, och E och folsyra, fosfor, kalium, kalcium, magnesium & fibrer. Äter du 100 gram svarta vinbär får du i dig 3 gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade dagliga intaget. Här är hela listan på näringsinnehåll
- Rika på bioaktiva föreningar exempelvis har den över 10 olika typer av antocyaniner som bland annat skyddar kärl och hjärta.
- Innehåller polyfenoler som visat sig motverka stress och verka anti-inflammatoriskt.
- Polyfenolerna förebygger också vissa former av cancerceller samt hämmar vissa ögonsjukdomar.
- Innehåller gammalinolensyra (GLA) som balanserar PMS men också klimakteriebesvär. Utvändigt är GLA prefekt mot problemhud och rynkig hy ?
- Stärker leder och bindväv.
- Stark antioxidant.
- Stärker immunförsvar.
- Fiberrika och bra för matsmältningen.
- Förebygger förkylningar.
- Hjälper hjärnans arbete.
- Sänker förhöjda blodfetter.
- Motverkar oxidativ stress.
- Förutom bär är också bladen nyttiga att göra avkok eller the på. Används i gammal folkmedicin bland annat för att lindra reumatiska besvär, ledvärk och gikt.
- Svartvinbärs-blad Innehåller garvämnen och kan ha en sammandragande effekt – avkok/infusion på svart-vinbärs-blad kan hjälpa mot diarré (infusion häll kokande vatten på dubbel mängd blad och låt stå över natten – sila bort bladen och drick vattnet).
Recept & Tips
- Jag älska att äta dem precis som de är – eller topp på smoothie, mjölkfri yoghurt bowl, eller över bakverk.
- På bilden ovan har jag gjort en smoothie med 1 banan, 2dl kokosmjölk (eller ngn annan växtbaserad mjölk), 1,5 dl svarta vinbär – mixa – NJUT ?
- TIPS Går utmärkt att juica – allt “gegg” som blir över går fantastiskt att göra som topping eller ingredienser till bakverk!
- Vill du kan du göra marmelad – jag kör ju fullyraw så kokar inte marmelad – men kan rå-röra dem med sked – de är ju så söta som de är så jag vill inte söta med något heller – men vill du kan du ta ca 1tsk agave till 1,5 dl och röra i.
Frys in hela klasar
- Du kan frysa in hela klasar och kalasa hela långa vintern.
- Plocka också bladen och gör infusion/avkok och frys in – perfekt i vinter.
- Plocka blad och frys in dem som de är – gott att ha i te eller att rulla in gotta i ?