vänliga villan

Välkommen MAMA Gaia Agave – en riktig urmoderkaktus

 

Säg hej till vår nya familjemedlem här på Vänliga Villan. Denna enorma Agaveplanta vi valt att döpa till ”Mama-Gaia”,  som betyder ”Moder Jord” enligt grekiska mytologin.

Någon som har agave? Tar gärna emot tips …antingen här i kommentarer eller till tanja@stressaav.nu nu vill jag lära mig allt om denna växt..

Denna enorma agave-kaktus har vi fått i present från en av mina älskade yogisar, Gunilla. Hon tog hem den för 12 år sedan, då som en lite mini-agave-bebis från Portugal.

”Jag älskar Portugal och en gång på väg till flygplatsen då vi skulle hem till Sverige,  fick jag för mig att gräva upp en liten agaveplanta. Jag grävde den direkt upp i ett dike där vi hade huset och tog med mig den hit”, förklarar Gunilla och skrattar.

Sedan dess har den överlevt ALLT. Ett flertal flytt, mörker, kyla, att blivit bortglömd under trappor, utan ljus, inte fått vatten på nästan en hel vinter, bott i garage och allt möjligt. Detta till trots, har denna urmoder till agave, fortsatt att växa, bre ut sig, ta för sig och yngla av sig mängder med små agavebebisar. Det verkar som halva Edsbro-byn fått små minisar genom åren. En riktig överlevare aka supermoder- JA- en äkta MAMA-GAIA 😀

Nu har vi fått hem henne hit till oss. Ha ha ha…alltså den är enorm, den är lika hög som jag är lång (153cm), roten är cirka en meter i diameter och armar med sylvassa taggar. Vi fick hjälp att forsla hem henne med Gunillas hästtransport. Så tacksam också att mannen Joakim kunde hjälpa till med pirran för annars hade det aldrig gått. Nu ska den få bo under tak på vår altanterrass och sedan när frosten kommer flytta in i köket på yogastudion. Den vill nämligen gå lite i dvala över vinter, utan frost, gärna inomhus. Så tror det blir för mycket temperaturväxlingar om den flyttar in i själva studion. Alltså..hör du hur jag låter? JA det är en ny STOR familjemedlem helt enkelt. Och när vi grävde upp den hos Gunilla hittade vi bebisar också redan. Så inte bara Mama-gaia flyttar hit utan med två Gaia-bebisar.

Gunilla berättade också att agave-kaktusar blommar EN gång i sitt liv, sedan dör de. Då skickar de upp en jättelång pelare på cirka två meter, tjoff, rakt upp bara. Så det ska bli spännande om vi får uppleva det med Mama-Gaia här…nu ska vi försöka hitta en stor jättekruka där den kan bo.

Så galet tacksam för detta. TACK Gunilla. Tack livet. TACK!

agave-kaktus-edsbro-portugal-mama-gaia

Så liten som Gunillas bebis i krukan, så liten var denna enorma Mama-Gaia när Gunilla tog hem den från Portugal..agave-kaktus-edsbro-tanja-dyredand

Nu är den här..efter hitforsling med hästtransport 😀 nu får den hänga lite i en skottkärra till vi hittat perfekt kruka att plantera i..