Mindfulness

Välkommen våren Beltane – Ta hand om dig i Valborg

Hur ska du fira ikväll? Eld,  Valborg, krök, Beltane?  Oavsett vad ta hand om dig och var rädd om dig!

Vi firar med en egen liten ceremoni. Vår gård ligger nämligen på en  gammal fornnordisk begravningsplats, daterad sen järnålder/yngre bronsåldern (ca 1090- 1100  f. Kr). Det finns fortfarande fornlämning på vår tomt i form av en helig gravsättning som inte får röras alls. Eftersom begravningsplatsen och den lilla ”byn” som huserade här på andra sidan av vår å, var livligt verskam långt innan kristendomen kom hit, känns det extra spännande tycker jag att kolla upp  våra urgamla folktraditioner.

Enligt gammal folktradition, långt innan kristna Valborgsfirandet, hyllade man istället högtiden Beltane. Beltane, som inföll mellan 30 april och 1 maj, mitt i mellan vårdagjämning och midsommar,  tros vara en av de äldsta hedniska högtiderna. Den står för förvandling, förnyelse, våren och värmens intågande och fruktsamhet.  Bort med det gamla alltså och in med det nya.

Redan då tändes eldar som symboliserade passion, förnyelse och man passade på att bränna bort sådan man ville bli av med. Man tände små eldar och hoppade över dem för att rensa ut det gamla och välkomna det nya. För att främja god växt och välsigna sommarens kommande skördar passade par på att ta sig ut i skogen och passionerat älska.

Valborgsmässoafton och Valborg så som vi firar den idag i Sverige (och en rad andra länder)  är istället en kristen högtid. Den firas till minne från 1400-talets helgon Sankta Walpurgis. Man tände eldar för att fördriva ”häxor, hedningar och onda andar” och  festligheten bestämde man skulle sammanfalla med den gamla tidens Beltraine för att driva ut den gamla folktron och istället fastställa nya kristna värderingarna. Enligt kristendomen sa man att häxorna flög till sabbater natten mellan 30 april och 1 maj.

Mycket har väl hänt sedan dess. Tyvärr är just Valborg en av de värsta fyllekvällarna, då också många kanske testar alkohol osv första gången. Snälla, var rädd om dig ikväll. Se till att ha vänner omkring dig om du ska ut och festa. Tyvärr följer ju så mycket annat tråkigt med när man är onykter. Ja och så se också till att inga igelkottar eller andra djur bosatt sig i brasan, innan ni tuttar på.

Här i Vänliga villan Yogastudio/Galleri/Gårdsbutik i Edsbro tänker jag mig istället välkomna våren på vårt sätt. Det blir blom-, kristall-, sten- och eldmandala, yoga och meditation i största enkelhet ikväll. Dags att lämna det som varit, tacka för de insikter, kunskaper och visdomar man fått. Släppa taget om allt som inte längre ger energi. Det får symboliskt åka ned i blom- och eldmandalan.  Att älska passionerat  i skogsbrynet vore så klart trevligt, om det inte vore för att min älskade man är på Sverigeturne och kör galna bilar. Så det mest passionerade som händer ikväll är att jag äter het och grillad majskolv 😀 – just nu inne i en period där jag älskar grillad majskolv med örtolja till. Mums!

Namaste och ta hand om dig. Kom ihåg att säg till de du älskar att du gör det. Ha en fin afton!

 

skogen-tanja-yoga-valborgFoto: cred till Olivia Egge (dock är elden på bilden högst upp ett montage). Men kullen bakom mig är vår heliga begravningsplats/fornminne. Just nu har en näktergal flyttat in där i eken bakom. Älskar denna heliga lilla kulle nu fylld av blå- och vitsippor!