Gotta,  Plantbased Vegetarisk Mat,  Stresshantering,  Vegetarisk sockerfri gotta

Recept Mjölkfri Ris à la Malta – Raw A la Malta

Mycket fräschare och mycket godare än gamla Ris á la Maltan är denna helt utan ris och mjölk/grädde.

Min absoluta favorit på julbordet har alltid varit Ris à la Malta – men eftersom jag inte äter mjölkprodukter  har jag i år istället tagit fram godaste raw vegan receptet – på Raw á la Malta 🙂  –

OBS – sedan har också livsmedelsverket gått ut och sagt att man inte ska ge små barn ris – då ris visat sig innehålla arsenik. Därför känns det extra aktuellt att skippa riset i år.

Här film hur du gör den —- FILM FILM FILM.——->>>>

 

Du behöver

  • 1/2 palsternacka
  • 2 dl cashewnötter
  • 1/5-1dl kokosmjölk eller vegetabilisk mjölk (cashew/nöt el dyl).
  • 2tsk vaniljpulver.
  • Valfri naturlig sötning: smaka av med honung eller agavesirap.
  • Tillval: för att göra den ”krämigare” – 2-3 msk kokosolja du värmt över vattenbad.
  • Toppingsförslag: apelsiner, klementiner och russin. Valfritt till topping: granatäpple, kokosflingor, kanel, torkade nejlikablommor.

Så här gör du

  • Skala palsternacka och riv halva i rivjärn. Lägg i en bunke.
  • Mixa 2dl cashwenötter med ca ½-1dl vegetabilisk mjölk (kokos/nötmjölk) lite i taget, så att du får en krämig cashewkräm.
  • Tillsätt ca 1tsk vaniljpulver och smaka av med ev. någon naturlig sötning, honung, agavesirap eller dyl.
  • Blanda med cashewkrämen i bunken med palsternacksrivet.
  • Tillval: vill du ha krämen ännu krämigare blandar du här i 2-3 msk kokosolja du värmt över vattenbad.
  • Fyll dina skålar eller vackra glas med lite av din topping; apelsiner, clementiner och russin, fyll på med Raw á la Maltan och toppa med lite till av apelsiner, clementiner och russin.
  • Nu är den klar att avnjuta 🙂

Så här nyttig är Raw á la Malta

  • Palsternacka innehåller mycket fibrer men lite kalorier och ger lång mättnadskänsla – den är något sötare i smaken (men alltså inte gällande kalorier) än sin kusin moroten och funkar perfekt som naturligt sötningsmedel J Cvitaminer och bland annat kalium. Bra för nervsystemet
  • Cashewnötter innehåller omega 3 och 6, beta karoten, vitamin a och b och e, fosfor, kalcium, kalium, magnesium, zink och natrium. Ämnen som vi ofta förbrukar när vi stressar. Antioxidant som bygger upp immunförsvaret.

Denna gotta gör jag också i programmet Älskade Unge (Aftonbladet WEB-TV) & Nyponbebis

En ny modern klassiker

Kramasté

//Tanja

 

In English

Much fresher and tastier than the traditional rice pudding á ala Malta, this is completely without  rice and milk / cream.

My absolute favorite on the Christmas table has always been the rice pudding ’ Ris à la Malta ’- but since I do not eat dairy products or rice this year I have instead developed delicious raw vegan recipe – on Raw à la Malta 🙂 –

NB – since also has food administration gone out and said that one should not give small children rice – then rice found to contain arsenic. This makes it particularly relevant to skip the rice this year.

This film how you do it —- FILM Film .——- >>>>

You need

  • 1/2 parsnip
  • 2 cup cashews
  • 1 / 5-1dl coconut milk or vegetable milk (cashew / nut or similar).
  • 2tsk vanilla powder.
  • Any natural sweetening: to taste with honey or agave syrup.
  • Optional: to make it ”creamy” – 2-3 tablespoons of coconut oil you heat the water.
  • Topping: oranges, clementines and raisins. Optionally topping: desiccated coconut, cinnamon, dried carnation flowers.

 

Hot wo make it

  • Peel the parsnips and grate half of the grater. Place in a bowl.
  • Mix 2dl cashwew nuts with  ½-1 dl vegetable milk (coconut / nut milk or vegan alternative ) a little at a time, so you get a creamy cashewkräm.
  • Add about 1 teaspoon vanilla powder and season with ev. any natural sweetening, honey, agave syrup or the like.
  • Mix with the cashew cream  in the bowl with palsternacksrivet.
  • Optional: if you want cream even creamier mix here in 2-3 tablespoons of coconut oil you heat the water.
  • Fill out your bowls or beautiful glasses with a little of your toppings; oranges, clementines and raisins, fill with raw a la Malta and top with little to oranges, clementines and raisins.
  • Now it’s ready to enjoy 🙂

This is how healthy the raw a la malta is

 

  • Parsnips are high in fiber but low calories and provides long satiety – the slightly sweeter taste (but thus not applicable calories) than its cousin the carrot and works perfectly as a natural sweetener J Cvitaminer and including potassium. Good for nervous system
  • Cashew contains omega 3 and 6, beta-carotene, vitamins A and B, and e, phosphorus, calcium, potassium, magnesium, zinc and sodium. Topics that we often consume when we are stressed. Antioxidant that build up the immune system.

 

  • This recipe you will find at (Aftonbladet WEB-TV) & Nyponbebis.se

A new modern epic classic

Namaste//

Tanja