Plantbased Vegetarisk Mat,  Tillbehör

Pesto på kirskål och björklöv

 

Denna pesto slänger du ihop på några minuter och OJ så god den är. För nötfri se nedan.

OK. Jag erkänner. Jag har just nu en riktig pesto-period. Jag bokstavligen vill pytsla pesto på ALLT.

Det bästa med pesto-röran är att du kan variera den efter tycke och smak in i oändlighet. Just nu har jag tagit fasta på skogens skafferi och i detta fallet kirskål (JA vi har en del av det, välkommen på självplock ha ha) och späda björklöven som just börjat titta fram hos oss här på Vänliga Villan i Roslagen.

Björklöv är rika på antioxidanter och hjälper kroppen att balansera blodsocker samtidigt som de verkar utrensande och renar njurar. Kirskål liknar spenat och är rik på järn, verkar renande på lever/njurar och har tidigare använts mot bland annat gikt som läkeört.

Grundrecept Pesto (nötfri och vegan se nedan)

Håller ungefär i en vecka i kylskåp. Detta behöver du:

  • 2 krukor basilika. MEN jag hade istället i 1dl vardera av hackad och välsköljd kirskål och späda björklöv samt 0,5 dl hackad basilika. Du kan också istället ta 1,5 dl ramslök (supergott) och 0,5 dl basilika, eller 1,5 dl nässlor och 0,5 dl basilika, om du vill variera dig!
  • 50 gram pinjenötter – det går också bra med cashew. Jag körde hälften hälften av pinje och cashew då det var vad jag hade hemma. Nötfri? Ta då solrosfrön istället!
  • 5 msk ekologisk god olivolja – du kan ha i mer om du vill. Jag tycker det blir perfekt med 5 matskedar men det är en smaksak.
  • 1-2 vitlöksklyftor.
  • 100 gram parmesan. Kan uteslutas för helt vegan. Då har jag i 1 -2 msk växbaserad grädde för att få lite krämighet.
  • Smaka av med salt och nymalen peppar. Jag hade i himalayasalt lite utblandat med timjan och 1 tsk cayenne. Det blev kanonsmarrigt och lite mer ’hett’.

Så här gör du:

  1. Är du fully-raw: rostar du inte nötter/fröna. Är du inte det är det kanon-gott att rosta din pinjenötter, cashew eller solrosfrön. Då kommer smaken fram på ett annat sätt.
  2. Mixa det gröna med vitlök, olja och tjoffa i nötterna sedan. Sist ev parmesan eller växtbaserade grädden.
  3. Smaka av med salt & nymalen peppar.
  4. NJUT 🙂

Nu ska jag byta om till working-wear och ta mig ned till vår blivande yogastudio och gårdsbutik för att bredspackla väggar. JA jag vet att jag ligger efter med Vloggandet på Youtube från vår drömmigaste gård ha ha ha. Har mängder med inspelat material men inte hunnit klippa ihop det ännu. Så bara lugn, det kommer.

Hoppas du får en härlig lördag och ta hand om dig och krama om de du gillar lite extra idag.

kramaste

pesto-tanja-dyredand-kirskal-bjorklov pesto-tanja-raw-vegan

kirskal-bjorklov-pasta