Gotta,  Plantbased Vegetarisk Mat

Recept Blåbärs cheesecake utan ugn – Grattis Finland 100 år!

Idag firar Finland 100 år som självständig nation! 100 år – alltså tänk att Finland inte varit självständig mer än så. Jag som är född i Norra Karelen ( precis vid ryska gränsen, fast på finska sidanI) är så klart extra tacksam för det. Även om då just Karelen, som var ett helt eget folkslag, blev hutlöst uppdelat mellan Sverige och Ryssland. Gränserna drogs lite hip som hap,  tan att ta hänsyn till att människor hade släkt eller vänner på de landområden som tillföll någon av länderna.

Just i Karelen blev det inte heller fred, trots att Finland blev självständigt 1917. Här pågick krig i allra högsta grad under 2:a världskriget, då Sovjet invaderade det. Gränserna för var Karelen åter igen skulle gå skissades inte upp förrän 1947 vid fredsförhandlingarna i Paris. Nya gränsdragningar igen, även denna gång utan hänsyn till Kareler.

Så att fira nu den 6e december är alltid lite speciellt för mig. Två ljus i fönstret för att minnas alla de som kämpat, inklusive nära släkt. Ja och så bjuder jag på godaste blåbärscheesecaken du inte ens behöver ugn för att baka. Recept nedan. Den är vegen & glutenfri och perfekt också till julens gottebord då den kan förbereds in i frysen fram till du blir sugen!

Hyvää Itesenäisyyspäivää kära du och kom ihåg att ta hand om dig lite extra idag. Själv ska jag hoppa in i duschen och åka till Norrtälje för att lämna min mammas konstverk till Julsalongen (där hon ställer ut) sedan håller jag som vanligt yogaklass Yin & Klang 17-18.15 och efter det kursen Yoga för Hormonbalans på Studio Karma. Ha det bäst. Kram

//Tanja

Recept Blåbärs Cheesecake Vegan & glutenfri

Så här gör du botten:

  • mixa 0,5 dl kokosflingor, 1.5 dl solrosfrön (alt om du vill ha nötter gärna då mandel eller macadamian), 5 stora urkärnade dadlar, 2tsk vaniljpulver och knivsudd himalayasalt
  • Mixa så att du kan forma bollar med handen av smeten och smeta ut i en form med avtagbar kant.
  • Skjuts in i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning det vita

 • Mixa 4 msk agavesirap med det feta du gröpt ur 2 burkar kokosmjölk.
 • Mixa i 3 msk vaniljpulvar, 1msk citronjuice, 2tsk kardemumma.
 • Mixa i rivet citronskal från halv citron som du tvättat noga först. OBS självklart ekologiska ingredienser.
 • Ev behöver du smaka av med mer agavesirap om det är för syrligt. Vi gillar alla olika på hur sött det ska vara. OBS – när du smakar av använda inte samma sked igen i smeten, då saliv kan göra så att smeten inte sedan stelnar i frysen!
 • Du tar ut din botten och häller på vita fyllningen på den.
 • Ställ åt sidan och gör blåbärskrämen.

Blåbärskräm

 • Mixa blåbär med lite vatten så att du får som en smet.
 • Nu droppar du försiktigt i blåbärssmeten i den vita fyllningen och rör om och gör mönster med sked.
 • Jag mölade i lite hela blåbär också så att de sedan när fyllningen stelnar blir snygga inne i tårtan.
 • Tjoffa in allt i kylskåp eller frysen till härligheten stelnat. För mig tog det ca 15 minuter att mixa botten och fyllning. Sedan ca 1 timme i frysen att stelna.

Så här långt kan du förbereda hela tårtan. Sedan är det bara att ta fram ca 30 minuter innan servering och du kan garnera tårtan med vad du vill osv. .

NJUT.

 

vanliga-villan-edsbro-tanja-yoga-hyvaa-itesnaisyyspaivaa

Celebrating Finland Independence Day today 6th of December!