Event,  Örter,  vänliga villan

Nordiska Trädgårdar 2018 trenderna Hiss & Diss

 

Längtar SÅ mycket efter vår, värme och trädgård nu. Här kommer årets trender jag snokade på Trädgårdsmässan i Älvsjö. 

Kan nog säga med största ärlighet att jag aldrig längtat så mycket efter grönska, värme, blommor, växter och allt som inte är enorma snötäcken, is och -8 grader som det just nu är här på vår gård & yogastudio Vänliga Villan. 

Nordiska Trädgårdar, eller trädgårdsmässan som de flesta ändå kallar den, har jag vallfärdat till i så otroligt många år. Även långt innan jag blev frilansjournalist pga mina föräldrar som båda är inom trädgårdsområdet som trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekter, nu pensionerade.  Ett tag skrev jag ju blogg för tidningen Vi i Villa och då var trädgårdsmässan och Hus & Hem-mässorna alltid något att sukta till lite extra. Just trädgårdsmässan har varit en indikation på att nu är våren här, äntligen!

Årets trädgårdsmässa måste jag dock erkänna var en liten besvikelse. Har inte upplevt det tidigare år, och du som läser min blogg vet att jag verkligen försöker tänka positivt i alla lägen.  Här några plus och minus.

Tummen ned: Mässan i år upplevde jag som mycket mindre än tidigare år, endast C-hall och en liten del av B-hallen. Min totala upplevelse var att det var många utställare för kläder och prylar. Mer kommers och försäljning, mindre ren trädgårdsinspiration. Idéträdgårdarna som är en av mina absoluta favoriter, var obemannade ( i alla fall mestadels när vi var där under 5 timmar), vilket gjorde att man inte kunde ställa frågor om växter eller planering. Vi upplevde också mässmonterpersonal på andra ställen var mycket stressade och ibland med lite otrevlig ton. Att också presscentret gjort om databasen helt som krävde specialinloggning och ett nytt godkännande av ackreditering, gjorde att vi missade visningen av Årets Pelargon 2018.  Jag har ju skrivit om mässan i över 12 år, tidigare som fastanställd journalist, vissa år som frilans och nu senaste åren som influencer. Självfallet är inte detta något som drabbar vanliga besökare, men strul med att inte bli per automatik ackrediterad som influencer (utan presspass) drog ned upplevelsen ytterligare. Jag vet att många presscenter har en tendens att premiera gammel-media (print/radio/tv) och är man frilans/influencer är det inte per automatik att man har presspass längre. Idag söker många efter inspiration och information på nätet, vilket gör att influensers många gånger når fram till målgrupper med budskap långt mycket smidigare än gammel-media.  Du vet aldrig heller vem som börjar jobba på vilken typ av media framöver och den här typen av exkludering skapar bara tråkig stämning. Kanske något för Stockholmsmässans PR-avdelning att ta till sig. Det ska vara smidigt och en vänlig ton när man ansöker om ackreditering som influencer, inte tvärtom.Extra tråkigt att missa intervjumöjligheter osv med Årets Pelargon.

Tummen upp: Självklart fanns det många guldkorn att njuta av så klart. Du får snoka lite så hittar du dem 🙂 Listar mina favoriter från mässan här nedan.

Här 11 favoriter & trender från mässan

 1. SM i fågelholk, Naturskyddsföreningen: En riktig höjdpunkt på mässan. Inte bara i år utan alla år. Naturskyddsföreningen har den absolut trevligaste monterpersonalen, lyhörd, trevlig och alltid hjälpsam. För 10-året i rad utses också SM i fågelholk. Här tävlar 10 utvalda bidrag från hela Sverige om äran och titeln ”Årets Fågelholk”. Alltså, hur underbara bidrag som skolor skickat in. Alla bidrag var fantastiska på sitt sätt och vi fastnade för nummer 10, en fågelholk byggd som Muminhuset! Hade jag varit fågelfamilj hade jag flyttat in dit direkt!
 2. Uterum = Njuterum: trenden att ”inne” flyttar ”ut” är inte på något sätt nytt. På mässan såg vi nu att man även lagt till ”njutning” in i trädgården. Att hänga i trädgården är att ”unna sig”, här kan gamla antika möbler få växa in i trädgården, familjen får ta plats och blommor, grönsaker och växter samsas i en härlig blandning
 3. Återbruk = amplar: allt kan man borra hål i och hänga upp som amplar för växter. Hur inspirerande? Nu gäller det bara att hitta bra ställen att hänga upp amplarna på också. Tänker mig allt från träd till spaljéer. Så otroligt fint och ger härlig ombonad känsla i alla typer av uterum!
 4. Färga med växter: alltså så stort älsk på detta! Här ullgarn som färgas med vanliga lökblad från gul- eller röd lök. Färg varierar beroende på hur många tvättar du stoppar ned garnen i. Går utmärkt att färga bomullstyger. Detta är absolut något vi ska testa i sommar hos oss här på gården!
 5. Växter & grönskar odlade på höjden för små ytor: den här trenden tyckte jag slog igenom ordentligt redan för 4 år sedan. Så detta är  inte heller egentligen någon ny trend att odla på vägg, serie-odla växter på rep och snören. Det jag däremot blev helt till mig av var uppslamning av exempelvis grönkål och brysselkål. Där man vid skördande av blad/kålen börjar med att knipsa av nedifrån så att växten fortsätter att växa på höjd istället för att bredda ut sig. SÅ smart exempelvis i odlingsland eller på balkong. Love it! Kommer absolut köra grönkål, svartkål och  brysselkål uppstammat i sommar.
 6. Fröer och specialväxter – i år fokus läkeväxter: när vi bodde i Älvsjö köpte jag alltid små miniplantor med mig hem. Nu när det tar ca 2,5 timme att ta sig hem med pendel, tunnelbana och bussar plus 3 km gångpromenad utmed iskall (och mycket trafikerad) landsväg efter det, var det inte liksom någon idé att köpa plantor hem. Istället kollade vi fröer för gamla läkeväxter och så extra spännande njutning till köksträdgården. Fröer som fick följa med hem var bland annat kamomill, stor häxört, kattmynta, wasabiruccola, anis, kakao-tomat (mörk nästan svart, så läcker), frilandsgurka som heter Tanja (haha), ramslök, polkabeta, rödbeta, solrosor, persilja, brytböna, ärtor, mangold, plocksallat, fänkål, squash, körvel, nakenfröpumpa, ringkrage, blomsterkrasse, praktmalva 🙂
 7. Bikupor som mindfulness: vi fick ju förra året ett förslag från en som köpte gamla maskiner från det gamla snickeriet (som nu är yogastudio och gårdsbutik). Allt sedan dess har vi funderat på fördelarna med att ha bikupor hos oss. Igår fick vi också veta att bin och doften av bivax stimulerar hormon feromoner som ger oss ett inre lugn och känsla av glädje. Biodlarna berättade att när man placerar stolar i solfjäderform och bara titta på hur bina åker ut och in i kupan, så är det bästa tänkbara typen av mindfulness. JA säger vi till det. Nu ska vi se om vi antingen samarbetar med en biodlare som redan håller med kupor till oss, eller om vi investerar i de här själva.
 8. Komposteringstips: vår vurm i år var ju i första hand att snoka reda på mer info om hönshus och klapphage för kanin (då vi tänker oss förutom bikupor också ha det). Tyvärr lyste detta med sin frånvaro just denna mässa (eller så hittade vi inte det?) DÄREMOT hittade vi enormt mycket inspiration och tips för bra kompostering. Så nu blir det till att återanvända samlade löv, göra specialbrygd (JA ha ha) och mulla runt för bästa värmen. Så spänd på hur det här kommer att gå och JA ni får så klart följa med i svängarna.
 9. Förbränningstoa & mulltoa: när vi ändå pratar om kompostering – tidigare år har det alltid varit fullsmäckat i pressrummet med pressmaterial från utställare. I år gapade pressväggarna i pressrummet mycket tomma. MEN, ett pressmeddelande som stod ut extra var förbränningstoalett med rubriken ”Ett skitbra pressmeddelande”. Ha ha ha, roligt att kunna skämta till det lite (vi älskar ju göttelaborjhumor här hemma). Det visade sig att den här typen av toaletter överlag skulle kunna bli en bra investering i vår yogastudio & gårdsbutik. Så vi ska mäta ut lite och se om detta kan vara något för oss. Fortsättning följer….
 10. Årets Pelargon 2018 blev ”Picotée Pink”. En lättskött skönhet som kan stå ute från maj till frosten kommer på hösten. Fina små bolliga blomklasar tycker jag. Jag älskar ju pelargoner så det ska bli spännande att se hur picotée pink fungerar här. Min absoluta favorit är ju pelargonen Caliente Pink som vann utmärkelsen 2016.
 11. Växter som utsmycknad: vi har sett det hela förra året men nu verkligen blommar denna trend ut totalt. Att knöla in växtdelar, blommor eller blad i glasflaskor för att sedan använda dem till ljusstakar som här på bilden exempelvis. Fantastiskt fint på middagsbordet och som små stillebens hemma. Eller att bygga en levande tapet av växter och blommor! Skapar mängder med kreativa idéer hos mig i alla fall, både till yogastudio och gårdsbutiksdel!

FOTO: Olivia Egge

nordiska-tradgardar-2018-2

Inspiration med vackra blomsterarrangemang, virkade lampor och så växtdetaljer i vaser ljusstakar och åkerbrukare glasburkar! nordiska-tradgardar-2018

Åkerbrukare amplar, årets pelargon, jag i dress som min pappa tyckte såg ut som pyjamas :9 nordiska-tradgardar-2018-1

Så härlig idé med kålsorter knipsade upp på stam. Sedan älskar jag mosaik, här på gjuten vas. Älskade också idén med att använda murblock som stenläggning för att sedan också kunna odla i hålen, kul!  29512425_10155091754352237_8369067747217583522_n

Alltså JA – längtar så mycket till örtagården när jag såg dessa! arets-pelargon-2018_2

Foto ovan på Årets Pelargon är pressfoto från Blomsterfrämjandet29510811_10155091753732237_2749151396632613110_n

Här från mässan. Fin tycker jag!

Min nya vurm: färgning med lökskal – så himla häftigt! 29511408_10155091754072237_5845450705015665081_n

Ofärgade garn som väntar på färg och så vantarna stickade med färgat garn…29512333_10155091754132237_6574765897329627054_n

Mer åkerbruk som amplar osv..29510913_10155091753222237_7325385167114171223_n

Åkerbrukade glasflaskor som vackert stilleben. Fungerar perfekt här hos oss på gårdsbutiken i sommar tänker jag!

29178158_10155071355132237_2079191541984788480_n

SM i fågelholk, hur roliga inslag? toppbild

Denna blev vår favvo!

 

sm-i-fagelholk-2018

Tack för i år… vi började tappert att filma inför youtubekanalen, men kom av oss och bestämde att i år blir det bara blogginlägg och på instagram. Det var för mycket ljud från de olika scenerna samt musik för att få riktigt bra inslag plus så mycket onödig tid till ackreditering osv för att hinna filma ex Årets Pelargon.

Här film från tidigare år 2016 från mässan med intervjuer och inspiration. Så mycket mer spännande då att kolla in…. (inslaget gick då  i mitt fredagsprogram Vegomys, där du just i detta avsnitt även får tips att så och så på fermenterade livsmedel) :

 

Så. Nu ska jag köra yogapass, hoppa in i duschen och göra mig redo för att åka in till S-holm och checka in på hotell. Ikväll är jag och min man inbjudna på en mycket exklusiv Champagneprovning på Hatt et Söner av bästa Jessica Berghult. Så peppad inför detta. Dock avslutade jag i onsdags en super-cleans med tarmdetox, ha ha, så känns ju ganska rock’n roll att kicka igång livet efter den med Champagne!

Hoppas du får en galet bra och härlig fredag. KRAM från Sveriges Vänligaste villa.