Recept Mjölkfri Ris à la Malta – Raw A la Malta
Mycket fräschare och mycket godare än gamla Ris á la Maltan är denna helt utan ris och mjölk/grädde.
Min absoluta favorit på julbordet har alltid varit Ris à la Malta – men eftersom jag inte äter mjölkprodukter har jag i år istället tagit fram godaste raw vegan receptet – på Raw á la Malta 🙂 –
OBS – sedan har också livsmedelsverket gått ut och sagt att man inte ska ge små barn ris – då ris visat sig innehålla arsenik. Därför känns det extra aktuellt att skippa riset i år.
Här film hur du gör den —- FILM FILM FILM.——->>>>
Du behöver
- 1/2 palsternacka
- 2 dl cashewnötter
- 1/5-1dl kokosmjölk eller vegetabilisk mjölk (cashew/nöt el dyl).
- 2tsk vaniljpulver.
- Valfri naturlig sötning: smaka av med honung eller agavesirap.
- Tillval: för att göra den ”krämigare” – 2-3 msk kokosolja du värmt över vattenbad.
- Toppingsförslag: apelsiner, klementiner och russin. Valfritt till topping: granatäpple, kokosflingor, kanel, torkade nejlikablommor.
Så här gör du
- Skala palsternacka och riv halva i rivjärn. Lägg i en bunke.
- Mixa 2dl cashwenötter med ca ½-1dl vegetabilisk mjölk (kokos/nötmjölk) lite i taget, så att du får en krämig cashewkräm.
- Tillsätt ca 1tsk vaniljpulver och smaka av med ev. någon naturlig sötning, honung, agavesirap eller dyl.
- Blanda med cashewkrämen i bunken med palsternacksrivet.
- Tillval: vill du ha krämen ännu krämigare blandar du här i 2-3 msk kokosolja du värmt över vattenbad.
- Fyll dina skålar eller vackra glas med lite av din topping; apelsiner, clementiner och russin, fyll på med Raw á la Maltan och toppa med lite till av apelsiner, clementiner och russin.
- Nu är den klar att avnjuta 🙂
Så här nyttig är Raw á la Malta
- Palsternacka innehåller mycket fibrer men lite kalorier och ger lång mättnadskänsla – den är något sötare i smaken (men alltså inte gällande kalorier) än sin kusin moroten och funkar perfekt som naturligt sötningsmedel J Cvitaminer och bland annat kalium. Bra för nervsystemet
- Cashewnötter innehåller omega 3 och 6, beta karoten, vitamin a och b och e, fosfor, kalcium, kalium, magnesium, zink och natrium. Ämnen som vi ofta förbrukar när vi stressar. Antioxidant som bygger upp immunförsvaret.
Denna gotta gör jag också i programmet Älskade Unge (Aftonbladet WEB-TV) & Nyponbebis
En ny modern klassiker
Kramasté
//Tanja
In English
Much fresher and tastier than the traditional rice pudding á ala Malta, this is completely without rice and milk / cream.
My absolute favorite on the Christmas table has always been the rice pudding ’ Ris à la Malta ’- but since I do not eat dairy products or rice this year I have instead developed delicious raw vegan recipe – on Raw à la Malta 🙂 –
NB – since also has food administration gone out and said that one should not give small children rice – then rice found to contain arsenic. This makes it particularly relevant to skip the rice this year.
This film how you do it —- FILM Film .——- >>>>
You need
- 1/2 parsnip
- 2 cup cashews
- 1 / 5-1dl coconut milk or vegetable milk (cashew / nut or similar).
- 2tsk vanilla powder.
- Any natural sweetening: to taste with honey or agave syrup.
- Optional: to make it ”creamy” – 2-3 tablespoons of coconut oil you heat the water.
- Topping: oranges, clementines and raisins. Optionally topping: desiccated coconut, cinnamon, dried carnation flowers.
Hot wo make it
- Peel the parsnips and grate half of the grater. Place in a bowl.
- Mix 2dl cashwew nuts with ½-1 dl vegetable milk (coconut / nut milk or vegan alternative ) a little at a time, so you get a creamy cashewkräm.
- Add about 1 teaspoon vanilla powder and season with ev. any natural sweetening, honey, agave syrup or the like.
- Mix with the cashew cream in the bowl with palsternacksrivet.
- Optional: if you want cream even creamier mix here in 2-3 tablespoons of coconut oil you heat the water.
- Fill out your bowls or beautiful glasses with a little of your toppings; oranges, clementines and raisins, fill with raw a la Malta and top with little to oranges, clementines and raisins.
- Now it’s ready to enjoy 🙂
This is how healthy the raw a la malta is
- Parsnips are high in fiber but low calories and provides long satiety – the slightly sweeter taste (but thus not applicable calories) than its cousin the carrot and works perfectly as a natural sweetener J Cvitaminer and including potassium. Good for nervous system
- Cashew contains omega 3 and 6, beta-carotene, vitamins A and B, and e, phosphorus, calcium, potassium, magnesium, zinc and sodium. Topics that we often consume when we are stressed. Antioxidant that build up the immune system.
- This recipe you will find at (Aftonbladet WEB-TV) & Nyponbebis.se
A new modern epic classic
Namaste//
Tanja