Event

Galapremiär filmen GOLIAT av Peter Grönlund – gå och se filmen!

goliat-galapermiar-wonderland-event-2018 goliat-2018-peter-gronlund 43016006_10155476167107237_2223235596812288000_n 42996902_10155476167597237_2947286857223766016_n

Igår hade Peter Grönlunds nya film, Goliat, galapremiär och kvällen till ära hade jag med mig min underbara väninna Mariana Cabral. Galakvällen signerad eminenta Wonderland Event.

Jag älskar ju film i allmänhet och svensk film i synnerhet. Har alltid gjort det. Det är något saktmodigt med svensk filmatisering. Något med det allmänna filmspråket, dialogen, val av skådespelare, som på något sätt gör att just svensk film blir speciellt.

Och någon som sannerligen kan sätta fingret på, och belysa, vår svenska samtid, från bakgårdens perspektiv är i min mening  Peter Grönlund. Det finns mig veterligen ingen annan regissör i Sverige idag, som på ett så rått, ärligt och tidvis hårt sätt visar den dolda  verkligheten. Den verklighet som för många pågår just nu. Den verklighet som vi ofta också väljer att blunda för, inte släppa in i vårt fredagsmys.

Vi såg det i guldbaggevinnande Tjuvheder. Vi ser det i nya filmen Goliat. Här vi får följa med hem till familjen Henebro, där pappan Roland just fått veta att han kommer att tillbringa tid i fängelse. Tonårssonen Kimmy ställs då ofrivilligt in i ett livsdilemma, att axla rollen som familjens försörjare eller satsa på sin egen framtid, bort från socialt arv av kriminalitet och slagsmål.

Peter Grönberg är en mästare på att gå in på djupet, in i känslorna. Han visar hur socialt arv biter sig fast trots om man vill bryta sig loss. Hur barn inte längre får vara  barn. Att vi ibland reagerar på att ett barn i skolan visar ilska, irritation, och agerar den utåt, utan att vi faktiskt har en blekaste aning om vad som ligger till grund.

Filmen  framhåller också mitt personliga livsmotto: Kom ihåg att alla du möter kämpar med något. Var därför snäll, alltid!

Detta är en film alla borde se och begrunda.

Extra bra att se den på bio tycker jag. När jag var nyexaminerad från journalistutbildning blev jag ju filmrecensent. Jag åt film till frukost, lunch och middag många år. Älskar verkligen allt med film och att se den på bio tycker jag är det bästa. Det är mindfulness för mig, att helt sitta i mörkret, knipsa hål i tillvaron och får fly undan allt en stund.
 
Något annat härligt var ju att springa på godingar i minglet innan bion. Bland annat Cimon Nicolas som jag inte träffat på hundra år typ. Precis som med Thobias Thorwid & Mita Magnusson – jag går på mingel (när jag kan ) och ändå känns det aldrig som jag hinner säga hej till fölk. På biomingel är det i och för sig alltid så galet crazy mycket folk så att det blir typ snabb kindpuss och så vidare..
 
Är så tacksam för kvällen. TACK bästa Wonderland – 360 Event och TriArt Film för inbjudan. Tack bästa Mariana Cabral för bästa dejten, även om filmen bitvis var ett hårt slag i magen.
 
Tack livet. TAck!

Namaste//

Tanja

Foto: Rojastudios & Mariana Cabral Photography