andlighet,  Författare Tanja Dyredand

MINSKA rädsla & oro just nu

Oro. Rädsla. Många har hört av sig till mig för att de mår dåligt just nu. Oroar sig för att den trygghet vi är vana vid försvinner. Då jag inte hinner svara nu på sammanlagt över 200 mejl & DM svarar jag här.

Älskade du, jag förstår att du verkar ha det tufft just nu. Det du berättar måste ta extremt mycket energi av dig. Att vakna och sova med oro och Rädsla. Jag verkligen känner med dig, och tack att du satt ord på det nu.

Rädsla, oro: är en KÄNSLA som när den griper tag i oss kan helt ta över. Rädslan tar över allt annat.
Känslan av Rädsla  skapar inre stress. Gör att vi blir oroliga i magen. Sover oroligt. Kan bli orkeslösa, passiva, lamslagna, arga, irriterade, förvirrade, disträ, ledsna, sorgsna. Alla reagerar på rädsla på olika sätt.

Rädsla gör att vi lätt går in i katastroftankar. Tänker många steg framåt och gärna hemskheter.

Rädsla gör att vi skapar denna oro för oss, men även de vi älskar, vi blir oroliga för våra nära och kära. Vi låter rädslan breda ut sig och omsluta dem också.

Känsla av Rädsla och oro kan lätt bli ett ältande. Den återkommer om och om igen som en KÄNSLA. Vi byter fokus på något annat, men har denna underliggande gnagande känsla ändå i oss.

När känslan återkommit många gånger, så bildar den en känslo-motorväg i vår hjärna. Den blir en naturlig del av vårt liv. Vi låter denna känsla ta över.

Frågor jag nu fått är exempelvis:
Kan jag bryta denna känsla? Kan jag ta bort Rädsla och oro?
Hur kan jag lugna mig när jag är så orolig för mig och mina barn? Jag mår psykiskt dåligt just nu att jag knappt orkar gå upp från sängen?

Mitt svar:
JA vi kan ta kommandot över våra KÄNSLOR. Du kan bryta din KÄNSLA. Du kan hitta mer lugn trots känsla av oro.
Men INTE genom att skjuta undan dessa känslor utan genom att acceptera dem och nyfiket betrakta känslorna och  varför de dyker upp.

1.Titta på din känsla som en gäst som kommer på besök, fråga känslan med samma nyfikenhet som du hälsar en gäst hem:
2.Var i kroppen känns din oro/Rädsla?
Vad vill känslan säga dig?
4. Vad i denna känsla gör att den får gripa tag i dig så hårt? Vad gör känslan i dig?
5.Finns det något i den här känslan som gör att du håller fast vid den, även om det är jobbigt?  (Gammal vana, tryggt att oroa sig, oron tar bort fokus från otrygghet eller vad?)
6. Finns det något bra i denna känsla? Hjälper den dig? Finns det saker som blir negativa effekter för dig i denna känsla?
7. Känn att det är ok att känna denna känsla,oavsett vad den skapar hos dig.
8. Tacka känslan för att den hjälpt dig nu. Låt känslan sedan få helt slappna av.
9. Tacka dig själv sedan för att du är ok nu, att du kan pusta ut, när du känner att du kan tacka gästen för denna gång.
10. Du kan upprepa ovanstående så ofta du vill, när du vill och om känslan/rädslan/oro/ältande dyker upp.

Många frågar också om att de känner skam/skuld när de är glada/lyckliga, då andra mår dåligt.
Nej, du har all rätt att vara glad, skratta och vara lycklig. Att ge sig själv skam och skuld är som ovan känslor. Du kan i de fall göra samma övning som ovan men ta in skam/skuld som känsla istället.

Kom ihåg att du inte är ensam. Och har du mörka tankar och mycket orolig tveka inte att be om hjälp eller att kontakta professionell terapeut. 

Hoppas detta kan komma till hjälp. Detta är en egen version &  kombo av KBT och traumahantering IFS som hjälper mig personligen när jag går in i rädsla/oro/ältande

Kom ihåg också att om du är empat, eller högkänslig (hsp, som mig) tar vi även in mycket av andras känslor och oro. Eller när vi ser rapporter om oroligheter, krig, människor på flykt. Vi hsp/empatee har ofta inte samma filter att kunna hålla det utanför oss. Här kan du även göra som extra meditationer där du grundar dig pch skapar en beskyddande bubbla omkring dig.

Jag skickar dig dom behöver det lite extra omtanke, styrka och ljus från Sveriges Vänligaste Villa

We are all one, sovereign souls and free.
Blessings & Bliss
// Tanja

Målning av min älskade mamma Aila Knuutila

Älskade du, jag förstår att du verkar ha det tufft just nu. Det du berättar måste ta extremt mycket energi av dig. Att vakna och sova med oro och Rädsla. Jag verkligen känner med dig, och tack att du satt ord på det nu.

Rädsla, oro: är en KÄNSLA som när den griper tag i oss kan helt ta över. Rädslan tar över allt annat.
Känslan av Rädsla  skapar inre stress. Gör att vi blir oroliga i magen. Sover oroligt.

Rädsla gör att vi lätt går in i katastroftankar. Tänker många steg framåt och gärna hemskheter.

Rädsla gör att vi skapar denna oro för oss, men även de vi älskar, vi blir oroliga för våra nära och kära. Vi låter rädslan breda ut sig och omsluta dem också.

Känsla av Rädsla och oro kan lätt bli ett ältande. Den återkommer om och om igen som en KÄNSLA. Vi byter fokus på något annat, men har denna underliggande gnagande känsla ändå i oss.

När känslan återkommit många gånger, så bildar den en känslo-motorväg i vår hjärna. Den blir en naturlig del av vårt liv. Vi låter denna känsla ta över.

Frågor jag nu fått är exempelvis:
Kan jag bryta denna känsla? Kan jag ta bort Rädsla och oro?
Hur kan jag lugna mig när jag är så orolig för mig och mina barn? Jag mår psykiskt dåligt just nu att jag knappt orkar gå upp från sängen?

Mitt svar:
JA vi kan ta kommandot över våra KÄNSLOR. Du kan bryta din KÄNSLA. Du kan hitta mer lugn trots känsla av oro.
Men INTE genom att skjuta undan dessa känslor utan genom att acceptera dem och nyfiket betrakta känslorna och  varför de dyker upp.

1.Titta på din känsla som om du tittar på en opersonlig stol: det är bara en känsla. Känslan är nu bara neutral, varken bra eller dålig. Se sedan känslan som en gäst som kommer på besök, fråga känslan med samma nyfikenhet som du hälsar en gäst hem:
2.Vad vill känslan säga dig?
3.Var i kroppen känns din oro/Rädsla?
4.Har du känt denna känsla förr? När då?
5.Vad i denna känsla gör att den får gripa tag i dig så hårt? Vad gör känslan i dig?
6. Finns det något i den här känslan som gör att du håller fast vid den, även om det är jobbigt?  (Gammal vana, tryggt att oroa sig, oron tar bort fokus från otrygghet eller vad?) Finns det saker som blir negativa effekter för dig i denna känsla? Finns det något bra i denna känsla?
7. Känn att det är ok att könna denna känsla,oavsett vad den skapar hos dig.
8. Du kan sedan här bestämma om du vill fortsätta ha denna känsla just nu, eller om du just nu vill tacka känslan/gästen för denna gång. Dy kan bestämma var du lägger din energi, din energi och ork är dyrbar gåva du själv bestämmer vad du vill lägga på.
9. Tacka dig själv sedan för att du är ok nu, att du kan pusta ut, när du känner att du kan tacka gästen för denna gång.
10. Du kan upprepa ovanstående så ofta du vill, när du vill och om känslan/rädslan/oro/ältande dyker upp.

Hoppas detta kan komma till hjälp. Detta är en egen version &  kombo av KBT och traumahantering IFS som hjälper mig personligen när jag går in i rädsla/oro/ältande

Kom ihåg också att om du är empat, eller högkänslig (hsp, som mig) tar vi även in mycket av andras känslor och oro. Eller när vi ser rapporter om oroligheter, krig, människor på flykt. Vi hsp/empatee har ofta inte samma filter att kunna hålla det utanför oss. Här kan du även göra som extra meditationer där du grundar dig pch skapar en beskyddande bubbla omkring dig.

Jag skickar dig dom behöver det lite extra

omtanke, styrka och ljus från Sveriges Vänligaste Villa

We are all one, sovereign souls and free.
Blessings & Bliss
// Tanja

Målning av min älskade mamma Aila Knuutila