Event,  Yoga

Härlig Valborg älskade du – Hauskaa Vappua – Beltane Blessings

 

Hur ska du fira ikväll, Eld, Valborg, glada Vappen 🇫🇮 krök, Beltane? Oavsett vad ta hand om dig och var rädd om dig!

Vi firar crossover finska-svenska Valborg. Och gammal pagan eldceremoni I år inomhus pga eldfara, bild här ovan fr. förra året. .

Vår gård ligger nämligen på en  gammal fornnordisk begravningsplats, daterad sen järnålder/yngre bronsåldern (ca 1090- 1100  f. Kr). Enligt gammal folktradition, långt innan kristna Valborgsfirandet, hyllade man istället högtiden Beltane. Den står för förvandling, förnyelse, våren och värmens intågande och fruktsamhet.  Bort med det gamla och in med det nya. Då tändes eldar som symboliserade passion och man hoppade över dem. För att främja god växt och välsigna sommarens kommande skördar passade par på att ta sig ut i skogen och passionerat älska.

Valborgsmässoafton & Valborg så som vi firar den idag i Sverige  är istället en kristen högtid. Den firas till minne av Sankta Walpurgis. Man tände eldar för att fördriva häxor & onda andar (dvs den gamla hedniska folktron) för att istället fastställa nya kristna värderingarna.
Mycket har hänt sedan dess och nu är ju Valborg en av de värsta fylle-helgerna. Så om du är ute o krökar se till att va safe och ha vänner omkring dig!

Här på @vanliga_villan gör vi egen ceremoni med blom- & eld mandala, yoga & meditation. Släpper taget om allt som inte längre ger energi & välkomnar det nya. Firar också lite på finskt vis med tippaleipiä, munkar, simaa/mjöd och majvifsor då jag är finsk

Sen ses vi kanske ikväll på traditionella svenska firandet vid Edsbro Bygdegård start 20.15?

Det blir ev. brasa, brandbil på plats, kör sjunger in våren, götta&häng och jag ska hålla vårtalet så är lite Nervös. Komsi, komsi hoppas vi ses!🙏
.
.
. Oavsett hur du firar önskar jag dig en fin afton. Tack livet!