Event,  Plantbased Vegetarisk Mat,  Stresshantering,  Yoga

5-topp bästa stressa av tips Radio

SÅ TACKSAM för idag. Min föreläsning på mässan  blev stor succé (igen) och att det var så himla bra flow när jag blev intervjuad live i radio.

Älskar att föreläsa. Älskar att prata i radio. Älskar att sprida mer avstressande tips till världen. Mitt motto är ju enkelt: att få ALLA att ’stressa av’. Perfekt så här inför julhetsen och när det är 1:a advent och allt. Bästa härliga teamet också i studion med @thobiasthorwid @mellocarro och @tannazedalat på Stockholm Lokalradio

Här är mina 5-topp tips från radion

 1. Planera/Prioritera: skriv listor och planera så sparar du tid – vad är viktigt för dig? Vad måste du verkligen göra och vad kommer du att klara av? Vad GER dig energi? Våga/lär dig tacka nej.
 2. BOKA in EGENTID:  boka in precis som du boka in träning tid till ”bara dig själv”. Gör sånt som GER dig energi. Vissa vill se en serie, andra ta ett bad, eller lyssna på musik osv. När du har EGENTID – stäng av mobil/sociala medier. JA DU kan leva utan det i 1-2 timmar 🙂
 3. NJUT : NJUT av saker du gör. Vi har ofta tankarna på annat. Stanna upp och verkligen NJUT  när det händer bra saker, du får uppleva något bra, du är på bra humör osv.
 4. Var TACKSAM: hitta minst 3 saker att vara tacksam för när du vaknar och 3 saker innan du somnar.
 5. ANDAS: ofta glömmer vi att andas, på riktigt. Ta några minuter till att bara stanna upp, slappna av och andas.  HÄR: Lyssna  hur du gör—>

Kort vad stress gör med kroppen

 • Sänker ditt immunförsvar.
 • Du kan bara fokusera på 1 sak åt gången – allt annat glömmer du.
 • All funktion i mage och tarmar minskar helt, så du kan få problem med magen och tar inte upp näring som du ska.
 • Pulsen och hjärtat får köra högvarv – så du  kan få problem med blodtryck och hjärta.
 • Om du ofta har stress kan du bli:  sjuk, få sömnproblem, bli deprimerad, få huvudvärk, svårt att koncentrera dig, svårt att slappna av, svårt att lära dig, bli rastlös, få spänning i nacke, rygg och axlar, bli lätt irriterad, kan tappa hår, få ont i magen, sugen på socker & fett (kroppen förbränner det extra mycket vid stress och när stress försvinner vill du ha det mer), orkar inte ta in allt som händer, bli ledsen för ingenting, känna dig orkeslös.

TIPS avstressande recept

Att äta rätt är också något som kan göra dig lugn. Exempelvis vitt socker och fett (ofta i kombination) gör dig speedad. Vill du komma ned i varv ska du istället äta bra mat. Här två lugnande recept.

Statistik stress bland 10-18 år

Barn och unga i åldern 10-18 uppger i studie från Stressforskningsinstitutet att de är stressade flera dagar i veckan.

 • Varannan 16-årig flicka i Sverige och var femte pojke känner att de är stressade i hög grad.
 • 60% av 17-årig flickor uppger att de ofta känner sig stressade.
 • 8,2 % visade sig ha allvarliga stress–symptom vilket skulle betraktas som tecken på konisk stress hos vuxna.
 • Flera uppger i studien att de känner stress med att alltid hänga med i sociala medier, via mobiler, skola, utseende, att få bra betyg, hinna ha fritid och att planera för sin framtid.

I en annan studie från Ungdomsstyrelsen har man frågat unga mellan 16 och 29 år.

 • Fyra av tio är stressade varje dag eller flera dagar i veckan.
 • Det vanligaste är att man känner sig trött på grund av stress, 52% kände sig trötta dagtid.

 

………Så ta hand om dig. Boka in tid till att bara vara och kom ihåg att andas 🙂 – här och på min youtubekanal bjuder jag på bra tips för återhämtning & god nyttig och bra mat.

Kramasté

//Tanja

tanja dyredand thobias thorwid mellocarro tannaz edalat stockholm lokalradio radio time tanja dyredand radio